Perfect Cube Series

Perfect Cube Series
Perfect cube series is a arrangement of numbers in a certain order,where some numbers this Types of Series are based on cube of a number which is in same order and one cube number is missing in that given series.

we need to observe and find the accurate number to the series of numbers. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below  given some more example for your better practice.

All numbers are arranged in sequence order. we need to observe and find the accurate number to this type series of numbers. Here we learn the perfect cube series of Example.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

In perfect cube series number is a combination of cube number are arranged. In example 1) 1331, 1728, 2197, ?  where you need to count them in a one step or two step calculation for obtain the difference common result according with the series of ratio numbers .

At first you can calculate missing number in ratio series  and  that you place the actual missing number in the ? or missing place. Be prepared when you calculate differences because it is either one or two step calculation. So when you calculate and get result of  two difference numbers you need follow some step wise.

At first calculate the first number cube value and second number cube value if all number are maintain a sequential order cube value then follow same steps which is carry up to last and after that you get actual missing number by finding the common value when you put the missing number you have noticed that all series numbers are common difference in between them.

This kind of missing series calculation you go thorough some common calculation shortcut tricks  using cube and cube shortcut tricks, or you memorize the 1 to 30 cube series number value.

In this type series example questions, it is sounds hard, but it really isn’t.  Get it? Once you have done this, by practice with more example then you just easily can do in your way as well competitive and as in bank exam also . So, each of our examples are given below.

 

Perfect Cube Series:

Example 1: 3375, ?, 24389, 46656, 79507
Answer : 153, 223, 293, 363, 433
(Each cube digit added with seven to become next cube number)

 

 

Example 2: 729, 6859, 24389, ?, 117649, 205379
Answer : 93, 193, 293, 393, 493, 593

 

 

Example 3: 1000, 8000, 27000, 64000, ?
Answer: 103, 203, 303, 403, 503

 

 

Example 4: 1331 , ? , 35937 , 85184 , 166375
Answer : 113 ,  223 ,  333 ,  443 ,  553

 

 

Example 5: 125, ?, 343, 512, 729, 1000
Answer : 125 = 53 , 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

 

 

Example 6: 1 , 9 , 125 , 343 , ? , 729
Answer : 13 , 33 , 53 , 73 , 83 , 93

 

 

Example 7: 125, ?, 343, 512, 729, 1000
Answer: 125 = 53, 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

 

 

Example 8: 8 , 64 , ? , 512 , 1000 , 1728
Answer : 23 , 43 , 63 , 83 , 103 , 123

 

 

Example 9: 4096, 4913, 5832, ?, 8000
Answer: 4096 = 163, 4913 = 173, 5832 = 183, 6859 = 193, 8000 = 203.

 

 

Example 10: 1331 , ? ,  29791 , 68921 132651
Answer : 113 , 213 , 313 , 413 , 513

 

 

Example 11: 1331, 1728, 2197, ?
Answer: 1331 = 113, 1728 = 123, 2197 = 133, 2744 = 143.

 

 

Example  12: 1728, 1331, ?, 729, 512
Answer: 1728 = 123, 1331 = 113, 1000 = 103, 729 = 93, 512 = 83.

 

 

Example  13: 1000 , 8000 , ? ,64000 , 125000
Answer : 103 , 203 , 303 , 403 , 503

 

 

Example  14: 125000 , 64000 , ? , 8000 , 1000
Answer : 503 , 403 , 303 , 203 , 103

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

3 comments

Leave a Reply