Find selling Price Profit and Loss Shortcut tricks

Find selling Price Profit and Loss Shortcut tricks

Selling Price Profit and Loss shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss this thing. We provide examples on Selling Price Profit and Loss shortcut tricks here in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on selling price profit and loss here. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Selling Price Profit and Loss by these examples.

Before starting anything just do a math practice set. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for selling price profit and loss shortcut trick. After finishing this do remaining questions using Selling Price Profit and Loss shortcut tricks. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you want. You need more practice to improve your timing more.

Math section in a competitive exam is the most important part of the exam. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. For those we prepared this selling price profit and loss shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Selling Price Profit and Loss. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

When we purchase some item and then sell it we make Loss or profit on some time depends on the cost price and selling price of an particular item. We can find the Selling Price of an article using this Formula we are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

 

 

Selling Price:

  • When we bought some article or product from market. There is some price is written on product body. The shopkeeper sold that product item at desired price to the customer, is called its selling price, Which is denoted by SP.
  • we can also say for customer, Selling price is an quantity or money which is spent on product and pay to  a sells person exchange with product quantity.
  • Some problems are give according with this selling price where cost price of a product is given and gain percent or loss percent also given you need to find selling price help of this values.

 

 


  • Find selling Price Profit and Loss Shortcut tricks

    Formula: S.P = (100+Gain%)/100 x C.P.

 

 

Example 1: If badminton at a price ranging from Rs. 250 to 285 are sold at price ranging from Rs. 375 to 480. What would be the possible profit that might made in selling nine books ?
Answer : Cost price = 250 x 9 = Rs.2250
Selling Price = 480 x 9 = Rs.4320
Profit = (4320 – 2250) = Rs.2070

 

 

Example 2: Sunny bought a mobile for Rs. 1560/- and then he sold it at loss of 15% of the cost price, Find the selling price of mobile.
Answer : (100 – 15)% = 85%
1560 x 85 / 100 = 1326.

 

 

Example 3: On selling a profit earned on item for Rs. 750 is double the loss incurred when sold it Rs. 350.At what price should the item be sold to make 25% profit ?
Answer : Let the cost price is X.
Then, (750 – X) = 2(X – 350)
= 750 – X = 2X – 750
3X = 1500
X = 500
To make 25% profit selling price should be = 500 x 125 / 100 = Rs.625

 

 

Example 4: We can find the Selling Price of article Using this above Formula
If C.P of a product is a Rs. 180, Gain = 30%, then Find the S.P.
Answer: S.P = ?
S.P = 130% of Rs. 180, Gain = ( 100+30 ) = 130, ( 130 / 100 x 180 ) = Rs. 234
So, Selling Price is Rs. 234
Shortcut Tricks
130/100 x 180 = 234.

 

 


  • Formula:
    S.P = (100 – Loss%) / 100 x C.P

 

Example 5: If C.P of a product is a Rs. 180 , Loss = 30%, then Find the S.P.
Answer: S.P. = ?
S.P = 70% of Rs. 180, Loss = (100 – 30) = 70, ( 70/100 x 180 ) = Rs. 126
So the Selling Price is Rs. 126
Shortcut Tricks
70/100 x 180 = 126

 

 

Example 6:
Rajan bought a bike for Rs.60,000 and spent Rs. 4000 on repair and Rs. 1000 on transport and sold it with 25% profit. What price did he sell the car ?
Solution:
Cost price =Rs. 60,000 Spent on repair =Rs. 4000 transport =Rs. 1000 and profit 25%
So, Cost price =Rs.( 60,000 + 4000 + 1000 ) = Rs. 65,000
So, Selling price = Rs. 65,000 x 125 / 100 = 81250.

 

 

Example 7: Niraj sold an item for Rs. 8500/- and he got loss on this 15%, To gain 15% profit At what price should he sold the item ?
Solution : Cost price of item is = 8500 x 100 / 85 = 10000.
Selling price is 10000 x 115 / 100 = 11500.
Shortcut tricks: 8500 x 100 x 115 / 85 x 100 = 11500.

 

 

Example 8: Sushil purchase 25 candy’s for a rupee, how many must be he sold for a rupee that he gain 25% ?
Solution : If he wants to profit 15% then he should sell less number of candy.
Shortcut tricks: 100 x 25 / 125 = 20
If he sold 20 candy’s then he gain 25% profit.

 

 

Example 9: Raman sold his old bike for Rs. 18000/- and he got loss on this 25%, To gain 25% profit At what price should he sold the bike ?
Solution : Cost price of bike is 18000 x 100 / 75 = 24000.
Selling price is 24000 x 125 / 100 = 30000.
Shortcut tricks: 18000 x 100 x 125 / 75 x 100 = 30000.

 

 

Example 10: A Mobile price Rs 6500 was sold at a loss of 20%. Find the selling price of mobile.
Solution : Shortcut tricks: 6500 x 80 / 100 = 5200.
Selling price of mobile is 5200.

 

 

Example 11: Manoj bought 140 Kg of apple at Rs. 60/Kg. After that he spent Rs.100 on carrier, paid Rs.100 for packaging. He gain 6% on it, What would be the selling price per dozen ?
Solution : ( 140 x 60) + 100 + 100 = 8600.
8600 x 106 / 100 = 9116.
Selling price per dozen = 9116 / 140 = 65.114285714.

 

 

Example 12: A watch price Rs 1600 was sold at a profit of 16%. Find the selling price of mobile.
Solution : Shortcut tricks: 1600 x 116 / 100 = 1856.
Selling price of mobile is 1856.

 

 

Example 13: In a showroom list price of an item is 6500 and shopkeeper sell it at successive discount price of 15% and 10%, What would be its net selling price ?
Solution : Shortcut tricks: 6500 x 85 x 90 / 100 x 100 = 4972.5.

 

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

11 comments

  1. Anjal Saikia says:

    Kindly reply me about the math.
    1. One item is sold on 10% loss, if the item would sold in Rs.70 more then 4% will be profit, now what is the sell price?
    How can i solve it, please answer

    • Prashant says:

      Let the amount be = 100
      So if the article is sold for 10% loss the SP will be 90.

      As per question if the article is sold for 70 more so, 90+70=160

      Hence 160 is the selling price.

    • shreya says:

      CP*(1-10/100)= SP // since the article was sold for 10% loss
      SP’=SP+70 //Selling price if the article was sold by 70 more than its actual selling price
      SP’=(1+4/100)CP //selling price with 4% profit over cost price

      on solving the equations , selling price would be Rs.450.

  2. sameer says:

    By selling a T.V. for Rs 8000, a shopkeeper loses 20% of his cost.If he sells it for Rs 11000, what profit or loss would be there for him?

    • Anonymous says:

      SP=8000
      Loss=20%

      CP= (SP X 100) / (100 – Loss%)
      =(8000 X 100) / (100 – 20)
      =800000 / 80
      =10000

      If he sells it for Rs.11000, then

      Profit = ((SP – CP) X 100) / CP
      =((11000 – 10000) X 100) / 10000
      =(1000 X 100) / 10000
      =100000 / 10000
      =10%

      Profit = 10%

Leave a Reply