Example #1

A Seller offers a cash discount of 20% and still makes a profit of 20%, when he further allows 16 articles to a dozen to a particularly sticky bargainer. How much per cent above the cost price were his wares listed ?

Answer:

MP=120/(80/100)=150

Now he is selling 16 goods to a dozen(ie, 12),

So, his loss = {(16-12)/16} x100 = 25%.

Then the actual MP 150/(75/100)=200.

Hence, he has marked the MP 100% above the CP.

Example #2

A Seller allowed a discount of 25% on marked price of Rs.20,000 on an article and incurred a loss of 20%. What discount should he allow on the marked price so that he gains Rs.450 on the article?

Answer:

25% discount = 20,000 x 75 / 100 = 15000

Then loss 20% means

X x 80 / 100 = 15000 = 3750 x1054 24/855 = 18750

He gain 450 means SP = 18750 + 450 = 19200

Now 20000 – 19200 = 800

% = 800 / 20000 x 100 = 4%

Example #3

A Seller marked the price of an item 20% above cost price. He allowed two successive discounts of 20% and 25% to a

customer. As a result he incurred a loss of Rs.1400. At what price (in rupees) did he sell the item to the customer?

Answer:

CP = 100

MP = 120

120 x 80 / 100 = 96; 96 x 75 / 100 = 72

Loss = 100 – 72 = 28%

CP = 100 / 28 x 1400 = 5000

SP = 5000 x 72 / 100 = 3600

Example #4

A shopkeeper bought a CD marked at Rs. 200 at successive discounts of 10% and 15% respectively. He spent Rs. 7 on

transport and sold the table for Rs.208 .What will be his profit percentage ?

Answer:

Single equivalent discount for 10% and 15% = (15 + 10–(15×10/100))%= 23.5%

CP of CD = 200x(100-23.5)% = Rs.153

Expense on transport = Rs. 7

Actual CP = 153 + 7 = Rs. 160

Profit % = [(208–160)/160]x100 = 30%

Example #5

By selling 12 marbles for a rupee, a shopkeeper loses 20% . In order to gain 20% in the transaction , he should sell the marbles at the rate of how many marbles for a rupee?

Answer:

SP of 12 marbles = Rs.1 , loss = 20%

CP of 12 marbles = Rs. (1/0.8) = Rs. 1.25

SP of 12 marbles at a gain of 20%

CP x 1.2 = 1.25 x 1.2

Example #6

A shopkeepar marked the price of an item 20% above cost price. He allowed two successive discounts of 20% and 25% to a customer. As a result he incurred a loss of Rs.1400. At what price (in rupees) did he sell the item to the customer?

Answer :

CP = 100

MP = 120

120×80/100 = 96;

96×75/100 = 72

Loss = 100–72 = 28%

CP = 100/28×1400 = 5000

SP = 5000×72/100 = 3600

Example #7

A dishonest trader marks up his goods by 80% and gives discount of 25% . Besides he gets 20% more amount per kg from wholeseller and sells 10% less per kg to customer. What is the overall profit percentage ?

Answer :

CP = 100/120 = 10/12

SP = 135/90 = 18/12

Profit % = {[(18/12) – (10/12)]/(10/12)} x100 = 80%.

Example #8

Titan sells a wrist watch to a wholeseller making a profit of 10%. The wholesaler sells it to the retailer making a profit of 10%. A customer purchases it by paying Rs.990. Thus the profit of retailer is 2(3/11)% what is the cost incurred by the Sonata to produce it?

Answer :

[((X x 1.1)x1.1)x(1125/1100)] = 990

x = 800.

Example #9

A boy sold an electronic watch at Rs.96 in such a way that his percentage profit is same as the cost price of the watch . If he sells it at twice the percentage profit of its previous percentage then find the new selling price.

Answer:

SP = X + (X x X)/100 = 96%

x = 60

New , SP = 60+(60×120)/100 = Rs.132.

Example #10

A trades man has 600kgs of rice ,a part of which he sells at 15% profit and the remaining quantity at 20% loss. On the whole , he incurs an overall loss of 6% .What is the quantity of rice he sold at 20% loss?

Answer :

Quantity of rice sold at 20% loss = x kg (let)

Quantity of rice sold at 15% gain

= (600 – X ) kg (600 –X) x (115/100) + (X x 80)/100

= (600 x 94)/100

x = 12600/35

= 360 kg.

Example #11

A Seller sells Marker at the rate of Rs.35 each and earns a commission of 10%. He also sells Gel pen at the rate of

Rs. 65 each and earns a commission of 20%. How much amount (in rupees) of commission will he earn in 2 weeks, if he sells 12 markers and 8 Gel pens a day?

Answer :

Commission for

marker=(35*12)*10/100=42

Commission for Gel pen

=(65*8)*20/100=104

Total Commission earned in 2 weeks is,

(104+42)*14=2044.

Example #12

A boy sells two fans for Rs. 6800. The cost price of the first fan is equal to the selling price of the second fan. If the first is sold at 30% loss and the second at 100% gain, what is total profit or loss (in rupees)?

Answer :

Let the cp of 1st fan = sp of 2nd fan = Rs100

sp of 1st fan = 70(loss 30%)

Cp of 2nd fan = 50 (profit 100%)

Total cp = 100 + 50 = 150

and total sp = 70 + 100 = 170

When SP = 6800,

then cp = 150/170 x 6800 = 6000

Profit = 6800 – 6000 = 800.

Example #13

Titan sells a wrist watch to a wholeseller making a profit of 10%. The wholesaler sells it to the retailer making a profit of 10%. A customer purchases it by paying Rs.990. Thus the profit of retailer is 2(3/11)% what is the cost incurred by the Titan to produce it?

Answer :

[((x*1.1)*1.1)*(1125/1100)] = 990

x = 800.

Example #14

A and B are dealers of a bike company. The price of a bike is Rs.28,000. A gives a discount of 10% on whole , while B gives a discount of 12% on the first Rs.20,000 and 8% on the rest Rs.8000. What is the difference between their selling price?

Answer :

A’ s discount = 2800

B’s discount = 2400+640 = 3040

Required difference = 3040-2800 = Rs.240.

Example #15

A bookseller procures 40 books for Rs.3200 and sells them at a profit equal to the selling price of 8 books. What is the selling price of one dozen books, if the price of each book is same?

Answer :

CP = Rs. 3200/40 = Rs.80

Now SP of 40 books = CP of 40 books + SP of 8 books

SP of 32 books = 3200

SP of 1 book = Rs.100

Therefore, Required SP of 1 dozen books = Rs. 1200,

Example #16

If there is a loss of 40% when a good is sold at (2/5)th of its earlier selling price. Find the profit% after selling the good at a certain price.

Answer :

CP = (2/3) of SP

SP = (100+P) / 100 of CP

Equating both the above equations,

Profit = 50%.

Example #17

By selling 144 hens Nilesh suffer a loss equal to the selling price of 6 hens. Find his loss percent?

Answer :

loss = C.P – S.P

S.P of 6 hen = C.P of 144 hense – S.P of 144

hens

S.P of 150 hens = C.P of 144 hens

6/150 *100 = 4% loss.

Example #18

After selling 12 balls a boy suffer a loss equal to cost price of 6 balls. Find loss percent?

Answer :

loss = CP-SP

CP of 6 ball = CP of 12 ball –SP of 12 ball

SP of 12 ball = CP of 6 ball

Loss % = 6/12*100= 50%.

Example #19

A boy wants to sell his goods at 20% profit after allowing a discount of 16 2/3% on marked price. How much % above the cost price should he mark his article?

Answer :

Use formula:

MP = (100+p%)/(100-d%) x CP

OR

Profit%= 20% = 1/5 (profit = 1, CP = 5)

SP = CP+P = 5+1 = 6……(1)

Discount% = 16 2/3% = 50/3% = 1/6

(discount = 1, MP = 6)

Mp – discount = SP

6 – 1 = 5…………(2)

Make SP equal in both equations (1) and

(2)

Multiply (1) by 5 and (2) by 6

so CP : SP : MP = 25 : 30 : 36

So see CP and MP, required % = (36-25)/25 x 100 = 44%.

Example #20

By selling 20 Items, a person gains CP of 5 Items. Find the profit% incurred by him.

Answer :

Profit = SP – CP

CP of 5 Items = SP of 20 Items – CP of 20 Items

So, CP of 25 Items = SP of 20 Items

Profit% = 5/20 x 100 = 25%.

Example #21

After selling a table worth Rs 12000 at 20% loss, a trader buys a TV with the same money. Next he sold the TV at 20% profit. What is his profit/loss in the whole transaction?

Answer :

12000 – 2400 (20% loss) = 9600.

9600 + 1920 (20% profit on 9600) = 11520

So 12000 – 11520 = 480 Rs loss.

Example #22

A Company of a certain item can sell all items that he can produce at the selling price of Rs50 each. It cost him Rs30 in materials and labour to produce each item and he has overhead expenses of Rs5000 per week in order to operate the plant. The number of units he should produce and sell in order to make a profit of at least Rs3000 per week?

Answer:

50x – (30x + 5000) = 3000

20x = 8000

x = 400.

Example #23

After selling 12 balls a man suffer a loss equal to cost price of 6 balls. Find loss percent?

Answer:

loss = CP-SP

CP of 6 ball = CP of 12 ball – SP of 12 ball

SP of 12 ball = CP of 6 ball

Loss % = 6/12*100= 50%.

Example #24

A customer saves Rs400 at the rebate of 20% on market price of an article. If the cost price of the article for shopkeeper is Rs1200.Then find the profit percent of shopkeeper?

Answer:

20% of M.P = 400

M.P = 2000

S.P = 1600

C.P= 1200

Profit % = 400/1200* 100= 33(1/3)%.

Example #25

After selling a table worth Rs 12000 at 20% loss, a trader buys a TV with the same money. Next he sold the TV at 20% profit. What is his profit/loss in the whole transaction?

Answer:

12000 – 2400 (20% loss) = 9600

9600 + 1920 (20% profit on 9600) = 11520

So 12000 – 11520 = Rs.480 loss.

Example #26

A consumer sold his Items at cost price. But he used false weights and gives 800 gm instead of 1 kg. Find his profit%.

Answer:

CP of 1000 gm = SP of 800 gm

So gain% = (1000-800)/800 * 100 = 25%

Thank you for the commendation Sulaimanbukar.