**Problems Based on Present Age Shortcut Tricks**

Problem based on Present Ages is an very important topic which is given most of the competitive exams.You can easily solve all kind of Aptitude questions based on Problems on Present Ages by practicing regularly.

Before going to solve the problem on ages you need to know the linear equation which help in math but first you are do traditional process than you learn problems on ages shortcut tricks or ages shortcut tricks . This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below given some more example for your better practice.

Shortcut tricks on problems based on present age are one of the most important topics in exams. Time takes a huge part in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on problems based on present age shortcuts is given in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on problems based on present age here. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Problems Based on Present Age by these examples.

Before starting anything just do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now read our examples on problems based on present age shortcut tricks and practice few questions. After finishing this do remaining questions using Problems Based on Present Age shortcut tricks. Again keep track of timing. The timing will be surely improved this time. But this is not all you want. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

Math section in a competitive exam is the most important part of the exam. That doesn’t mean that other topics are less important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. Here we prepared problems based on present age shortcut tricks for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your help will help others.

**Example 1:** The average age of mother and daughter is 55 years. The ratio of there age is 41 : 14. What would be the age of mother ?

**Answer :** **short cut :**

55 x 2 = 110

Mother’s age = 110 x 41 / 55 = 82 years

**Example 2:** P is as much younger to Q as he is older to R. If the sum of the ages of Q and R is 38 years. What is the present age of P ?

**Answer :**

Q – R = X——-(1)

P – R = X——-(2)

From 1 and 2 we find

Q – R = 2X

Q + R = 38

So can’t determined

**Example 3**: Five years before the ratio of ages of Raj and Kumar was 3 : 4, After 8 years the ratio will be 7 : 8, What is the present age of kumar ?

**Answer :** 3x + 5 + 8 / 4x + 5 + 8 = 7 / 8

4x = 13

x = 13 / 4

Present age of kumar is 13 x 4 / 4 = 13 + 5 = 18 years.

**Example 4:** Ajay and Bijoy of their present ages of ratio is 4 : 5, 6 years later their ages become 14 : 17. Find the present age of Ajay’s ?

**Answer :** 4x + 6 / 5x + 6 = 14 / 17

68x + 102 = 70x + 84

2x = 18

x = 9

**Example 5:** The ratio of present ages of kunal and Sonu is 3 : 5. After 5 years, the ratio of their ages would be 12 : 18. What is kunal’s present age ?

**Answer :**

3x + 5 / 5x + 5 = 12 / 18

60x – 60 = 54x + 90

x = 5.

kunal’s present age is = 5 x 3 = 15 years.

**Example 6:** Lahiri is much younger than partha as he is older than kunal. If the sum of ages of partha and kunal is 65 years. Find the present age of Lahiri ?

**Answer :** ( Partha – Lahiri ) = X…… (i)

( Lahiri – Kunal ) = X………..(ii)

So, We get from (i) and (ii)

Partha – Kunal = 2X

and Partha + Kunal = = 65

We can say that it can’t be determined.

**Example 7:** The sum of ages pintu ajay and nikhil is 105. Five years ago the ratio of their ages was 4 : 6 : 8.

What would be the present age of nikhil ?

**Answer:** 4x + 5 + 6x + 5 + 8x + 5 = 105

18x = 105 – 15

x = 90 / 18 = 5

So, Five years ago nikhil’s age = 5 x 8 = 40 years.

nikhil’s present age is = 40 + 5 = 45 years.

**Example 8:**

Present age of Ramesh and Suresh are in ratio 5 : 6 respectively . Six years hence , the ratio of their ages will become 6 : 7 respectively . what is Ramesh present age in years ?

**Answer :**

Let the present age of Ramesh and Suresh 5x and 6x years respectively.

So , 5x + 6 / 6x + 6 = 6 / 7

7(5x + 6) = 6 (6x + 6)

36x + 36 = 35x + 42

x = 6

Ramesh’s present age is 5x = 5 x 6 = 30 years .

Ramesh present age in years 30 years.

**Example 9:**

The present ages ratio betwen of arijit and kunal is 4 : 3 and the present ages ratio of between kunal and Rakesh is 6 : 3. Find the Sum of present ages of arijit and kunal.

**Answer:** Can’t be determined.

**Example 10:** The sum of ages of Amit, Bijoy, Chandan is 171. Five years ago the ratio of their ages was 6 : 8 : 12.

Find the present age of Bijoy’s.

**Answer:** 6x + 5 + 8x + 5 + 12x + 5 = 171

26x = 171 – 15

x = 156 / 26 = 6

So, Five years ago Bijoy’s age = 6 x 8 = 48years

Bijoy’s present age is = 48 + 5 = 53 years.

**Example 11:**

Seven years ago , the age ratio of Sonu and Monu was 6 : 5 . Three years hence , the ratio of their ages will be 11 : 10 . What is Monu’s age at present ?

**Answer :**

Let the age of Sonu and Monu 7 years ago be 6x and 5x years respectively .

So, (6x + 7) + 3 /(5x + 7 ) + 3 = 11 / 10

10 ( 6x + 10) = 11 ( 5x + 10 )

5x = 10

x = 2

So, Monu’s present age = ( 5x + 7 ) = 17 years .

Monu’s age at present 17 years,

**Example 12:**

Rahul would be thrice in 12 years as like sanjay was 12 years ago, Now Rahul is 6 years senior then sanjay, what is the present age of sanjay ?

**Answer :** Let sanjay present age is x years.

So, Rahul present age is ( x + 6 ).

( x + 6 ) + 12 = 3 ( x – 12 )

12x + 72 = 3x – 36

12x – 3x = – 36 – 72

9x = 108

x = 12.

The present age of sanjay 12 years.

**Example 13:**

The total age of gangotri, sabir, and bibhas is 96 years. 10 years ago, the ratio of their ages was 2 : 4 : 5. what is the present age of bibhas?

**Answer :**

**Step 1:** Let 10 years before gangotri, sabir, and bibhas ages 3x, 4x, 5x years respectively.

Then ( 2x + 10 ) + ( 4x + 10 ) + ( 5x + 10 ) = 96,

= 11x = 66 = x = 6.

**Step 2:** Bibhas present age is ( 5x + 10 ) = ( 5 x 6 + 10 ) = 40 years.

The present age of bibhas 40 years.

**Example 14:**

Ratio of ages of M & N 4 years ago was 3 : 5. If the sum of present ages of M & N is 64 years than, what is the present ages of M & N.

**Answer :**

**Step 1:** M : N = 3 : 5 , According to Question ( P + Q ) = 64 years.

Sum of both ages 4 years ago is ( 64 – 8 ) = 56, ( say that before age that’s why subtract )

**Step 2:** M = ( 56 / 8 ) x 3 = 7 x 3 = 21 years

and N = (56 / 8 ) x 5 = 5 x 7 = 35 years,

**Step 3:** present age of M = ( 21 + 4 ) = 25 years

and present age of N = ( 35 + 4 ) = 39 years.

The present ages of M & N 25 years, 39 years.

**Example 15:**

Ratio of ages of P & Q 4 years ago was 3 : 5. If the sum of present ages of P & Q is 64 years than, What is the present ages of P & Q.

**Answer:**

Let the ages is P & Q 4 years ago are 3x and 5x.

Hence,

( 3x + 4 )+( 5x + 4 ) = 64 years,

= 8x + 8 = 64, = 8x = 56, x = 7. ( we get the value of x ).

So the age of P , 4 years ago = 7 x 3 = 21 years,

and the age of Q, 4 years ago = 7 x 5 = 35 years.

Now the present age of P is = ( 21 + 4 ) = 25 years,

and present age of Q is = ( 35 + 4) = 39 years.

The present ages of P & Q 25 years, 39 years.

**Example 16:**

At present , the ratio between the ages of Anil and Anu is 4 : 3 . After 4 years , Anil’s age will be 24 years . what is the age of Anu at present ?

**Answer :**

Let the present age of Anil and Anu is 4x years and 3x years respectively.

So , After 4 years Anil’s age ,will be 24 ,

4x + 4 = 24

4x = 20

x = 5

So , Anu present age is 3x = 3 x 5 = 15 years .

The age of Anu at present is 15 years.

**Here is some problem on ages sub link of Examples which help you better understanding.**

- Problems Based on years ago Ages Shortcut Tricks
- Problems Based on after years Ages Shortcut Tricks
- << Go back to Problems Based on Ages main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

Thank you. Its really helpful site to understand how to solve aptitude ques using tricks.

its very easy to understand

it’s good,i request you to keep extra models

when it appears as 3 years ago we use plus sign

& as 3 years hence/after we use minus sign

Is it true

no.. swipe it

that means,whenever before/ago is there, actually we have to do ‘-‘ but in those particualr problems we are calculating for the present age,thats why whenever before/ago is used “converting into present age i.e ‘+’ is using”.

for eg:In question if they give 5 years before/ago P’s age is twice of Q.

In problem solvation they are converting into present age i.e P+5=2(Q+5)

thanks helped alot ,wish me luck for my exams

thanku ,,, its really helpful site to understand questions

thank you

thnqqq so much….

can anyone solve this

2 years ago fathers age was 6 times then his son’s age. after 18 years, fathers age will be twise then son’s age so find the present age of father and son

Son age=7

Father age=42

Thank u, this is really very helpful site for those students who is getting preparation for all competition examination,

How to solve age sum pls explain

In example 2 it can be determined

Q-P=P-R

Q+R=2P

38/2=P

19=P