Geometric Series

Geometric Series:

Geometric Number series is a arrangement of numbers in a certain order, where some numbers are this type of series are based on ascending or descending order of numbers and each continues number is obtain by multiplication or division of the previous number with a static number.

we need to observe and find the accurate number to the series of numbers. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

In geometric series number is a combination of number arranged. In example 1) 5, 45, 405, 3645, ? where you need to count them in a one step or two step calculation for obtain the difference common result according with the series of numbers.

At first you can calculate missing number in geometric series and that you place the actual missing number in the ? or missing place. Be prepared when you calculate differences because it is either one or two step calculation. So when you calculate and get result of  two difference numbers you need follow some step wise.

At first calculate the first number 5 with 9 and second number value we get that is 45 then again second number calculate multiply with 9 and get the third number and follow same steps which is carry up to last and after that you get actual missing number by finding the common value when you put the missing number you have noticed that all series numbers are common 9 which multiply with number and get next number difference.

This kind of missing series calculation you go thorough some common calculation shortcut tricks  using cube multiplication division addition cube square shortcut tricks.

In this type series example questions, it is sounds hard, but it really isn’t.  Get it? Once you have done this, by practice with more example then you just easily can do in your way as well competitive and as in bank exam also. So, each of our examples are given below.

 

Geometric Series:

 

Example 1: 3, ?, 45, 144, 585
Answer : 3 x 0 +9 = 9, 9 x 1 + 9 = 18, 18 x 2 + 9 = 45, 45 x 3 + 9 = 144, 144 x 4 + 9 = 585.

 

 

Examples 2: 5, 45, 405, 3645, ?
Answer: 5 x 9 = 45, 45 x 9 = 405, 405 x 9 = 3645, 3645 x 9 = 32805.

 

 

Examples 3: 73205, 6655, 605, 55, ?
Answer: 5 x 11 = 55, 55 x 11 = 605, 605 x 11 = 6655, 6655 x 11 = 73205.

 

 

Example 4: 21, 84, 336, ?, 5376
Answer: 21 x 4 = 84, 84 x 4 = 336, 336 x 4 = 1344, 1344 x 4 = 5376

 

 

Example 5: 9, 54, ?, 1944, 11664
Answer: 9 x 6 = 54, 54 x 6 = 324, 324 x 6 = 1944, 1944 x 6 = 11664.

 

 

Example 6: 5, 35, ?, 1715, 12005,
Answer: 5 x 7 = 35, 35 x 7 = 245, 245 x 7 = 1715, 1715 x 7 = 12005.

 

 

Example 7: 25, 100, ?, 1600, 6400
Answer: 25 x 4 = 100, 100 x 4 = 400, 400 x 4 = 1600, 1600 x 4 = 6400.

 

 

Example 8: 6, 18, 54, ?, 486, 1458
Answer: 6 x 3 = 18, 18 x 3 = 54, 54 x 3 = 162, 162 x 3 = 486, 486 x 3 = 1458.

 

 

Example 9: 15, 30, 60, 120, ?
Answer: 15 x 2 = 30, 30 x 2 = 60, 60 x 2 = 120, 120 x 2 = 240

 

 

Example 10: 19, ?, 475, 2375, 11875
Answer: 19 x 5 = 95, 475 x 5 = 2375, 2375×5 = 11875,

 

 

Example 11: 3, 48, ?, 768, 3072
Answer: 3 x 4 = 12, 12 x 4 = 48, 48 x 4 = 192, 192 x 4 = 768, 768 x 4 = 3072

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

10 comments

Leave a Reply