Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Competitive exams are all about time. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss this thing. Here in this page we give few examples on Ratio shortcut tricks. All tricks on ratio are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on ratio.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for ratio shortcut trick. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other topics are less important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. For those we prepared this ratio shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Ratio. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

Ratio

Ratio based problem are very important for banking exams or ssc exams all type competitive exams, One or two problems are given in paper based exam or online exams. Here is some problems are given with solution including ratio shortcut tricks which are given in exams.

We elaborate one example here, some amount is given this amount are divide into persons and find the amount of one or two persons. Some examples are given to find the mean term of example 2. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Example #1

In a town, 20% of the men are same in numbers as 1/4th of the women. What would be the ratio of men and women in that town?

- 6 : 7
- 5 : 4
- 4 : 5
- 4 : 6

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

20% men

( 20 / 100 ) Men <=> ( 1 / 4 ) Women

Men / 5 = Women / 4

Men / Women = 5 / 4

Men : Women = 5 : 4

**Rough Workspace**

Example #2

In a school, the number of ratio of boys and girls is 4 : 9. After inclusion of 32 new girls, the ratio become 4 : 17. How many boys were present in the school?

- 24
- 14
- 26
- 16

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

4x / 9x + 32 = 4 / 17

68x = 36x + 128

x = 4

So, the number of boys in the school is (4 x 4) = 16.

**Rough Workspace**

Example #3

In a school ratio of boys and girls is 9 : 6 and if there present 180 boys, than find the total number of students in the school.

- 300
- 320
- 280
- 295

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

Let, the number of boys and girls be 9x and 6x.

Then, 9x = 180

x = 20

So, total number of students is 15x = (15 x 20) = 300.

**Rough Workspace**

Example #4

Share Rs.4200/- among Joy, Sanjay and Bijoy in the ration 2 : 4 : 6. Find the amount received by Sanjay.

- Rs.2600/-
- Rs.1400/-
- Rs.1300/-
- Rs.1900/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

( Related Ratio / Sum of Ratio ) x Total Amount

4 / 12 X 4200 = 1400

So, the Amount received by sanjay is 1400.

**Rough Workspace**

Example #5

Find the mean proportional between given two number that is 64 and 49.

- 55
- 56
- 57
- 49

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

Root of 64 and 49 is √8 x √7 = 8 x 7 = 56.

So, the mean proportion is 56.

**Rough Workspace**

Example #6

Rs.385/- were divided among P, Q, R in such a way that P had Rs.20/- more than Q and R had Rs.15/- more than P. How much was R’s share?

- Rs.149/-
- Rs.145/-
- Rs.155/-
- Rs.160/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

Let, Q gets Rs.X.

So, We can say that P gets ( X + 20 ) and R gets ( X + 35 ).

Now, Q + P + R = 385

X + ( X + 20 ) + ( X + 35 ) = 385

X + X + 20 + X + 35 = 385

3X = 385 – 20 – 35

3X = 330

X = 110

So, R’s share is ( 110 + 35 ) = Rs.145/-.

**Rough Workspace**

Example #7

Rs.1210/- were divided among three person P, Q, R in the ratio of P : Q = 5 : 4 and Q : R = 9 : 10. So, what amount will R gets?

- Rs.460/-
- Rs.420/-
- Rs.300/-
- Rs.400/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

P : Q = 5 : 4

Q : R = 9 : 10 = ( 9 x 4 / 9 ) : ( 10 x 4 / 9 ) = 4 : 40 / 9

So, P : Q : R = 5 : 4 : 40 /9 = 45 : 36 : 40

Sum of ratio terms is = ( 45 + 36 + 40 ) = 121

So, R’s share amount is ( 1210 x 40 / 121 ) = Rs.400/-.

**Rough Workspace**

Example #8

Rs.64000/- are divided among three friends in the ratio of 3 / 5 : 2 / 1 : 5 / 3. What will be the share of the second friend?

- Rs.32000/-
- Rs.25000/-
- Rs.30000/-
- Rs.28000/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

Here the given ratio is = 3 / 5 : 2 / 1 : 5 / 3 = 9 : 30 : 25

So, the Share of the second friend will be ( 64000 x 30 / 64 ) = 30000.

**Rough Workspace**

Example #9

Which of the following ratio is the greatest?

7 : 15, 15 : 23, 17 : 25, 21 : 29

- 21 : 29
- 17 : 25
- 15 : 23
- 7 : 15

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

7 / 15 = 0.466

15 / 23 = 0.652

17 / 25 = 0.68

21 / 29 = 0.724

So, 0.724 is greatest and therefore, 21 : 29.

**Rough Workspace**

Example #10

What number has to be added to each term of 3 : 5 to make the ratio 5 : 6.

- 4
- 5
- 6
- 7

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

Let, the number to be added is x

then, ( 3 + x ) / ( 5 + x ) = 5 / 6

6 ( 3 + x ) = 5 ( 5 + x )

x = ( 25 – 18 ) = 7

So , the number to be added is 7.

**Rough Workspace**

Example #11

On dividing a sum of Rs.832/- between Paul and John in the ratio 5 : 3, what will be their shares?

- Paul = Rs.520/- and John = Rs.312/-
- Paul = Rs.312/- and John = Rs.520/-
- Paul = Rs.512/- and John = Rs.320/-
- Paul = Rs.320/- and John = Rs.512/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

The given ratio is = 5 : 3

Paul’s share will be ( 832 x 5 / 8 ) = Rs.520/-

John’s share will be ( 832 x 3 / 8 ) = Rs.312/-

So, their shares are Rs.520/- and Rs.312/-.

**Rough Workspace**

Example #12

A certain amount was divided between A and B in the ratio of 4 : 3. If B’s share was Rs.4800/-, what was the total amount?

- Rs.11800/-
- Rs.11200/-
- Rs.10200/-
- Rs.10800/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

If, B’s share is 3

And sum of ratio terms is = ( 4 + 3 ) = 7

Now, B’s share is 4800

then sum of share amount is = ( 7 / 3 x 4800 ) = 11200.

**Rough Workspace**

Example #13

The Salary of Three friend A, B, C are divided into ratio 5 : 6 : 8. If the increment has given of 10%, 20%, 25%, then find the new ratio of three friend salary?

- 11X / 10 : 9X / 5 : 10X / 4
- 11X / 5 : 36X / 5 : 10X / 4
- 55X / 10 : 36X / 5 : 40X / 4
- 55X / 5 : 36X / 10 : 40X / 8

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

We assume ratio as 5x, 6x and 8x

Now the increment of new salary of A is 10% = 110 / 100

B is 20% = 120 / 100

C is 25% = 125 / 100

A,s new salary is 110 x 5X / 100 = 55X / 10

B,s new salary is 120 x 6X / 100 = 36X / 5

C,s new salary is 125 x 8X / 100 = 10

So, the new ratio is 55X / 10 : 36X / 5 : 40X / 4.

**Rough Workspace**

### Few more examples of Ratio Number Series

- Ratio Example 1
- Ratio Example 3
- Ratio Example 4
- Ratio Hard Example 1
- << Go back to Ratio and Proportion main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

in the 4th sum mistake

rshare will be 1210*40/121=400

but in the sum

1210*36/121=400 given this step will be mistake. pls make it correct.

thank u amalesh….

example6 war wong . the correct ratio is 9:30:25

thank u chandu…

e.g no.1 how 8come

sum of ratio terms 3 + 5 = 8

In the 9th ex it is 11200 instead of 1120.

i can’t understand ration example 2 second sum how 110,120,125 came

10% = 110/100, 20% = 120 /100, 25% = 125/100 increment salary

qs no 2 not understand

In example 12 answer is correct but the step seems incorrect

3x=4800 therefore x=4800/3

total amount=4x+3x=7x=7*(4800/3)=7*1600=11200

Can we solved Que no 6 like this

P=120,Q=100,R=135

24:20:27

385*27/71

146

how to calculate ex.9 to easily tel some quick to find.

7/15=0.466

answer for example 1 is wrong it should be 4:5

let no. of men = 100 , no. of women = 100

now , 20% of 100 = 20 , 1/4 of 100 = 25

men:women = 20 / 25 ==> 4:5

Ex-6

x+20+x+x+35=385

3x=330

sir kindly explain it once again