Problem on finding length of train or platform

Shortcut tricks on length of train or platform are one of the most important topics in exams. Time is the main factor in competitive exams. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us skip that part. Few examples on length of train or platform shortcuts is given in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Length of train or platform. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Length of train or platform by these examples.

Before starting anything just do a math practice set. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now go through our page for length of train or platform shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of timing. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not enough. You need to practice more to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. Only practice and practice can give you a good score. All you need to do is to do math problems correctly within time, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But so many people can’t do this. So Length of train or platform shortcut tricks here for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

Problem on finding length of train or platform
The problem on trains are important chapter for easily get the marks in competitive exam papers. you just remember the way of train cross the object and speed, time and distance. There are train based problem based on two object, First is Train and second object is that which is crossed by the train.

 

 

Example 1: A 120 m long train passes a bridge in 18 sec, moving with a speed of 108 km/hr. What would be the length of the bridge ?
Answer : Speed = 108 x 5 / 18 = 30 m/sec.
30 = 120 + x / 18
120 + x = 540
x = 540 – 120 = 420

 

 

Example 2:
A mail train 240 meters long, travelling at a uniform speed and crosses bridge in 80 second,
a boy standing on the bridge in 40 seconds. What is the length of bridge ?
Answer :
240 / 40 = 6 m/sec.
6 = x + 240 / 80 = 480 – 240 = 240 meters.

 

 

Example 3:
A metro rail is running at speed of 90 km / hr. If crosses a platform whose length is twice that of train in 36 seconds. what is the length of platform in meter ?
Answer :
Speed = 90 x 5 / 18 = 25 m / sec.
25 = x + 2x / 36
x = 300 meter.
Length of platform = 300 x 2 = 600 meter.

 

 

Example 4:
A express train passes a tunnel in 21 sec whose length is 130 m long moving with speed of 90 Km / hr. what is the length of tunnel ?
Answer :
Let length be the x meters.
We know the conversion of Km/hr to m/sec is = 90 x 5 / 18 = 25 m/sec
25 = 130 + x / 21
130 + x = 25 x 21
x = 525 – 130
x = 395
so length be the 395 meters.

 

 

Example 5:
A Express train is running at speed of 90 Km / hr. It crosses a bridge whose length is twice that of train in 36 seconds. What is the length of bridge in meter ?
Answer :
At First we convert the speed into 90 Km / hr = 90 x 5/18 = 25 m /sec.
now here is suppose the train length is x so bridge length is 2x.
according to question
25 = x + 2x / 36
x = 300 m.
length of platform is 300 x 2 = 600 m.
So length of bridge is 600 meter.

 

 

Example 6:
A Express train passes by a shop boy standing on the platform in 9 seconds and passes by the platform completely in 27 seconds. If the length of the platform is 350 meters, What is the length of the train ?
Answer :
Let the length of the train be x meters.
Then speed of the train = x / 9 meters / sec.
And also the speed of the train = x + 350 / 27 meters / sec.
Both the speed should be equal, i e, x /9 = x + 33 / 27.
or, 27x – 9x = 9 x 350
x = 9 x 350/ 18 = 175 meters.
Shortcut tricks :
Length of train = Length of platform / Difference in time x Time taken to cross a shop or man.
= 350 x 9 / 18 = 150 meters.

 

 

Example 7: A Local train crosses a bridge in 30 seconds. If the length of the local train is 300 m. then find what is the length of the bridge ?
Answer : To find length of platform, we need in this question the speed of local train which has not given, we can’t determined.

 

 

Example 8: A bike travel a journey in 13 hrs. The 1st half at 24 km/hr and the 2nd half at 28 km/hr, Find the distance of the journey.
Answer : Let the total distance is X
( X / 2 / 24 ) + ( X / 2 / 24) = X / 48 + X / 56
7X + 6X / 336 = 13
13X / 336 = 13
X = 4368 / 13 = 336

 

 

 

 

 

 

We provide few tricks on Problems on Trains. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

6 comments

  1. Gourab Shil says:

    দুটি ট্রেন যথাক্রমে 12km/h ও 6km/h গতিবেগে আসে। যদি প্রথম ট্রেনটি দ্বিতীয় ট্রেনের একজন যাত্রীকে 10 secconds এ অতিক্রম করে , তবে প্রথম ট্রেনের length (দৈর্ঘ্র্য) কত?

  2. BALVINDER SINGH says:

    Hello dear, the example no. 2 is n’t correct i think, because 240 will substract from 480 and result will be 240.

Leave a Reply