Percentage calculation Shortcut Tricks

Percentage calculation Shortcut Tricks

Percentage calculation shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time is the main factor in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us skip that part. Here in this page we give few examples on Percentage calculation shortcut tricks. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Percentage calculation. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on percentage calculation.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. Write down the time taken by you to solve those questions. Now read our examples on percentage calculation shortcut tricks and practice few questions. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you want. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. A good score comes with practice and practice. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. So Percentage calculation shortcut tricks here for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help so many needy.

Percentage is a very important chapter and it uses most chapters for calculation.Shortcut Tricks is based on, to find the number that is obtain in this type of questions. we go through the shortcut tricks.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

when we say 100 percent in mathematical notation we write 100% so 35 % means 35 per 100 and 65% means 65 per 100 it is a proportion per hundred and it is used to find marks, profit percent or loss percent of a particular product. it is also used in find out the depreciation at the rate percent per annul.

we can expressed ration number as percent, Here is some different percent related problems are given with shortcut tricks below.

 

 

Example 1 :
What percent is 4% of 5% ?
Answer :

Required percentage is = ( 4% x 100 / 5% )% = [( 4 / 100) x 100 / (4 / 100) ]%
= ( 4 x 100 x 100 / 100 x 5 ) % = 80%.

 

 

Example 2 :
1 / 3 of 1206 is what % of 134 ?
Answer :
Let 1 x 1206 / 3 = y% of 134 . Then, y x 134 / 100= 402
x = ( 402 x 100 / 134 ) = 300.

 

 

Example 3 :
M is what % of N ?
Answer :
100 M / N %.

 

 

Example 4 :
How is 3 / 2% expressed as a  percentage ?
Answer :
3 x 100 / 2 = 150%.

 

 

Example 5 :
35% of 250 + 25% of 350
Solution:
35 X 2.50 + 25 X 3.50 = 87.5 + 87.5 = 175
( We can write 250 / 100 = 2.50 and 350 / 100 = 3.50 when any number divide by 100 then put the two decimal point above the number which help in quick calculation ).

 

 

Example 6:
20% of 400 + 60% of 800
Solution:
( 20 x 400 / 100 ) + ( 60 x 800 / 100 )
= ( 80 + 480 )
= 560.

 

 

Example 7 :
48 % of 200 gm – 18% of 400 gm
Solution:
48 x 2 = 96, 18 x 4 = 72, ( 96 – 72 ) = 24.

 

 

Example 8 :
5 is what percent of 50 ?
Solution:
(5 / 50) = 10 and (100 / 10 )% = 10%.

 

 

Example 9 :
How is 3 / 2 % expressed as a decimal fraction ?
Answer :

To express x% as a fraction: we have x% = x / 100
3 / 2 %

= ( 3 x 1 / 2 x 100 )  = 0.015.

 

 

Example 10:
A is six times as large as B. The percent that B less than A, is:
Solution :
A = 6B So, B is less than A by 5B
Required percentage is :
(5B / 100)% = (5B / 6B x 100)% = 250 / 3 % .

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

26 comments

    • Admin says:

      check it, Required percentage is = ( 4% x 100 / 5% )% = [( 4 / 100) x 100 / (4 / 100) ]%
      = ( 4 x 100 x 100 / 100 x 5 ) % = 80%.

    • Mitesh says:

      If it says that if some number is n times higher than another a\number it \s menas its (n-1)% of that number

      Like p is 6 times heigher than q itt menas p = 500% of q

      same q is 9 times higher than p it means q = 800% of p

    • Admin says:

      16500 x 192/100 = 165 x 192 = Multiply 165 x 1 and add two zero to the right side of result
      than Multiply 165 x 9 and add one zero
      than Multiply 165 x 2 after all add three out come result.

      165 x 192 = 16500 + 14850 + 330 = 31680..
      HOpe it will help you . and keep visiting www.math-shortcut-tricks.com

  1. RAVI DABRIA says:

    ex. 10
    a b
    6 1

    a kitnta jyada hai.= a – b
    6 -1 = 5
    compare a se kr rhe is liye vo niche
    aata hai =
    5/6×100 = 500/6 = 250/3

  2. Utsav says:

    Useless….u should also give examples of some other competative questions….these examples are very easy and based on only simple formulaes and tricks

Leave a Reply