Boats and Streams Example 1

Shortcut tricks on boats and streams are one of the most important topics in exams. Time takes a huge part in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss this thing. Here in this page we give few examples on Boats and Streams shortcut tricks. We try to provide all types of shortcut tricks on boats and streams here. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples will help you to understand shortcut tricks on Boats and Streams.

First of all do a practice set on math of any exam. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of Timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now practice our shortcut tricks on boats and streams and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of Timing. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you want. You need more practice to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. You can get good score only by practicing more and more. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. For those we prepared this boats and streams shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Boats and Streams. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

This is the basic theory of Boat and Stream which is applied in question to obtain answers here Boat and Stream Methods of example in different form of examples .
In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter . This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below given some more example for your better practice .

 

 

Example 1: A boat man covers a distance of 24 km against the current and 36 km in direction of current, If it takes each time 6 hours then find the speed of current.
Answer : Speed of boat man upstream = 24/6 = 4 km/hr
Speed of boat man downstream = 36/6 = 6 km/hr
Speed of stream = 1/2(Speed of downstream – Speed of upstream)km/hr = 1/2(6 – 4)= 1 km/hr.

 

 

Example 2: A boat running downstream and passes a distances of 16 km in 4 hours while covering the same distance upstream, takes 8 hours, Find the speed of the boat in still water ?
Answer : Rate of downstream = (16 / 4)kmph = 4 kmph
Rate of upstream = (16/8)kmph = 2kmph
Speed in still water = 1/2(4+2)kmph = 3kmph

 

 

Example 3:A boat covers in one hour about 12 km along with stream and 6 km against the stream. Then find the speed of boat in still water (in km/hr).
Answer : Speed of boat in still water = 1/2(12 + 6)kmph = 9 kmph.

 

 

Example 4: In one hour a boat covers 8 km against the stream and 12 km along the stream. What would be the speed of the boat in still water (in km/hr) ?
Answer : So, speed of boat in still water = U + V / 2 = (12 + 8)/2 kmph = 10 kmph.

 

 

Example 5: A boat goes against the stream and covers 18 km in 3 hours while covering the same distance along the stream in 2 hours. What would be the speed of boat in still water ?
Answer : Rate of boat in upstream = (18 / 3)kmph = 6 kmph.
Rate of boat in downstream = (18 / 2) kmph = 9 kmph.
Speed of boat in still water = U + V / 2 = 9 + 6 / 2 = 7.5 kmph

 

 

Example 6:
A boy can row upstream at 6 km/hr and downstream at 12 km/hr.find boy’s rate in still water and the rate of current ?
Answer :
We Know the formula of
Rate in still water that is = 1 / 2 ( x + y )km /hr
So we applied formula 1 / 2 ( 12 + 6 ) = 1 / 2 X 18 = 9 km/ hr. and
we also know the formula of
Rate of current that is = 1 / 2 ( x – y )km /hr
So we applied formula of 1 / 2 ( 12 – 6 ) = 3 km / hr.

 

 

Example 7: boy can row downstream at 24 km and  upstream 16 km . If he takes 8 hours to cover each distance , then what is the velocity of the current ?
Answer :
The rate of downstream = 24 / 8 km/hr ,
The rate of  upstream = 16 / 8 km /hr .
So , the velocity of the current is  1 / 2 ( 24 / 8 – 16 / 8 ) km /hr =  1 / 2 km /hr.

 

 

Example 8:
A man can go 40 km/hr upstream  36 km/hr downstream . Find the speed of current & speed of man in still water ?
Answer :
So , Speed of current Y is
= U – V / 2
= 40 – 36 / 2 =  4 / 2
= 2 km/hr .
So , Speed of man in still water x is
= U + V / 2
= 40 + 36 / 2
= 38 km/hr .

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

5 comments

  1. charu says:

    dear sir, i have doubt in question number 8
    as u-v=40 upstream= y
    and u+v=36 downstream =x

    rate of stream= speed of current
    and the formula u have given in ur tricks is 1/2(x-y)

    but with with ur solution.. i got confused.

    please explain….

    • deepu says:

      the formula is actually…
      rate of current =(speed downstream – speed upstream) /2
      rate of still water=(spd dwnstrm + spd upstrm) / 2
      if u apply dis
      rate of still water =(36+40) / 2 = 76/2 =38
      in first page the formula given is wrong

    • deepu says:

      actually the formula given in first page is wrong
      rate of current =(spd dwn stream – spd upstream) / 2
      rate of still water =(spd dwnstream + spd upstream) / 2
      try with dis formulas

    • Ravi says:

      charu ,
      u have taken distance as x and y . while given formula considered x and y as speed . hence using distace = speed * time . firstly solution calculates speed than thereafter apply the formula given .

  2. Atul says:

    sir in example no.8 .. i have a doubt in my mind ….
    how it can be possible that upstream speed is more then down stream speed.

Leave a Reply