Percentage Type 3 Shortcut Tricks

Percentage Type 3 Shortcut Tricks
Percentage is a very important chapter and it uses most chapters for calculation. Percentage Type3 Shortcut Tricks is based on, to find the amount spent, percentage of a expenditure of a particular person whose different expenses are given in percent form from saving and according with that.

At first we need to follow some traditional rule then we go through the shortcut tricks. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

when we say 100 percent in mathematical notation we write 100% so 35 % means 35 per 100 and 65% means 65 per 100 it is a proportion per hundred and it is used to find marks, profit percent or loss percent of a particular product. It is also used in find out the depreciation at the rate percent per annul.

we can expressed ration number as percent, Here is some different percent related problems are given with shortcut tricks below.

Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Time takes a huge part in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss this thing. Few examples on percentage shortcuts is given in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on percentage here. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on percentage.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of timing. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now practice our shortcut tricks on percentage and read examples carefully. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you want. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other topics are less important. You can get a good score only if you get a good score in math section. A good score comes with practice and practice. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. For those we prepared this percentage shortcut tricks. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

 

 

Example 1: The sum of 40% of a number and 25% of that same number is 1599. What would be the 75% of that number ?
Answer : let the number is P.
(P x 40 / 100 ) + (P x 25 / 100 ) = 1599
P = 2460
So the number is =2460 x 75 / 100 = 1845

 

 

Example 2: Difference between 75% of a number and 43% of same number is 6400, What would be the 8% of that number ?
Answer : Shortcut :
75% – 43% = 6400
32% = 6400 = 20000
20000 x 8 / 100 = 1600

 

 

Example 3: When denominator of a fraction increased by 20% and numerator of a fraction is decreased by 40% then resultant fraction becomes 4/ 6, What would be the original fraction ?
Answer : 60 / 120 = 4 / 6
4 x 120 / 6 x 60 = 4 / 3.

 

 

Example 4:
Bijoy invest his money from his saving in different way that is he invest 30% on buying books, 10% on nutrition, 15% on wages and 22% on purchase a bike and after that all expenditure he saved 4600. Find the how much he spent on bike.
Answer :
Let the total income of Bijoy x. then total expenditure from income  X x ( 30% + 10% + 15% + 22% ) = X x 77% = Total savings = X x 23%
X = 4600 x 100 / 23 = 20000 and expenditure on Bike = 22% so, 20000 x 22 / 100 = 4400.

Shortcut Tricks
The total income as 100% so, ( 100% – 30% + 10% + 15% + 22% ) = 77% and now ( 100% – 77% ) = 23%
Bike Expenditure is now 4600 x 22 / 23 = 4400.

 

 

Example 5:
If X is 80% of Y, then What percent of X is Y ?
Solution :
X = 80 / 100 x Y
X = 4 / 5 x Y
Y / X = 5 / 4.

 

 

Example 6:
54.5% of 600 + 30.5% of 1800 = (?) + 147
Answer :
327 + 549 = (?) + 147
(?) = 729
? = 27.

 

 

Example 7:
What is 25% of  25% equal to ?
Answer :
25%  of 25% = 25 / 100 x 25 / 100 = 1 / 16 = 0.0625.

 

 

Example 8:
Subtracting 60% of a number from the number, We get the result as 20. The number is :
Solution :
Let the number is x, then ,
x – 60 / 100x = 20
x – 3 / 5 = 20
2x / 5 = 20
x = 20 x 5 / 2 = 50.

 

 

Example 9:
In Mumbai due to reduction by 10% in the price of sugar, a person is able to buy 2 kg more for Rs. 280 . Find the reduced rate/kg of sugar ?
Answer :
10% of 280 is due to reduction of price in sugar
Rs. 28 = 2 kg
Rs. 14 = 1 kg.

 

 

Example 10:
In an party election between two candidates, one got 45% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was
Answer :
Number of valid votes
= 80% of 7500
= ( 80 / 100 ) x 7500 = 6000.
one got 45% of the votes
So other Valid votes polled by other candidate = 55% of 6000
= ( 55 / 100 ) × 6000 = 3300.
The number of valid votes that the other candidates got is 3300.

 

 

Example 11:
If the price of diesel is increased by 25%, by how much percent a car owner must reduce his consumption in order to maintain the same budget ?
Answer :
25% = 25 x 100 / 125 = 20% less
20% a car owner must reduce his consumption in order to maintain the same budget.

 

 

Example 12:
If the sugar price is increased by 8%, then by how much percent should a housewife reduce her consumption of sugar, to have no extra expenditure ?
Answer :
Less% = 8 x 100 / 108
= 800 / 108
= 7.40%

 

 

Example 13:
In an general election a candidate who gets 64% of the total votes and wins by 476 votes. What is the total number of votes polled ?
Answer :
64% –  ( 100% – 64% )
= 64% – 36%
= 28% = 476
= 476 x 100 / 28 = 1700.

 

 

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

4 comments

Leave a Reply