## Average Methods Example 6

Shortcut tricks on Average Methods Example 6 are one of the most important topics in exams. Competitive exams are all about time. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on average methods shortcuts is given in this page below. All tricks on average methods are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on average methods.

Before starting anything just do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of Timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for average methods shortcut trick. After finishing this do remaining questions using Average Methods shortcut tricks. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you want. You need to practice more to improve your timing more.

### Few Important things to Remember

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other topics are less important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. A good score comes with practice and practice. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and this can be achieved only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential.

But, so many people can’t do this. Here we prepared average methods shortcut tricks for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help others.

### Average Methods Example 6

The result obtained by adding several quantities together and then dividing this total by the number of quantities is called Average. This is the basic theory of average which applied in question to obtain answers here is Average Methods of example 5 and shortcut tricks in different form of examples.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

### Example #1 – Average Methods Example 6

In an office, the average salary of an employee is Rs.7000/-. The average salary of 6 office employee is Rs.12000/- and the rest of the employee salary is Rs.5000/-. Find the total number of employee in that office.

- 19
- 20
- 21
- 22

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

Let, the total number of employee be X.

The average salary of all employee is ( 7000 x X ) = 7000X

Average salary of 6 employee is ( 12000 x 6 ) = 72000

So, the average of remaining employees are ( 5000 x ( X – 6 )) = 5000X – 30000

So, the total number of employees in that company is:

7000X = 72000 + ( 5000X – 30000 )

2000X = 42000

X = 21

So, total 21 employees are their in that company.

**Rough Workspace**

### Example #2 – Average Methods Example 6

The average of 5 consecutive even number P, Q, R, S and T is 42. What is the product of P and R?

- 1596
- 1569
- 1759
- 1796

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

P = 38

Q = 40

R = 42

S = 44

T = 46

So, the product of P and R is ( 38 x 42 ) = 1596.

**Rough Workspace**

### Example #3 – Average Methods Example 6

The average monthly income of A and B is Rs.6040/-. The monthly average income of B and C is Rs.7500/-. The monthly average income of A and C is Rs.6500/-. Find the monthly income of A?

- Rs.5080/-
- Rs.4080/-
- Rs.5040/-
- Rs.4050/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

So, Monthly income of A and B together is ( A + B ) = ( 6040 x 2 ) = 12080

And, Monthly income of B and C together is ( B + C ) = ( 7500 x 2 ) = 15000

And, Monthly income of A and C together is ( A + C ) = ( 6500 x 2 ) = 13000

Now, if we add 3 income 2( A + B + C ) = ( 12080 + 15000 + 13000 ) = 40080

or, A + B + C = 40080 / 2 = 20040.

So, the monthly income of A is ( A + B + C ) – ( B + C ) = (20040 – 15000 ) = 5040.

**Rough Workspace**

### Example #4 – Average Methods Example 6

The average of 5 numbers is 4.5. If the average of two number is 3.5 and that of another two numbers is 3.7, then what is the last number?

- 3.7
- 7.4
- 7.9
- 8.1

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

So, Sum of all numbers is ( 5 x 4.5 ) = 22.5

Sum of first and second number is ( 2 x 3.5 ) = 7

Sum of third and fourth number is ( 2 x 3.7 ) = 7.4

Therefore, the last number is ( 22.5 – ( 7.4 + 7 )) = 8.1.

**Rough Workspace**

### Example #5 – Average Methods Example 6

The average of 5 numbers is 62. And, the average of the second and the third number is 45. The average of the first and the fifth number is 66. What would be the fourth number?

- 67
- 88
- 96
- 75

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

So, Sum of all Five numbers is ( 62 x 5 ) = 310

Sum of second and third number is ( 45 x 2 ) = 90

Sum of first and fifth number is ( 66 x 2 ) = 132

Therefore, the fourth number is ( 310 – ( 132 + 90 )) = 88.

**Rough Workspace**

### Example #6

In a school of class x after replacing an old student by new student, it was found that the average age of eight student of a class x is the same as it was 5 years ago. What is the differences between the ages of the replaced and new student?

- 38 Years
- 40 Years
- 50 Years
- 52 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

Age decreased = ( 8 x 5 ) = 40 years.

So the required age difference is = 40 years.

**Rough Workspace**

### Example #7

The average of 4 consecutive odd numbers P, Q, R, S is 66. What would be the product of P and S?

- 4347
- 4743
- 4437
- 4734

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

P = 63

Q = 65

R = 67

S = 69

So, the product of P and S is ( 63 x 69 ) = 4347.

**Rough Workspace**

### Example #8

If the average of 8 numbers is 2.85. If the two number average is 2.3 and other two number average is 3.9, then find the average of other two numbers?

- 4.2
- 4.5
- 5.5
- 5.2

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

22.8 – ( 4.6 + 7.8 ) / 2

= 22.8 – 12.4 / 2 = 5.2

The average of other two numbers 5.2.

**Rough Workspace**

### Few Examples of Average Shortcut Tricks

- 1. Average Methods Example 1
- 2. Average Methods Example 2
- 3. Average Methods Example 3
- 4. Average Methods Example 4
- 5. Average Methods Example 5
- 6. Hard Average Methods shortcut tricks
- << Go back to Average main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If you have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

such a nice website ,it helps us in particular topic ..also tricks are very useful for our exams

thanks

i m so confused in solving consecutive no.problems

please explain question no 6

seriously such a nice website…

out of 4numbers,average of first 3 numbers is 16 and average of last 3 numbers is 15,which is the first number if the last number is 18

Easy to understand the concept based on ur prblms.. expecting more examples.. thank u..

please explain Questin no 2

The average of 5 consecutive Even numbers P,Q,R,S and T is 42.what is the Product of P and R.

As it a consecutive even number’s series, so 42 must be the middle value, i.e, the value of R. So, now we can say that,

P = 38

Q = 40

R = 42

S = 44

T = 46

Now we know the value, so we can easily do the product of P and R.

Excellent sir