Problems on different ways of Letter arrangement questions and answers

Now here we will discuss few question answers on Letters arrangement which are very common in competitive exams. These Letters arrangement practice question answer session will help you to prepare for your examination. Your math skills is very much needed to solve this kind of problems. Shortcut tricks can also be used to solve these Letters arrangement questions.

We try to bring together all types of shortcut methods on Letters arrangement for every topic here in this website. Now you just need to apply those tricks to solve these questions. These questions can be solvable without using any shortcut methods also.

A question on Letters arrangement will be discuss here. All you need to do is to read the question very carefully and try to solve it by yourself. Answer of this question will be provided along with examples. If you do this problem then check the solution of this question with your answer. If you don’t know how to solve this then also check below.

Every page of this section is contain a question on Letters arrangement with its detail explanation. Next/Previous link will help you to navigate through other questions. Let’s starts the Question Answer session.

Problems on different ways of Letter arrangement questions and answers

 

Example 1: In How many different ways can the letters of the word ” STUDENT ” be arranged ?
Answer : Total ways = STUDENT = 71 = 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 5040.

 

 

Example 2: Find in how many different way the word “APPLE” be arranged ?
Answer : The total ways of arrangements is = 5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120.

 

 

Example 3:
Find in how many different way the word “LEARNER” be arranged ?
Answer :
The total ways of arrangements is = 7! = 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1  = 5040.

 

 

Example 4:
Find in how many different way the word “DANGER” be arranged ?
Answer :
The total ways of arrangements is = 6! = 6 X 5 X 4 X 3 X 2 X 1 = 720.

 

 

Example 5:
Find in how many different way the word “LAPTOP” be arranged ?
Answer :
The total ways of arrangements is = 6! = 6 X 5 X 4 X 3 X 2 X 1 = 720.

 

 

Example 6: Find in how many different way the word “INDIA” be arranged ?
Answer : The total ways of arrangements is = 5! = 5 X 4 X 3 X 2 X 1 = 120.

 

 

Example 7: Find in how many different way the word “BOLLYWOOD” be arranged ?
Answer : The total ways of arrangements is = 9! = 9 X 8 X 7 X 6 X 5 X 4 X 3 X 2 X 1 = 362880.

 

 

Example 8: How many different way can be formed by using all the letters of the words “FEBRUARY” so that the vowels always come together ?
Answer: The word contains 8 different letters. In this word vowel letter present “EUA”, we consider it as one letter.
So, letter be arrange as FBRRY (EUA).
We can arrange 5 letters as 6P6 = 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 720 ways.
we can arrange vowel as 3! = 3 x 2 x 1 = 6 ways.
So required number of words = (720 x 6) = 4320.

 

 

Example 9: How many different way can be formed by using all the letters of the words “COMPUTER” so that the vowels always come together ?
Answer: The word contains 8 different letters. In this word vowel letter present “OUE”, we consider it as one letter.
So, letter be arrenge as CMPTR (OUE).
We can arrenge 6 letters as 6P6 = 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 720 ways.
we can arrenge vowel as 3! = 3 x 2 x 1 = 6 ways.
So required number of words = (720 x 6) = 4320 ways.

 

 

Example 10: How many different way can be formed by using all the letters of the words “KEYBOARD” so that the vowels always come together ?
Answer: The word contains 8 different letters. In this word vowel letter present “EOA”, we consider it as one letter.
So, letter be arrange as KYBRD (EOA).
We can arrange 6 letters as 6P6 = 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 720 ways.
we can arrange vowel as 3! = 3 x 2 x 1 = 6 ways.
So required number of words = (720 x 6) = 4320 ways.

 

 

Example 11: How many different way can be formed by using all the letters of the words “SISTER” so that the vowels always come together ?
Answer: The word contains 6 different letters. In this word vowel letter present “IE”, we consider it as one letter.
So, letter be arrange as SSTR (IE).
We can arrange 6 letters as 5P5 = 5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120 ways.
we can arrange vowel as 2! = 2 x 1 = 2 ways.
So required number of words = (120 x 2) = 240 ways.

 

 

Answer of this question is provided along with this examples. Scroll down to see the answer. You can take as much time as you need to answer the question. But try to solve this as quicker as you can.

Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks and its uses.You can also like our facebook page to get updates.Few questions on some other topics are also provided here. Click on the Next and Previous link to get few more questions and answers.

If you have any question regarding this topic then please do comment on below section.You can also send us message on facebook.

8 comments

  1. vivek rajput says:

    i likes this site and helpful to my home preparation.and u send me new trick my email id for my preparation.

Leave a Reply