Speed Time and Distance Example 3

Speed Time and Distance shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time is the main factor in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. We provide examples on Speed Time and Distance shortcut tricks here in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on speed time and distance here. We request all visitors to read all examples carefully. You can understand shortcut tricks on Speed Time and Distance by these examples.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for speed time and distance shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other topics are less important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. Here we prepared speed time and distance shortcut tricks for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

Speed Time and Distance Example 3:
Here is some example of speed and distance of example 3. This is the basic theory of Speed Time and Distance which is applied in question to obtain answers here is Speed Time and Distance Methods of example 3 in different form of examples.

In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

 


Basic Formula of speed and distance

  • Distance = Speed x Time
  • Speed = Distance / Time
  • Time = Distance / Speed

 

 

DISTANCE:

Example 1: Rita can travel a journey in 10 hours. She travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the the total journey.
Answer : Let her total distance be x km.
x/2/21 + x/2/24 = 10
15x = 168 x 20
x = (168 x 20/15) = 224 km.

 

 

Example 2: The average speed of a car is 6 / 4 the average speed of a bike. If the bike passes 304 kms in 19 hours, Find how much distance would be covered by car in 12 hours ?
Answer: bike speed = 304 / 19 = 16 km/hr.
Avg speed of car = bike x 6 / 4 = 16 x 6 / 4 = 24 km/hr.
Distance = 24 x 12 = 288 kms.

 

 

Example 3:
A girl goes to his college from his house at a speed of 3 Km / hr and return at speed of 2 km / hr. If he takes 5 hours in going and coming, the distance between his house and college is:
Answer :
Average speed = ( 2 x 3 x 2 / 2 + 3 ) km / hr = 12 / 5 km / hr.
Distance between his house and college he travailed in 5 hours: ( 12 / 5 x 5 ) km = 12 km.
The distance between his house and college is : ( 12 / 2 ) = 6 km.

 

 

Example 4:
A train traveling at 90 kmph overtakes a bike traveling at 54 kmph in 30 seconds. What is the length of the train in meters ?
Answer:
The distance travailed by the train overtaking the bike is the same as the length of the train.
both the object move in same direction .
so, ( 90 – 54 ) = 36kmph
convert kmph to m/sec = 36 x 5 / 18 = 10 m / sec.
Time taken in 40 sec.
distance travailed = 10 x 30 = 300 meters.

 

 

Example 5: The fast train covers 325 kms in 5 hours and the average speed of car is 20% more than the average speed of the train. So the bike in 6 hours what distance should covers.
Answer : Speed = distance / time = 325 / 5 = 65 km/hr.
average speed of car is 20% more = 65 x 120 / 100 = 78 km/hr.
Distance covers in 6 hours is 78 x 6 = 468 kms.

 

 

Example 6:
A Honda car does complete a journey in 12 hours, The first half hours complete at 23 km / hr and the second half at 25 km / hr. What would be the distance ?
Answer :
let the distance be x km.
the car has time taken to complete the x / 2 km at a speed of 23 km / hr.
the car has time taken to complete the x / 2 km at a speed of 25 km / hr.
So , total time taken to complete the whole journey is,
= x / 2 x 23 + x / 2 x 25 = 12 hrs
x = 2 x 12 x 23 x 25 / ( 23 + 25 )
x =287.5
Short cut tricks: Distance = 2 x Time x speed 1 x speed 2 / s1 + s2
Here s1 = speed during first half and s2 = Speed of second half of journey
Distance = 2 x 12 x 23 x 25 / ( 23 + 25 ) = 287.5 km.

 

 

Example 7:
With a uniform speed a bike covers the distance in 10 hours. When speed of bike is increased by 4 km / hr, the same distance could have been covered in 8 hours. What would be the distance covered by bike ?
Answer :
let the distance be x km . Then ,
x / 8 – x / 10 = 4
x = 160 km.

 

 

Example 8:
A civic car covers 258 Kms, in 3 hours. The average speed of a bike is 45% more than the average speed of the car. How much distance will the bike cover in 6 hours ?
Answer :
Step 1: Speed = 258 / 3 = 86.
Step 2: 86 x 145 / 100 = 124.7 Distance = 124.7 x 6 = 748.2 Km.

 

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

One comment

Leave a Reply