Percentage shortcut tricks 5

Percentage short cut tricks 5

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice. when we say 100 percent in mathematical notation we write 100% so 35 % means 35 per 100 and 65% means 65 per 100 it is a proportion per hundred and it is used to find marks, profit percent or loss percent of a particular product. it is also used in find out the depreciation at the rate percent per annul.

Example 1: The difference between 44% and 32% of that number is 26400. Find the 60% of that number.
Answer : Short cut :
26400 x 60 / 12 = 132000

 

 

Example 2: 1 / 2 of 1 / 5 of a number is 16. What is 20% of that number ?
Answer : 1 x 1 x X / 2 x 5 = 16
X = 160
160 of 20% = 160 x 20 / 100 = 32%

 

 

Example 3: In a Kaziranga National Park were 960 one-horned rhinoceros in last year. This year their number are increased by 20%. How many tiger are there in Kaziranga National Park in this year ?
Answer : 950 x 120 / 100 = 1140.

 

 

Example 4: In class test to get pass marks 40%, Jatin got 525 marks and failed by 56 marks. Find the maximum marks in the class test.
Answer : Short cut:
525 + 56 = 576
maximum marks of class test = 100 x 576 / 40 = 1440

 

 

Example 5: A boy sold two books for Rs. 990 each. On one he lost 10% and on another he gained 10%. Find the total profit% of the loss%.
Answer : Short cut :
There is always a loss in this case
loss% = 102 / 100 = 1

 

 

Example 6: The monthly salary of a labour is increased by 30% and he gets Rs. 36 per month. What was his daily salary before increasing ?
Answer : short-cut:
100 x 26 / 130 = Rs. 20

 

 

Example 7: Due to reduction of price 30% of pineapple Rajesh to bought 31 pineapples more Rs. 620. What would be the reduced price of 20 pineapples ?
Answer : Saving = 620 x 30 / 100 = Rs.186
Reduced price per pineapple = 186 / 31 = Rs.6
Reduced price 20 pineapple = 6 x 20 = Rs.120

 

 

Example 8: Ajit spends his 35% on food, 20% on rent, 15% on mobile recharge and 18% on cloths. After all his expenses at last he saved Rs. 8400. How much money he spent on cloths ?
Answer: Short cut Tricks:
Total Expenses (35+20+15+18)% = 88%
Spent on cloths = 18 x 8400 / 12 = Rs. 12600

 

 

Example 9: If the salary of Sayan is 15% more than of Koushik’s salary. How much % koushik’s salary is less than that of sayan’s salary
Answer: 15 x 100 / 100+15 = 1500 / 115 = 131/23 %

 

 

Example 10: In a class test it is required to pass marks aggregate is 65%. A student gets 720 marks and is declared as failed by 5% marks. Find the maximum aggregate marks a student.
Answer : 60% = 720
100% = ?
720 x 100 / 60 = 1200
The maximum aggregate marks  is 1200.

 

 

Example 11: because of 20% decreases in the price of a item, its consumption will increases by 30%, What effect would be the profit he got ?
Answer : Formula : X + y + xy / 100
-20% + 30% (-20%)x(+30)/100
10 – 6 = 4%

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

One comment

Leave a Reply