Average Methods Example 5

Average Methods shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss this thing. Here in this page we give few examples on Average Methods shortcut tricks. All tricks on average methods are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on average methods.

First of all do a practice set on math of any exam. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now practice our shortcut tricks on average methods and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. It doesn’t mean that other topics are not so important. But only math portion can leads you to a good score. You can get good score only by practicing more and more. All you need to do is to do math problems correctly within time, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. For those we prepared this average methods shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Average Methods. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

Average Methods Example 5 :
The result obtained by adding several quantities together and then dividing this total by the number of quantities is called Average. This is the basic theory of average which applied in question to obtain answers here is Average Methods of example 5 and shortcut tricks in different form of examples.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 

Example 1:
The average run of a cricket player of 8 innings was 34. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 6 ?
Answer :
Step 1: Average run of a player in next innings is 9 = ( 34 + 6 ) = 40 runs.
Step 2: Required run for 9 innings is ( 40 x 9 ) = 360 runs and 8 innings is ( 34 x 8 ) = 272 runs.
So, Required number of run is = (360 – 272 ) = 88 runs.

 

 

Example 2:
The average of five consecutive odd numbers A, B, C, D, and E is 45.what is the product of A and D ?
Answer :
A      B     C     D     E
41   43    45    47    49
So the Product of A and D is = ( 41 x 47 ) = 1927.

 

 

Example 3:  In a shop out of 9 persons , 8 persons spent Rs. 30 each for their shopping. The ninth one person spent Rs. 20 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by all of them.
Answer:
Let the average money spent be Rs. x, Then
9x = 8 x 30 + (x + 20 )
9x = x + 260
8x = 260
x = 32.50.
Total money spent by = 9x = 9 x 32.50 = 292.50.

 

 

Example 4:
The average age of 15 boys is 18 years in the Maths class and that of 13 girls is ages 15 years.What is the average age of total maths class ?
Answer :
In a maths class 15 boys ages 18 years = ( 15 x 18 ) = 270
In a maths class 13 girls ages 15 years = ( 13 x 15 ) = 195
So average age of total maths class is =  270 + 195 / 28 = 465 / 28 = 16.607.

 

 

Example 5:   Four years ago, the average age of  Rajesh and Suresh was 16 years. With Dipika joining them, the average age becomes 24 years. How old Dipika now ?
Answer :
Present age of ( Ramesh + Suresh ) = ( 16 x 2 + 4 x 2 ) = 40 years.
Present age of ( Ramesh + Suresh + Dipika ) = ( 24 x 3 ) = 72.
Dipika present age is ( 72 – 40 ) = 32.

 

 

Example 6:
The average of five numbers is 63.8, The average of the first and second number is 39, The average of the fourth and the fifth number is 86, What is the third number ?
Answer :
Sum of five number = 319.
Sum of first and second number = 78
Sum of fourth and fifth number = 172
Third number is = 319 – 250    = 69.

 

 

Example 7:
Find the average of this set of numbers given below ?
437, 298, 781, 842, 642, 325, 245
Answer : 437 + 298 + 781 + 842 + 642 + 325 + 245 = 3570 / 7 = 510.
average of this set of numbers  is 510.
Example 8:
The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D, and E is 56.what is the product of A and C ?
Answer :
A      B    C    D    E
52    54    56   58  60

So the Product of A and C is = ( 52 x 56 ) = 2912.

 

 

Example 9:
Find the average of the following set of scores ———
Answer :
225     346    444    558   659    789   873    985
= 4879 / 8 = 609.875 .

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

6 comments

  1. vishal says:

    plzz..see d problem no 4 and seven..in problem conditon is consecutive odd no and even no..plzz rectify those mistakes..

  2. Ashish Behal says:

    everything is good. Just need to improve the grammar for the better understanding.In some question its very difficult to understand the problem. So pls try to improve it.

Leave a Reply