Speed Time and Distance shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time is the main factor in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. We provide examples on Speed Time and Distance shortcut tricks here in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on speed time and distance here. And, we request all visitors to read all examples carefully. You can understand shortcut tricks on Speed Time and Distance Example 3 by these examples.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for speed time and distance shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

Few Important things to Remember

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other topics are less important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks.

But, so many other people may not do the same. Here we prepared speed time and distance shortcut tricks for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help others.

Speed Time and Distance Example 3

Here is some example of speed and distance of example 3. This is the basic theory of Speed Time and Distance which is applied in question to obtain answers here is Speed Time and Distance Methods of example 3 in different form of examples.

In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Basic formula of Speed and Distance

Distance = Speed x Time

Speed = Distance / Time

Time = Distance / Speed

Example #1 – Speed Time and Distance Example 3

Rita can travel a journey in 10 hours. She travels first half of the journey at the speed of 21 km/hr and second half at the speed of 24 km/hr. Find the the total journey.

224 km

240 km

252 km

266 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve Let, her total distance be X km. So, (X / 2) / 21 + ( X / 2) / 24 = 10 15X = 168 x 20 X = ( 168 x 20 ) / 15 X = 224 km.

Rough Workspace

Example #2 – Speed Time and Distance Example 3

The average speed of a car is ( 6 / 4 )^{th} of the average speed of a bike. If the bike covers 304 km in 19 hours, then find how much distance would be covered by car in 12 hours?

264 km

272 km

280 km

288 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve Average speed of the Bike is: 304 / 19 = 16 km/hr.

Average speed of the Car is: Bike x ( 6 / 4 ) = 16 x 6 / 4 = 24 km/hr.

So, the distance covered by the car in 12 hours is: 24 x 12 = 288 km.

Rough Workspace

Example #3 – Speed Time and Distance Example 3

A girl goes to her college by walking from her house at the speed of 3 km/hr and returns at the speed of 2 km/hr. If she takes 5 hours in going and coming, then the distance between her house and college is?

3 km

5 km

6 km

12 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve Her average speed is: ( 2 x 3 x 2 ) / ( 2 + 3 ) = 12 / 5 km/hr.

She travailed in 5 hours: ( 12 / 5 ) x 5 = 12 km.

So, the distance between his house and college is: 12 / 2 = 6 km.

Rough Workspace

Example #4 – Speed Time and Distance Example 3

A train traveling at a speed of 90 km/hr, overtakes a bike traveling at 54 km/hr in 30 seconds. What is the length of the train in meters?

300 Meters

420 Meters

540 Meters

900 Meters

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve The distance travailed by the train overtaking the bike is the same as the length of the train. Also remember that both the objects are moving in same direction.

So, ( 90 – 54 ) = 36 km/hr.

Now, converting km/hr to min/sec: 36 x (5 / 18) = 10 min/sec.

So, distance travailed in 30 seconds: 10 x 30 = 300 meters.

Rough Workspace

Example #5 – Speed Time and Distance Example 3

A train covers 325 km in 5 hours. The average speed of a car is 20% more than the average speed of that train. So, what distance would the car covers in 6 hours.

392 km

468 km

538 km

672 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve Speed = Distance / Time or, Speed = 325 / 5 or, Speed = 65 km/hr.

Average speed of the car is 20% more than the train. So, 65 x 120 / 100 = 78 km/hr.

Distance covers in 6 hours is: 78 x 6 = 468 km.

Rough Workspace

Example #6

A Honda car completes a journey in 12 hours. The first half of it is complete at 23 km/hr and the second half at 25 km/hr. What would be the total distance of the journey?

251.4 km

263.3 km

287.5 km

300.9 km

Show AnswerShow How to SolveShow Shortcut TricksOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve Let, the total distance be X km. The car completes the X / 2 km at a speed of 23 km/hr. And, the remaining X / 2 km at a speed of 25 km/hr.

So, the total time taken to complete the whole journey is: [( X / 2 ) x 23] + [( X / 2 ) x 25] = 12 X = ( 2 x 12 x 23 x 25 ) / ( 23 + 25 ) X = 287.5 km.

Shortcut Tricks Short cut tricks: Distance = 2 x Time x speed 1 x speed 2 / s1 + s2 Here s1 = speed during first half and s2 = Speed of second half of journey Distance = 2 x 12 x 23 x 25 / ( 23 + 25 ) = 287.5 km.

Rough Workspace

Example #7

With an uniform speed, a bike covers the distance in 10 hours. When speed of that bike is increased by 4 km/hr, the same distance could have been covered in 8 hours. What would be the distance covered by bike?

130 km

140 km

150 km

160 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve Let, the distance be X km. Then, ( X / 8 ) – ( X / 10 ) = 4 X = 160 km.

Rough Workspace

Example #8

A car covers 258 km in 3 hours. The average speed of a bike is 45% more than the average speed of that car. How much distance will the bike cover in 6 hours?

593.7 km

639.6 km

700.4 km

748.2 km

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve Speed of the car is: Speed = Distance / Time or, Speed = 258 / 3 or, Speed = 86 km/hr.

Speed of the bike is: 86 x 145 / 100 = 124.7 km/hr.

So, distance covered by the bike in 6 hours will be: 124.7 x 6 = 748.2 km.

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If you have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

If you have any questions or suggestions then please feel free to ask us. You can either comment on the section above or mail us in our e-mail id. One of our expert team member will respond to your question with in 24 hours. You can also Like our Facebook page to get updated on new topics and can participate in online quiz.

Disclaimer:

All contents of this website is fully owned by Math-Shortcut-Tricks.com. Any means of republish its content is strictly prohibited.
We at Math-Shortcut-Tricks.com are always try to put accurate data, but few pages of the site may contain some incorrect data in it. We do not assume any liability or responsibility for any errors or mistakes in those pages. Visitors are requested to check correctness of a page by their own.

Thank you & expecting more examples.

In example5 how 120/100 comes 20% more means 20 /100 only which 65*20/100=13 can u plz explain

20% means = 100 + 20 = 120 / 100

20% of 65 = 13

So 13+65= 78km/hr

(65*20)/100 = 13

it’s very useful for me,thank you

very useful.Thank you very much..