Speed Time and Distance shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time takes a huge part in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. We provide examples on Speed Time and Distance shortcut tricks here in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Speed Time and Distance. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on speed time and distance.
Before starting anything just do a math practice set. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of the time. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for speed time and distance shortcut trick. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you want. You need more practice to improve your timing more.
You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. A good score comes with practice and practice. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. So Speed Time and Distance shortcut tricks here for those people. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Speed Time and Distance. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help others.
Speed Time and Distance Example 4 :
This is the basic theory of Speed Time and Distance which is applied in question to obtain answers here is Speed Time and Distance Methods of example 4 in different form of examples. In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter.
This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.
Example 1: Rajib walks 170 meters every day. How many kilometers will he made in 4 week ?
Answer : 170 x 28 = 4760 meter
Convert meter to km 4760 / 1000 = 4.760 kms.
A bus covers the intial first 46 Kms in 42 minutes and remaining 26 kms covers in 38 minutes, Find the average speed of the car.
46 + 26 = 72 (add both distances)
72 x 60 / 80 = 54 km/hr.
Ajay Passes a car in 16 seconds, The same car passes a lamp post in 6 seconds,
Find respective ratio between speed of car and speed of the man.
Answer: 1 / 16 : 1 / 6 = 3 : 8
So, the respective ratio between speed of car and speed of the man is 3 : 8.
A fast train covers a distance in 40 min, if it runs at a speed of 45 kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 30 min will be ?
Time = 40 / 60 = 2 / 3.
given speed = 45 kmph
Distance = Speed x Time.
Distance = 45 x 2 / 3 = 30 km
Time =30 / 60 = 1 / 2 hr
Speed = Distance / Time.
So, the new speed is = 30 x 2 = 60 kmph.
A man walking at the rate of 4 kmph to cover certain distance in 2hr 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph the man will cover the same distance in what time ?
we know the formula of
Distance = speed x Time
So, Time given = 2 hr 45 min = 2×60 min+45 min=165 min than 165 min / 60 min = 11 / 4 hr
Distance = 4 x 11 / 4 = 11 km
So, Time required to cover distance in speed of 16.5 kmph
Time = D / S = 11 / 16.5 = 40 min.
A train traveling at 90 kmph overtakes a bike traveling at 54 kmph in 30 seconds. What is the length of the train in meters ?
The distance travailed by the train overtaking the bike is the same as the length of the train.
both the object move in same direction .
so, ( 90 – 54 ) = 36 kmph
convert kmph to m/sec = 36 x 5 / 18 = 10 m / sec.
Time taken in 40 sec.
distance travailed = 10 x 30 = 300 meters.
- Speed Time and Distance Example 1
- Speed Time and Distance Example 2
- Speed Time and Distance Example 3
- << Go back to Speed Time and Distance main page
If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.