Ratio Example 2

Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Competitive exams are all about time. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss this thing. Here in this page we give few examples on Ratio shortcut tricks. All tricks on ratio are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on ratio.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for ratio shortcut trick. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other topics are less important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. For those we prepared this ratio shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Ratio. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

Ratio Example 2
Ratio based problem are very important for banking exams or ssc exams all type competitive exams, One or two problems are given in paper based exam or online exams. Here is some problems are given with solution including ratio shortcut tricks which are given in exams.

We elaborate one example here,  some amount is given this amount are divide into persons and find the amount of one or two persons. Some examples are given to find the mean term of example 2. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

 

 

Example 1: In a town, 20% of the mans are same in numbers as 1 / 4th of the women. What would be the ratio of mans and woman in that town ?
Answer : 20% mans
= 1 / 4 womens<=> 20man / 100
So, mans = 5 / 4 womens
mans / womens = 5 / 4
mans : womens = 5 : 4

 

 

Example 2: In a school, the number of ratio of boys and girls is 4 : 9, after inclusion of 32 new girls, the ratio become 4 : 17. How many boys were present at starting in this school ?
Answer : 4x / 9x + 32 = 4 / 17
68x = 36x + 128
x = 4
So, the number of boys in the school is (4 x 4) = 16.

 

 

Example 3: Ina school ratio of number of boys and girls is 9 : 6 and if there present 180 boys, than find the total number of students in the school.
Answer: Let number of boys and girls 9x and 6x.
Then 9x = 180 = x = 20.
So, Total number of students is = 15x = (15 x 20) = 300.

 

 

Example 4:
Share Rs.4200 among joy, sanjay and bijoy in the ration 2 : 4 : 6.Find the amount received by sanjay.
Answer :
Amount received by sanjay.
4 / 12 X 4200 = 1400= ( related ratio / sum of ratio ) x Total amount
So, the Amount received by sanjay is 1400.

 

 

Example 5:
Find the mean proportional between given two number that is 64 and 49.
Answer :
The mean proportion of two numbers is
Root of 64 and 49 is √8 x √ 7 = 8 x 7 = 56.
So, the mean proportional is 56.

 

 

Example 6:
Rs. 385 were divided among P , Q , R in such a way that P had Rs 20 more than Q and R had Rs 15 more than P . How much was R’s share ?
Answer :
Let Q gets Rs x. Then We can say P gets Rs (x + 20 ) and R gets Rs ( x + 35) .
x + 20 + x + x + 35 = 385
3x = 330
x = 110 .
R’s share = Rs ( 110 + 35 ) = Rs 145.

 

 

Example 7:
Rs 1210 were divided among three person P, Q, R so that P : Q = 5 : 4 and Q : R = 9 : 10. Then R gets the amount.
Answer :
P : Q = 5 : 4, Q : R = 9 : 10 = ( 9 x 4 / 9 ) : ( 10 x 4 / 9 ) = 4 : 40 / 9.
So, P : Q : R = 5 : 4 : 40 /9 = 45 : 36 : 40
Sum of ratio terms is = ( 45 + 36 + 40 ) =121.
R share of amount is Rs (1210 x 40 / 121) = Rs. 400 .

 

 

Example 8:
Rs 64000 are divided among three friends in the ratio 3 / 5 : 2 / 1 : 5 / 3 . The share of the second friend is :
Answer :
Here the given ratio is = 3 / 5 : 2 / 1 : 5 / 3 = 9 : 30 : 25 .
So the Share of the second friend = Rs ( 64000 x 30 / 64) = 30000.

 

 

Example 9:
Which of the following ratio is the greatest ?
7 : 15 , 15 : 23 , 17 : 25 , 21 : 29
Answer :
7 / 15 = 0.466
15 / 23 = 0.652
17 / 25 = 0.68
21 / 29 = 0.724
So, 0.724 is greatest and therefore, 21 : 29.

 

 

Example 10:
What number has to be added to each term of 3 : 5 to make the ratio 5 : 6 :
Answer :
Let the number to be added x , Then
3 + x / 5 + x = 5 / 6
6 ( 3 + x ) = 5 ( 5 + x )
x = ( 25 – 18 ) = 7
So , the number to be added is 7.

 

 

Example 11:
On dividing a sum of Rs 832 between Paul and john in the ratio 3 : 5 , their shares are
Answer :
So the given ratio is = 3 : 5
So , the 1st part = Rs ( 832 x 5 / 8 ) = Rs 520 , 2nd part = Rs ( 832 x 3 / 8 ) = Rs 312
So , their shares are :  312 and 520.

 

 

Example 12:
A certain amount was divided between A and B in the ratio 4 : 3 . If B’s share was Rs, 4800, the total amount was ?
Answer :
If B ‘s share is Rs, 3, total amount = Rs, 7
If B’s share is Rs, 4800, total amount  = Rs, (7  / 3 x 4800) = 11200.

 

 

Example 13:
The Salary of Three friend A, B, C are divided into ratio 5 : 6 : 8. If the increment has given of 10%, 20%, 25%, Find the new ratio of three friend salary ?
Answer :
Step 1: We assume ration as 5x, 6x, 8x
now the increment of new salary of  A is 10% = 110 / 100, B is 20% = 120 / 100, C is 25% = 125 / 100.
Step 2: A,s new salary is 110 x 5X / 100 = 55X / 10.
B,s new salary is 120 x 6X / 100 = 36X / 5.
C,s new salary is 125 x 8X / 100 = 10.
Step 3: New ratio is 55X / 10 : 36X / 5 : 40X / 4.

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

13 comments

  1. amalesh says:

    in the 4th sum mistake
    rshare will be 1210*40/121=400
    but in the sum
    1210*36/121=400 given this step will be mistake. pls make it correct.

  2. suji says:

    In example 12 answer is correct but the step seems incorrect
    3x=4800 therefore x=4800/3
    total amount=4x+3x=7x=7*(4800/3)=7*1600=11200

Leave a Reply