Shortcut Tricks are very necessary things in competitive exam. The main factor is time in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us skip that part. Few examples on problem on numbers shortcuts is given in this page below. All tricks on problem on numbers example are provided here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on problem on numbers.

This chapter is based on problem on numbers example 1 and the question are given in the form of a set of Numbers and are in the form of a puzzle form. We just need to examine the given condition and assume the unknown numbers and form equations accordingly. So Here is some Problems based on Numbers which provides you for better practice.

In this page we will discuss some basic ideas of Problem on Numbers. On the basis of these ideas we will learn trick and tips of shortcut problem on numbers. More you practice then more you learn and keep practice in time. If you think that how to solve problem on numbers questions using problem on numbers shortcut tricks, then further studies will help you to do so.

Example #1 – Problem on Numbers example

The sum of five consecutive odd numbers is 585. What is the sum of largest and twice the second smallest number?

351

386

419

475

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve Sum of five consecutive odd numbers is 585. So, the third number is, 585 / 5 = 117.

So, all five odd numbers are, 113, 115, 117, 119 and 121.

Largest odd number is 121. Twice the second smallest number is (115 x 2) = 230.

So, Sum is, 121 + 230 = 351.

Rough Workspace

Example #2 – Problem on Numbers example

Find the average of the following number of set of scores 297, 845, 453,124, 198, 169.

340.4

347.5

351.9

355.5

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve ( 297 + 845 + 453 + 124 + 198 + 168 ) / 6 = 347.5

Rough Workspace

Example #3 – Problem on Numbers example

A customer purchase 8 kg apple per day. How many kg of apple will he order in 4 weeks?

206 kg

216 kg

224 kg

232 kg

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve 4 weeks = ( 4 x 7 ) = 28 days. So, he will order, 28 x 8 = 224 kg.

Rough Workspace

Example #4 – Problem on Numbers example

Sanjay, Suraj and Sanam prepared for running around a circular field. they complete one round in 12 seconds, 8 seconds, 20 seconds respectively. Find how much time will require to meet them again at the starting position?

48 seconds

2 minutes

4 minutes

9 minutes

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve L.C.M of 12, 8, 20 is 120 seconds. So, required time is 2 minutes.

Rough Workspace

Example #5 – Problem on Numbers example

To filled a tank it is required 119 liter of petrol, then how many tanks would be required to fill 2142 liter of petrol?

12

14

16

18

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve 2142 / 119 = 18

Rough Workspace

Example #6 – Problem on Numbers example

? / 2025 = 81 / ? What number should places in the question mark?

405

427

449

471

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve ? / 2025 = 81 / ? ? x ? = 2025 x 81 ?^{2} = 45^{2} x 9^{2} ? = 45 x 9 ? = 405

Rough Workspace

Example #7 – Problem on Numbers example

If (12)^{3} is subtracted from the square of a number and answer is 2497. What would be the number?

53

65

71

87

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve Let, the number is X. X^{2} – 12^{3} = 2497 or, X^{2} = 2497 + 1728 or, X = √4225 therefore, X = 65

Rough Workspace

Example #8

A cable is reap in 40 pieces each of 9 meter. If length of each pieces is increased by 3 meter, how many pieces will be formed?

20

25

30

34

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve Total length of the cable is, 40 x 9 = 360 meter.

If length of each pieces is increased by 3 meter, i.e, ( 9 + 3 ) = 12 meter, Then total pieces will be, 360 / 12 = 30 pieces.

Rough Workspace

Example #9

The difference between 68% of a number and 36% of the same number is 4780. What would be the 16% of that number?

2022

2148

2246

2390

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve 68% – 36% = 4780 32% = 4780 16% = 4780 x 16 / 32 16% = 2390.

Rough Workspace

Example #10

A shop owner sold 15 kg of apple per day. How many kg of apple will he sale in 5 weeks?

525 kg

555 kg

575 kg

595 kg

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve 5 weeks = ( 5 x 7 ) = 35 days. So, he will sale, 35 x 15 = 525 kg.

Rough Workspace

Example #11

If the difference of a number and it’s 1/8 part is 35, then what would be the number?

32

36

40

44

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve Let the number be X. X – X / 8 = 35 7X / 8 = 35 7X = 280 X = 40

Rough Workspace

Example #12

A box has 18 dozen of candles. If there are 37 such boxes, then how many candles are there in all the boxes together?

6745 candles

7992 candles

8236 candles

8643 candles

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve 18 dozen of candles means, 18 x 12 = 216.

One box contain 216 candles. So, 37 box will contain, 216 x 37 = 7992 candles.

We provide few shortcut tricks on Problem on Numbers example. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If you have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

If you have any questions or suggestions then please feel free to ask us. You can either comment on the section above or mail us in our e-mail id. One of our expert team member will respond to your question with in 24 hours. You can also Like our Facebook page to get updated on new topics and can participate in online quiz.

Disclaimer:

All contents of this website is fully owned by Math-Shortcut-Tricks.com. Any means of republish its content is strictly prohibited.
We at Math-Shortcut-Tricks.com are always try to put accurate data, but few pages of the site may contain some incorrect data in it. We do not assume any liability or responsibility for any errors or mistakes in those pages. Visitors are requested to check correctness of a page by their own.