Problem on Numbers example 1

Problem on Numbers example 1

Shortcut Tricks are very neccesary things in competitive exam. The main factor is time in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us skip that part. Few examples on problem on numbers shortcuts is given in this page below. All tricks on problem on numbers are provided here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on problem on numbers.

This chapter is based on problem on numbers example 1 and the question are given in the form of a set of Numbers and are in the form of a puzzle form. We just need to examine the given condition and assume the unknown numbers and form equations accordingly. So Here is some Problems based on Numbers which provides you for better practice.

In this page we will discuss some basic ideas of Problem on Numbers. On the basis of these ideas we will learn trick and tips of shortcut problem on numbers.
More you practice then more you learn and keep practice in time. If you think that how to solve problem on numbers questions using problem on numbers shortcut tricks, then further studies will help you to do so.

 

 

Example 1: The sum of five consecutive odd numbers is 585. What is the sum of largest and twice the second smallest number ?
Answer :121 + (115 x 2) = 121 + 230 = 351

 

Example 2: Find the average of the following number of set of scores 297, 845, 453,124, 198, 169 ?
Answer : 297, 845, 453,124, 198, 168 / 6 = 347.5

 

 

Example 3: A customer purchase 8 kg apple per day. How many kgs of apple will he order in 4 weeks ?
Answer : 8 x 7 x 4 = 224 kgs

 

 

Example 4: Sanjay, Suraj and sanam prepared for running around a circle field and then complete one round in 12 seconds, 8 seconds, 20 seconds respectively. Find how much time required that they will meet again at the starting position ?
Answer : L.C.M of 12, 8, 20 is 120 seconds
So required time is 2 minutes.

 

 

Example 5: To filled a tank it is required 119 litre of petrol then how many tanks would be required to fill 2142 litre petrol ?
Answer : 2142 / 119 = 18

 

 

Example 6: What number should places in the question mark ?
Answer : ? / 2025 = 81 / ?
?2 = 452 x 92
? = 45 x 9 = 405

 

 

Example 7: If (12)3 is subtracted from the square of a number and answer is 2497. What would be the number
Answer : Let the number is X
X2 – 123 = 2497
X2 = 2497 + 1728
X = √4225
X = 65

 

 

Example 8: A cable is reap in 40 pieces each of 9 meter. If length of each pieces is increased by 3 meter, how many pieces will be formed ?
Answer : 40 x 9 = 360 meter
So, 360 / 9 + 3 = 30 pieces

 

 

Example 9: The difference between 68% of a number and the 36% of same number is 4780. What would be the 16% of that number ?
Answer :
Shortcut : 68% – 36% = 4780
32% = 4780
16% = 4780 x 16 / 32 = 2390.

 

 

Example 10: A shop owner sold 15 kgs of apple per day. How many kgs of apple will he order in 5 weeks ?
Answer : Total quantity of apples = 15 x 35 = 525 kg.

 

 

Example 11: If difference of a number and 1 / 8 part of it is 35, What would be the number ?
Answer : Let the number be X.
X – X / 8 = 35
7X / 8 = 35
7X = 280
X = 40

 

 

Example 12: In the box has 18 dozen of candles. If there are 37 such boxes, How many candles are there present all box together ?
Answer : 18 x 12 x 37 = 7992

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

Leave a Reply