Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Time takes a huge part in competitive exams. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss that part. Few examples on time and work shortcuts is given in this page below. All tricks on time and work are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. You can understand shortcut tricks on Time and Work by these examples.
First of all do a practice set on math of any exam. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now practice our shortcut tricks on time and work and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you need. You need more practice to improve your timing more.
You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But only math portion can leads you to a good score. A good score comes with practice and practice. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. Here we prepared time and work shortcut tricks for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help others.
Time and Work Examples 4
Some important facts are needed for Time and work Problems. Here is some examples of this chapter related are given. Such that a person do a piece of work which has to be require more time to complete why because capacity is limited to that person but two or more person do the same piece of work which require less time and effort.
This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.
Example 1: 2 men can complete a single work in 3 days. 2 women can complete same single work in 9 days and 3 boys can complete the same single work in 8 days. In 1 day 3 women and 4 boy together complete that work. if only men were finish the remaining work in 1 day, Find number of total man would be required.
If 2 women complete work in 9 days then days required to same work for 3 women
2 x 9 / 3 = 6 days
If 3 boys complete the work in 8 days then 4 boys complete the work in
3 x 8 / 4 = 6 days
So work done by 3 women and 4 boy in 1 days 1 / 6 + 1 / 6 = 1 / 3
So Remaining work = 1 – 1 / 3 = 2 / 3
In 1 day complete the work required men is
2 x 2 x 3 / 3 = 4
Example 2: A can do a piece of work in 12 days and B can do the same piece of work in 6 days. Find days required to complete that work together.
Answer : 1 day work of A and B is 1 / 12, 1 / 6
Together they need to complete = 1 / 12 + 1 / 6 = 4 days
Example 3: Anita, ajay and kunal can complete a work together in 40 minutes. Anita and ajay together can complete the same work in 60 minutes, Find kunal alone complete the work.
Answer : Anita, ajay and kunal can complete a work in 1 day 1 / 40
1 / 40 – 1 / 60 = 1 / 120 minutes
Example 4: A piece of work 24 women complete in 16 days. How many more women need to be hired to complete the work in 12 days.
W = women, D = Day.
W1 x D1 = W2 x D2
24 x 16 = W2 x 12
W2 = 384 / 12 = 32
8 women can complete a work in 36 hours. In how many hours will 24 women complete that work ?
women x hours = women x X
8 x 36 = 24 x X
288 = 24 x X
X = 288 / 24 = 12 hours.
20 boy are required to complete a work in 100 days. In how many are required to complete that work in 5 days ?
Number of boy required = 20 x 100 / 5 = 400
So, 400 boy required to complete that work in 5 days.
The work of ratio Amit & Bikash is 3 : 5. If Amit complete a work in 10 days. In how many days the work can be completed by Bikash and when they work together, In how many days the work would be completed?
Amit : Bikash = 3 : 5
Amit = 10 days
Bikash = ?
Amit = 10 x 3 = 30 work
Bikash = 30 / 5 = 6 days
The work can be completed by Bikash 6 days.
Total days for complete the work Amit & Bikash work together Amit + Bikash
30 / 8 days.
The works of wall paint of ratio Amit & Bikash is 3 : 5. If Amit and Bikash together a work in 30 days , how many days Bikash alone can work of paint a wall is completed?
We know the ratio of Amit and Bikash is 3 : 5
So, Amit + Bikash together work done by in 30 days.
Amit + Bikash = 30 x 15 = 450 work.
So, Bikash alone work done by = 450 / 5 = 90 days.
Now, Bikash alone can work of paint a wall completed in 90 days.
- Time and work Examples 1
- Time and work Examples 2
- Time and work Examples 3
- << Go back to Time and Work main page
If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.