Speed Time and Distance shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time takes a huge part in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on speed time and distance shortcuts is given in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Speed Time and Distance. We request all visitors to read all examples carefully. These examples will help you to understand shortcut tricks on Speed Time and Distance.

First of all do a practice set on math of any exam. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now practice our shortcut tricks on speed time and distance and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not enough. You need more practice to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. A good score comes with practice and practice. You should do your math problems within time with correctness, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. So Speed Time and Distance shortcut tricks here for those people. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Speed Time and Distance. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

**Speed Time and Distance Example 1 :**

Here is some example of speed and distance of example 1. This is the basic theory of Speed Time and Distance which is applied in question to obtain answers here is Speed Time and Distance Methods of example 1 in different form of examples. In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Basic Formula of speed and distance

**Distance = Speed x Time**

**Speed = Distance / Time**

**Time = Distance / Speed**

**SPEED :**

**Example 1:** A bus covers a distance in 18 hours at the speed of 60 kms/hr. What would be the average speed of a bike which covers a distance of 270 kms. more than the bus in the same time ?

**Answer :** Distance = 60 x 18 = 1080 km.

Speed = 1080 + 270 / 18 = 75 km/hr.

**Example 2:** Suresh travel on car and covers a 360 km distances in 8 hours and Ramesh travel on car and covers a 405 km distances in 9 hours. What would be the sum of there speed of both cars ?

**Answer:** Speed of Suresh car = 360 / 8 = 45 km/hr,

Speed of Ramesh car = 405 / 9 = 45 km/hr

So, sum of both cars speed = ( 45 + 45 ) = 90 km/hrs.

**Example 3:**

Amir by car passes a 1200 m long road in 4 minutes. What would be his speed in Km/hr ?

**Answer :** Speed = ( 1200 / 4 x 60 ) m / sec = 5m / sec.

Convert it into Km /hr = 5 x 18 / 5 = 18km / hr.

**Example 4:**

A fast train covers a distance in 40 min, if it runs at a speed of 45kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 30min will be ?

**Answer:**

Time = 40 / 60 = 2 / 3.

given speed = 45kmph

Distance = Speed x Time.

Distance = 45 x 2 / 3 = 30km

Time =30 / 60 = 1 / 2hr

Speed = Distance / Time.

So, the new speed is = 30 x 2 = 60kmph.

**Example 5:**

Harish on tour travels first 160 km at 64 km /hr and the next 160 km at 80 km /hr. The average speed of for the first 320 km of the tour is:

**Answer :**

Total time taken by Harish is : = ( 160 / 64 + 160 / 8 ) hrs = 9 / 2 hrs.

So that Average speed = ( 320 x 2 / 9 ) km / hr = 71.11 km / hr.

**Example 6:**

A bike covers a distance of 450 m in 2 min 30 sec. What is the speed in Km / hr of the bike ?

**Answer :**

**Step 1:** Speed = ( 450 / 150 ) m / sec = 3 m / sec.

**Step 2:** now convert it into km / hr = 3 x 18 / 5 = 10.8 Km / hr.

So the speed of in Km / hr of the bike is 10.8 Km / hr.

**Example 7:**

A Car covers a certain distance in 7 hours at the speed of 73 Kms/hr. What should be the average speed of bus? Which travels a distance of 55 Kms, less than the car in the same time ?

**Answer :**

**Step 1 :** The distance covered by the bus = ( 73 x 7 ) = 511

**Step 2 :** The distance cover bus = 511 – 55 = 456 Km. So average speed of the bus = 456 / 7 = 65.14 Km/hr.

**Example 8:**

The ratio between two super fast trains is 6 : 8. if the second train runs 600 Kms in 6 hours, then what would be the speed of the first train ?

**Answer :**

**Step 1:** Let the speed of two trains be 6x and 8x Km /hr.

Then, then we find the value of x,

8x = 600 / 6 = 100

x = 100 / 8 = 12.5.

here is value of x is 12.5 we put in first train.

**Step 2:** Speed of first would be = ( 6 x 12.5 ) Km / hr = 75 Km / hr.

So the Speed of First train is 75 Km / hr.

- Speed Time and Distance Example 2
- Speed Time and Distance Example 3
- Speed Time and Distance Example 4
- << Go back to Speed Time and Distance main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

good

speed=distance /time…..in basic formulae

In Example 1

The answer is 6 km (distance between house and school)

thanks Akhato…

Not do good I want more high level formulas and questions

Speed time and distance is so ridiculous to find videos on how to help me, everytime i go onto youtube there is someone who is indian and i cant understand a freking word so i need someone to make it clear but doesn’t ramble on and on short sweet and simple would be great

i have one problem about time and distance

The distance between two stations , delhi and amritsir is 450 km . A train starts at 4 pm from delhi and moves towards from amritsir at 3.20 pm and moves towards delhiat an average speed of 80 km /hr . How far grom delhi will the two train meet and at what time .

Please forward complete solution in my mail id

please please please sir send me some trick on my email id if you will do as i will heighly oblised every time in my life.

so please send me trick sir ………………..

It was very useful to us

It’s really useful to learners.

to trains which is 127mand 98meter long they runs oposite of each other with the speed of 35 km/hand 55km/h after meting in which tume they cross each other

9 sec

9sec

i like it