Problem on Numbers

Problem on Numbers

Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Time is the main factor in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us skip that part. Few examples on problem on numbers shortcuts is given in this page below. All tricks on problem on numbers are provided here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on problem on numbers.

Before starting anything just do a math practice set. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of Timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now practice our shortcut tricks on problem on numbers and read examples carefully. After finishing this do remaining questions using Problem on Numbers shortcut tricks. Again keep track of timing. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you want. You need more practice to improve your timing more.

Math section in a competitive exam is the most important part of the exam. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and only shortcut tricks can give you that success. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. Here we prepared problem on numbers shortcut tricks for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

This chapter is based on Numbers and the question are given in the form of a set of Numbers and are in the form of a puzzle form. We just need to examine the given condition and assume the unknown numbers and form equations accordingly. So Here is some Problems based on Numbers which provides you for better practice.

Now we will discuss some basic ideas of Problem on Numbers. On the basis of these ideas we will learn trick and tips of shortcut problem on numbers. If you think that how to solve problem on numbers questions using problem on numbers shortcut tricks, then further studies will help you to do so.

 

 

Example 1: If (15)3 is subtracted from the square of a number and the number is obtained 3349. Find the number.
Answer : Let the number be x
x2 – (15)3 = 3349
x2 = 3349 + 3375
x =√ 6724
x = 82

 

 

Example 2: Harish purchase 1540 products in 4 days, How many products would he purchase in 3 weeks and four days ?
Answer : one days purchase1540 / 4 = 385 products
He purchase in 3 weeks and four days 385 x 21 + 4 = 9525 products

 

 

Example 3: One-third of a number is 78. What would be 62% of that number ?
Answer : Let the number is X
1 x X / 3 = 78
X = 3 x 78
So 62% = 3 x 78 x 62 / 100 = 145.08

 

 

Example 4:
What value will be acquire on subtracting cube of 9 from square of 29 ?
Answer : So, Cost will be = 841 – 729 = 112.

 

 

Example 5: If product of two successive positive integers is 6942. Which is the greatest integer ?
1.78
2.68
3.89
4.92
Answer : check the options
78 x 89 = 6942
So, the greatest number is 89.

 

 

Example 6:
If a and b are odd numbers, then which of the is following is even?
Answer:
The Sum of two odd number is even, So a + b is even.

 

 

Example 7:
Find a Number which is a Number is as much as greater than 46 as is less than 76.
Answer :
Step 1: Let the Number we assume be x, Then ,
x – 46 = 76 – x
Step 2: 2x = 76 + 46
x = 122 / 2
x = 61
So the required number is 61.

 

 

Example 8: Sanjay saves money Rs. 16,325/- per month. How much amount will he save in 3 years and 2 months ?
Answer : 3 years 2 months = 38 months.
16,325 x 38 = Rs.6,20,350/-

 

 

Example 9:
The difference between a number and its three-fifth is 60. What is the Number ?
Answer :
Step 1: Let the number be x,Then x – 3x /5 = 60.
Step 2: 2 x/ 5 = 60
x = 60 x 5 / 2 = 150.

 

 

Example 10:
What is smallest prime number?
Answer:
2 is a smallest prime number.

 

 

Example 11:
What is the smallest 3 digit prime number ?
Answer:
the smallest 3 digit prime number is 100,which is divisible by 2.
100 is not a prime number,
Because, √101<11 an 101 is not divisible by any other prime number.
So, 2, 3,5, 7, 11
So, 101 is a prime number.

 

 

Example 12:
What is the sum of first of five prime numbers?
Answer :
(2 + 3 + 5 + 7 + 11 )=28.

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

One comment

Leave a Reply