Problems Based on after years Ages Shortcut Tricks

Problems Based on after years Ages Shortcut Tricks
Problem based on after years Ages is an very important topic which is given most of the competitive exams.You can easily solve all kind of Aptitude questions based on Problems on after years Ages by practicing regularly.

Before going to solve the problem on ages you need to know the linear equation which help in math but first you are do traditional process than you learn problem on ages shortcut tricks or ages shortcut tricks . This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam . Under below  given some more example for your better practice.

Shortcut tricks on problems based on after years ages are one of the most important topics in exams. Time is the main factor in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. We provide examples on Problems Based on after years Ages shortcut tricks here in this page below. All tricks on problems based on after years ages are provided here. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Problems Based on after years Ages by these examples.

First of all do a practice set on math of any exam. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of the time. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now read our examples on problems based on after years ages shortcut tricks and practice few questions. After finishing this do remaining questions using Problems Based on after years Ages shortcut tricks. Again keep track of Timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not enough. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. But only math portion can leads you to a good score. A good score comes with practice and practice. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But other peoples may not do the same. So Problems Based on after years Ages shortcut tricks here for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your help will help others.

Example 1: The ratio of ages of Rahul and Raju is 5 : 6. If their ages difference is 9 years, Find the sum of their ages after 8 years.
Answer : Short cut:
(9 x 5 + 8) + ( 9 x 6 + 8) = 53 + 62= 115 years

 

 

Example 2: Four years ago the age ratio between Naren and kunal was 5 : 6, The ratio between present ages is 12 : 15 respectively. What would be Naren age after 7 years ?
Answer : 5x + 4/6x + 4 = 12 / 15
72x + 48 = 75x + 60
3x = 12
x = 4
After 7 years age of a Naren would be 4 x 12 + 7 = 55 years.

 

 

Example 3: The age ratio between Rima’s and Rohit’s is 4 : 7, and the sum of their ages is 77 years. What would be the ratio of their ages after 7 years ?
Answer : Let age of Rima and Rohit is 4x and 7x.
So, 4x + 7x = 77
x = 7
Ratio = 4 x 7 + 7 / 7 x 7 + 7 = 35 / 56 = 5 / 8 = 5 : 8

 

 

Example 4: The ratio of ages of Nitin and Naren is 5 : 4 and between their difference of ages is 7 years. What would be the sum of ages after 8 years ?
Answer : (5 x 7 + 8) + (4 x 7 + 8) = 43 + 36 = 79

 

 

Example 5:
The sum of present ages of a father and his son is 60 years, 6 years ago, father’s age was five times the age of the son. What will be After six years son’s age will be ?
Answer :
Step 1: let present age of son and father is x and (60 – x ) years, Then,
( 60 – x ) – 6 = 5 (x – 6 )
54 – x = 5x – 30
6x = 84
x = 14 years.
Step 2: Son’s age after six years is ( x + 6 ) = 14 + 6 = 20 years,

 

 

Example 6:
Ratio of present ages of C & D is 4 : 6 . The present age of C is 40 years. Find the age of D after 6 years.
First we do Traditional way than we do shortcut way.
Answer :
Let the ages of C & D are 4x and 6x.
Hence,C = 4x = 40, = x = 10, ( So we get the value of x )
So the present age of D is = 6x = 6 X10 = 60 years, hence the age of D is  after 6 years 60 + 6 = 66 years.

 

 

Example 7:
Ratio of present ages of C & D is 4 : 6 . The present age of C is 40 years. Find the age of D after 6 years.
Answer :
Step 1: C : D = 4: 6, According to Question C present age is = 40 years.
Step 2: So the D present age  we get ( 40 / 4 )X 6 = 10 X 6 = 60 years.
Step 3: After 6 years the age D is 60 + 6 = 66 years.

 

 

Example 8:
The ratio of present ages of two students is 1 : 2 and 5 years back , the ratio was 1 : 3 . What will be the ratio of their ages after 5 years ?
Answer :
Step 1 : Let the present ages of the two students be x years and 2x years respectively .
Then , x – 5 / 2x – 5 = 1 / 3
= 3 ( x – 5 ) = ( 2x – 5 ) = x = 10 . So , replace value of x = 10 .
Step 2 : Required ratio =( x + 5 ) : ( 2x + 5 ) = 15 : 25 = 3 : 5 .

 

 

Example 9:
The ratio between the present ages of A and B is 6 : 7. If B is 4 years old tha A, What will be the ratio of the ages of A and B after 4 years ?
Answer :
Step 1:Let the A’s age and B’s age be 6x and 7x years respectively . Then , 7x – 6x = 4 . S0, x = 4
Step 2 : Required ratio = ( 6x + 4 ) : ( 7x + 4 ) = 28 : 32 = 7 : 8 .

 

 

Example 10:
The ratio of mother age to his son’s age is 7 : 3. The product of their ages is 756. The ratio of their ages after 6 years wil be ?
Answer :
Step 1 : Let the present ages of the mother and son be 7x and 3x years respectively .
Then , 7x X 3x = 756
21×2 = 756
= x2 = 36
= x = 6 .
Step 2 : Required ratio = (7x + 6 ) : ( 3x + 6 ) = 48 : 24 = 2 : 1 .

 

 

Example 11: Six years before the ages ratio of Bibhas and suresh was 4 : 6. and present ratio of there ages is 12 : 16. What will be suresh age after 8 years?
Answer : 12x – 6 / 16x – 6 = 4 / 6
72x – 36 = 64x – 24
x = 3 / 2
= ( 16 x 3 / 2) + 8 = 24 + 8 = 32 years.
suresh age after 8 years is 32 years.

 

 

Here is some problem on ages sub link of Examples which help you better understanding.

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

9 comments

  1. leetesh says:

    Problems Based on after years Ages Shortcut Tricks
    Can you please workout few more examples and upload here, so that it can be useful for us!
    I feel that i miss one small trick in the above topic especially to find out the ages of father and son.
    So few more examples would be worthwhile and helpful.
    Thank you

  2. manjari kumari says:

    DEAR SIR/MAM
    I’M REALLY VERY HAPPY TO LEARN THE SUM OF PROBLEM OF AGES THROUGH YOUR TRICK. . AND THANKS FOR THESE SOLUTION.

  3. Priya verma says:

    Aperson present age is two- fifth of the age of his mother . After 8 yrs , he will be one-half of the age of his mother . How old is the mother at present?

Leave a Reply