Percentage Type2 Shortcut Tricks

Percentage Type2 Shortcut Tricks
Percentage is a very important chapter and it uses most chapters for calculation.Percentage Type2 Shortcut Tricks is based on, to find the percentage of a particular person whose income given in percent form equal to number and according with that is obtain the 1 / 5 come etc.

So At first we need to follow some traditional rule then we go through the shortcut tricks. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below  given some more example for your better practice.

In percentage Type 2 shortcut tricks here problems are related with income of a person and salary that is increased by some percent or decreased by some amount of percent or monthly expenses or income related problems.

We also give some examination related problem where student pass or fail with some score marks after that whether the student appear or not related problem.

Shortcut tricks on percentage are one of the most important topics in exams. Time is the main factor in competitive exams. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us skip that part. We provide examples on Percentage shortcut tricks here in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Percentage. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on percentage.

Before starting anything just do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now practice our shortcut tricks on percentage and read examples carefully. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of Timing. The timing will be surely improved this time. But this is not all you want. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. It doesn’t mean that other topics are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. Only practice and practice can give you a good score. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But other peoples may not do the same. For those we prepared this percentage shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Percentage. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

 


Percentage Type2 Shortcut Tricks

 

 

Example 1: 25% of Kiran’s monthly salary is equal to sanjay’ monthly salary. Kiran’s monthly salary is Rs. 4500/-. What would be the sanjay’s annual income ?
Answer : 4500 x 25 x 12 / 100 = 13500

 

 

Example 2: The pay daily of a employee increased by 25% and now he got Rs. 225 per day. What was his pay before the increasing ?
Answer : Shortcut :
225 x 100 / 125 = 180.

 

 

Example 3: Ajit’s income 60% more than Bijoy’s. How much percent is Bijoy’s income less than Ajit’s ?
Answer : If Bijoy’s income 100 than Ajit’s income is 160
So, Bijoy’s income is less than Ajit’s 60 x 100 / 160 = 37.5%

 

 

Example 4: Sachin invest Rs. 8640 which is 24% of his monthly income in share market. What is his annual income ?
Answer : 8640 x 100 / 24 = 36000
36000 x 12 = 432000

 

 

Example 5: Chayan’s monthly income is two-third of the Niloy’s monthly income. If Niloy is monthly income is Rs. 36000/-. What would be the annual income of Chayan’s ?
Answer : 36000 x 2 / 3 = 24000
Chayan’s annual income is 24000 x 12 = Rs. 2,88,000/-

 

 

Example 6:
Bibhas work in shop and his 30% of income is  Rs.1800. Now Find the 65% of his income and also find the 1 / 5 of Bibhas income .

  • Solution: 30% = 1800 So, 65% = 1800 x 65 / 30 = 3900
  • Shortcut Trick: 1800 x 65 / 30 = 3900.
  • Solution: we know that 1 / 5 = 20% so, 1800 x 20 / 30 = 1200.

 

 

Example 7: Sonali’s monthly income is 20% more than Nikita’s monthly income. If Nikita’s income of monthly is Rs.6500/- than what would be Sonali’s monthly income ?
Answer : Sonali’s monthly income = Nikita’s monthly income x 120 / 100
= 6500 x 120 / 100 = Rs. 7800/-.

 

 

Example 8:
If the sum of 40% & 20% of a number is 520. Find the 75% of that number ?
Answer :
40% + 20% = 520
60% = 520
1% = 520 / 60
75% = 520 x 75 / 60 = 650.

 

 

Example 9:
Bibhas ‘s salary was decreased by 20% and later increased by 20%, How much percent does he lose?
Solution:
Let Bibhas’s original salary = Rs.100
Now salary is = 120% of ( 20% of 100 ) = 120 x 80 x 100 / 100 x 100 = 96.
So, Bibhas Decrease salary is = 4%

 

 

Example 10:
Karan’s monthly income is Rs. 14000. If his monthly income is increased by 10%. Find the total income after 2 months ?
Solution :
= 14000 x 110 x 110 / 100 x 100
= 16940

 

 

Example 11:
Jamal’s salary is increased by 10% & he got now Rs. 6000 . Find the salary before the increase ?
Answer :
6000 x 100 / 110 = 5454.54

 

 

Example 12:
If the product of 15% & 20% of a number is 360. Find the sum of the 15% and 20% of that number ?
Answer :
15% x 20% = 360
300% = 360
1% = 360 / 300
Sum of ( 15 + 20 )% = 35%
35% = 360 x 35 / 300 = 42.

 

 

Example 13:
If Rahul’s income is 20% more than Rohan then how much percentages Rohan’s income is less than that of Rahul’s income ?
Answer :
We applied formula = ( increment% / 100 + increment% ) x 100
20 / 100 + 20 = 20 x 100 / 120 = 50 / 3.

 

 

Example 14:
Falguni’s salary is 40% of Dipika salary which is 25% of Rima’s salary . What percentage of Rima’s salary is Falguni’s salary ?

Answer :
Falguni : Dipika : Rima = 40 : 100 : 400
= 2 : 5 : 20
So , Required percent = 2 x 100 / 20 = 10%

 

 

Example 15:
Nilam who invest 25% of her income and she is able to save Rs.1500 per month. How much money her monthly expenses :
Solution :
Let her monthly income be Rs. X
Then ( 100 – 25)% of X = 1500
(75 % of X) = 1500
(75 /100) x X = 1500
X = 1500 x 100 / 75
X = 2000
Monthly expenses is = Rs.(2000 – 1500) = Rs. 500.

 

 

Example 16:
Raju has a Electronic shop, he marked his goods price always 25% more than the cost price. Find the cost price of a iPod, If a customer paid for iPod Rs.2890.
Answer :
2890 x 100 / 125 = 2312
The cost price of a iPod is 2312.

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

14 comments

  1. Dharika says:

    Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits..?
    How to solve this type of question

    • Satish ojha says:

      If x is a% more than y,then y is how much less than x. In this we use formula= a multiply 100/100+a. So 20*100/100+20= 50/3 ans. Got it.

  2. Santhosh says:

    Sir,in problem no 9
    she invest 25% of her salary
    so if i assume dtotal salary be x
    then 25% of x=1500
    there fore x=6000
    expenses = total- savings
    6000-1500=4500
    please clarify . awaiting for your early reply

    • priya katyal says:

      25% is invested salary …thus 1/4 of its salary is invested…now if 1/4 is invested salary then the saving salary is- 3/4..thats why
      (3/4)x=1500
      x=2000
      Now total salary is 2000 then invested one is 1/4 of x.
      => 500

Leave a Reply