Mixed Series

Mixed Series
Mixed Number series is a arrangement of numbers in a certain order. How you know that the given series is mixed series, notice that this  type of series are more then one different order which arranged in alternatively in a single series or created according to any non conventional rule.

Find the accurate number to the blank or ? mark series of numbers using calculation. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential  in banking exam.Under below  given some more example for your better practice.

In mixed Series a mixed number is a combination of number in another way it is not a sequential number series number that you have arranged. In example 1, 111, 220, 438, ?, 1746  where you need to count them in a one step or two step calculation for obtain the difference common result according with the series of mixed numbers .

At first you can calculate missing number in mixed series  and  that you place the actual missing number in the ? or missing place. Be prepared when you calculate differences because it is either one or two step calculation. So when you calculate and get two difference numbers result you need follow some step wise.

At first calculate the first and second number common difference then follow same steps  another two number differences calculation which is carry up to last and after that you get actual missing number by finding the common difference when you put the missing number you have noticed that all series number are common difference in between them.

This kind of missing series calculation you go thorough some common calculation shortcut tricks  square or division, cube, addition, multiplication.

In this type series example questions, it is sounds hard, but it really isn’t.  Get it? Once you have done this, by practice with more example then you just easily can do in your way as well competitive and as in bank exam also. So, each of our examples are given below.

 

Mixed Series

 

Example 1: 180, 179,183, 156, 172, ?
Answer : – 13, + 23, -33, +43, -53

 

 

Example 2: 6, ?, 33, 69, 141, 285
Answer :  x 2 + 3, x 2 + 3, x 2 + 3, x 2 + 3, x 2 + 3, x 2 + 3

 

 

Example 3:
4, 16, 64, 256, 1024, ?
Answer: Multiply each number by 4 to get the next number.
4 x 4 = 16
16 x 4 = 64
64 x 4 = 256
256 x 4 = 1024
1024 x 4 = 4096

 

 

Example 4:
8, 16, 24, 40, 64, ?
Answer:
8 + 8 = 16
16 + 8( add previous ) = 24
24 + 16( add previous ) = 40
40 + 24( add previous ) = 64
64 + 40( add previous ) = 104

 

 

Examples 5:
24, ?, 208, 622, 1864
Answer:
from 24 to ? we get using this 24 x 3 = 72 – 2 = 70, Similarly we follow next steps
from 70 to 208 we get using this 70 x 3 = 210 – 2 = 208,
from 208 to 622 we get using this 208 x 3 = 624 – 2= 622,
from 622 to 1864 we get using this 622 x 3 = 1866 – 2 = 1864.

So the missing number is 70

 

 

Examples 6:
111, 220, 438, ?, 1746
Answer:
from 111 to 220 we get using this 111 x 2 = 222 – 2 = 220,similarly we follow next steps
from 220 to 438 we get using this 220 x 2 = 440 – 2 = 438,
from 438 to ? we get using this 438 x 2 = 876 – 2 = 874,
from 874 to 1746 we get using this 874 x 2 = 1748 – 2 = 1746.

So the missing number is 874

 

 

Examples 7:
11, 24, 50, 102, 206, ?
Answer:
11 x 2 = 22 +2 = 24,
24 x 2 = 48 + 2 = 50,
50 x 2 = 100 + 2 = 102,
102 x 2 = 204 + 2 = 206,
206 x 2 = 412 + 2 = 414.

So the missing number is 414.

 

 

 Example 8:
0, 6, 24, 60, 120, 210, ?
Answer :
The given series is : 13 – 1, 23 – 2, 33 – 3, 43 – 4, 53 – 5, 63 – 6,
So the missing term = 73 – 7 = 343 – 7 = 336 .

 

 

Example 9:
11, 14, 19, 22, 27, 30, ?
Answer :
The pattern is + 3, + 5, + 3, + 5, …………
So the missing term is = 30 + 5 = 35 .

 

 

Example 10:
6, 12, 21, ? , 48
Answer :
The pattern is + 6, + 9, + 12, +15 ………..
So the missing term is = 21 + 12 = 33 .

 

 

Example 11:
18, 22, 30, ? ,78, 142
Answer :
The pattern is +4, +8, +16, +32, +64
So the missing term is = 30 + 16 = 46 .

 

 

Example 12:
589245773, 89245773, 8924577, 924577, ?
Answer :
The pattern is The digits are removed one by one from the beginning and the end in order alternately, So to obtain the subsequent terms of the missing series is = 92457 .

 

 

Example 13:
8, 35, ? , 143, 224, 323
Answer :
The pattern is (32 – 1), (62 – 1),………., (122 – 1), (152 – 1), (182 – 1)
So the missing term is = (92 – 1 ) = 81 – 1 = 80 .

 

 

Example 14:
3, 7, 23, 95, ?
Answer :
The pattern is ( x 2 + 1 ),( x 3 + 2) , ( x 4 + 3 ) , ……….
So the missing term is = 95 x 5 + 4 = 479 .

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

25 comments

  1. Dharani says:

    Hi

    i can’t do this topics is very fast so i need some deep short cut tricks if any short cuts are having kindly let me know am waiting

  2. Sudhir says:

    Plz solve with Expaination:
    How many right side or tens zero
    (i) 1x2x3……………..x100.
    (ii) 5x10x15x20x25……..x1000.

  3. SriramSrinivas Thipparapu says:

    how do we know there must be 2,3,….or any with substract,division…etc,what is the trick to use in invent correct number with use of 2,3… and substract,division….I am not able to catch the correct number or technique to solve the problem….
    See example 5 …how we know put 2 in that with substract and add…?

  4. SriramSrinivas Thipparapu says:

    How to use division ,multiply,…etc in the question exactly with 2,3,…… how we put there these numbers with squares or cubes….what is the trick to know what to apply there in question to get answer?

Leave a Reply