Percentage Type1 Shortcut Tricks

Percentage Type1 Shortcut Tricks:

Percentage shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us skip that part. Few examples on percentage shortcuts is given in this page below. All tricks on percentage are provided here. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples will help you to understand shortcut tricks on Percentage.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of Timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now practice our shortcut tricks on percentage and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you need. You need more practice to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and this can be achieved only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. For those we prepared this percentage shortcut tricks. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help so many needy.

Percentage is a very important chapter and it uses and it help for calculation  most chapters for solution. Percentage Type1 Shortcut Tricks is based on, to find the missing number and find the percentage error or find the number that is given in this type of questions. Some difference percentage and rational number are given so At first we need to follow some traditional rule then we go through the shortcut tricks.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

when we say 100 percent in mathematical notation we write 100% so 35 % means 35 per 100 and 65% means 65 per 100 it is a proportion per hundred and it is used to find marks, profit percent or loss percent of a particular product. it is also used in find out the depreciation at the rate percent per annul.

we can expressed ration number as percent, Here is some different percent related problems are given with shortcut tricks below.

 

 

Percentage Type 1 Shortcut Tricks

 

Example 1: Change the fraction of 3 / 5 into percentage
Answer : 3 x 100 / 5 = 60%

 

 

Example 2: 20 / 3 % convert into the fraction.
Answer : 20 / 3 x 100 = 1 / 15.

 

 

Example 3: In 2014 the total number of employees in company is 2600. Next year it increased by 23%, What would be the number of student in 2015 ?
Answer : 2600 x 123 / 100 = 3198

 

 

Example 4: In school exam sachin got 610 marks and failed by 30 marks, It is required to get 40% marks to pass. What is the maximum marks in school examination ?
Answer : Short cut:
610 + 30 = 640
100 x 640 / 40 = 1600
So, maximum marks is 1600.

 

 

Example 5: In school examination Harish scored a total of 870 mark out of 1250. what is his approximate % in the exam ?
Answer : 870 x 100 / 1250 = 69.6%

 

 

Example 6: The difference between 49% of a number and 14% of the same number is 8920. What would be the 70% of that number ?
Answer : 49% – 14% = 8920
35% = 8920
75% = 8920 x 70 / 35 = 17840

 

 

Example 7: Rajib is given a exam and scored 35 marks in Bengali, 42 in geography, 38 marks in English, 26 marks in science and 46 in History. The maximum marks a student can score in each subject is 100, What would be the percentage did Rajib get in this exam ?
Answer : 35 + 42 + 38 + 26 + 46 = 187
187 x 100 / 500 = 37.4%

 

 

Example 8: P’s height is 25% less than that of Q, how much percent Q’s height is more than that of P ?
Answer : Ratio of heights of P : Q = 75 : 100
So, percentage of Q’s height is more than that of P = 25 x 100 / 75 = 33.33%

 

 

Example 9:
In test examination its required to get 50% marks to pass. Roshan got 360 marks and he failed by 65 marks. What would be the maximum marks in test examination ?
Answer : 360 + 65 = 425
425 x 100 / 50 = 850.
The maximum marks in test examination is 850.

 

 

Example 10: In a local forest were 725 lions in past year. In this year has number of lions increased that is 20%. How many lions are there present in this year ?
Answer : past year lions are 725 and 20% increased.
So, 725 x 120 / 100 = 870.
Lions are there present in this year is 870.

 

 

Example 11:
If the difference between 45% of a number and 3/5th of that number is 18. What is the number?
Solution:
Let the number be a.
Then a x 45% – a x 3/5 = 18
a x 45% – a x 60% = 18 ∴ ( 60% = 60 / 100 = 3 / 5 )
a x 15% =18
a = 100 x 18 = 1800/15 = 120.
Tricks:
we know that 3 / 5 = 60%
45% – 60% = 15 %
15% = 18
= 120.
The number is 120.

 

 

Example 12:
Find the missing term.
? % of 35 = 672
Answer :
Let x % of 35 = 672
Then, ( x / 100 ) of 35 = 672
672 x 100 = 67200 / 35 = 1920
The missing term is 1920.

 

 

Example 13:
If 65 percent of a number is 51 less than 4 / 5 of that number. Find the number is ?
Solution:
Let the number be Y.
Then, 4 / 5 Y – ( 65% of Y ) = 51
4 / 5 Y – 65 / 100 Y = 51
15 Y = 5100
Y = 340.
The number is 340.

 

Example 14:
If declaring a length 71.472 Km as almost as possible with three important digits, What would be the percentage error ?
Solution :
Error = ( 71.5 – 71.472 )Km = 0.028.
So Required percentage = ( 0.028 / 71.472 X 100 ) % = 0.039%.
The percentage error is 0.039%.

 

 

Example 15:
The ratio 6 : 4 expressed as a percent equals to as.
Solution :
6 : 4 = 6 / 4
6 / 4 = (6 / 4 x 100 )%
= 150%

 

 

Example 16:
Evaluate the Example ?
25% x 280 + 24% x 750
Solution: The percentage error is 0.039%.
25 / 100 x 280 + 24 /100 x 750
70 + 180 = 250

 

 

Example 17:
A Nokia dealer sold a smart phone at 15% discount on print rate. If the customer paid Rs, 8500 and the printed price is 25% more than its cost price, What is the cost price of smart phone ?
Answer :
Cost price of smart phone = 8500 x 100 x 100 / 85 x 125
=85000000 / 10625 = 8000 .
The cost price of smart phone is 8000.

 

 

Example 18: If income of Harish is 25% more than Prakash, then what % Prakash income is less than that of Harish’s income ?
Answer : we know the formula is = ( increment% / 100 + increm`ent% ) x 100
25 x 100 / 120 = 20% less

 

Example 19:
The difference between 60% of a number and 30% of the same number is 24500. What is 75% of that number ?
Answer :
difference between 60% of a number and 30% of the same number is 24500
60% – 30% = 24500
30% = 24500
24500 x 100 / 30
So, 75% of that number is = 24500 x 75 / 30
= 2450 x 25 = 61250 .
The 75% of that number is 61250.

 

 

Example 20:
Evaluate the Example ?
58% of 30102 – 32% of 17344
Answer :
17459.16 – 5550.08 = ?
? = 11909.08

 

 

Example 21:
Evaluate the Example ?
52% of 8540 + 15% of 7860 = ? + 2540
Answer :
4440.8 + 1179 = ? + 2450
5619.8 – 2540 = ?
? = 3079.8.

 

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

23 comments

  1. ashish says:

    may i get all the shortcuts in pdf form please. I don’t always have internet access so it would be a great help. If possible please forward it at ash4sin@gmail.com

  2. Amol Rangwad says:

    It’s good. …but these are very simple examples. …we need some more tough questions and it’s short cuts

    • revathi says:

      (52% of 8540. ) + (15% of 7860) = x + 2540

      (50. + 2 )% of 8540 = 4270+170.8 = 4440.8

      (10+5)% of 7860 = 786+393= 1179

      Now, 4440.8+1178=x+2540

      5619.8 – 2540 = x

      3079=x

  3. Rashmeet kaur says:

    Hello team, it’s really useful.. good work guys… Bt need some more clarification on ques 17 of percentage practice ques part 1.

    Kindly provide.

Leave a Reply