Problems Based on years ago Ages Shortcut Tricks


Problems Based on years ago Ages Shortcut Tricks:
Problem based on years ago Ages is an very important topic which is given most of the competitive exams.You can easily solve all kind of Aptitude questions based on Problems on years ago Ages by practicing regularly.

Before going to solve the problem on ages you need to know the linear equation which help in math but first you are do traditional process than you learn ages shortcut tricks. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below  given some more example for your better practice.

Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Time is the main factor in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on problems based on years ago ages shortcuts is given in this page below. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Problems Based on years ago Ages. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on problems based on years ago ages.

First of all do a practice set on math of any exam. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of Timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for problems based on years ago ages shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not enough. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. A good score comes with practice and practice. You should do your math problems within time with correctness, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But so many other people may not do the same. So Problems Based on years ago Ages shortcut tricks here for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

 

 


Example #1
The ratio between the present age of Sabir and Subir is 4 : 7. After 3 years Subir’s age will be 52. What was the age of Sabir 4 years before?

  1. 22 Years
  2. 24 Years
  3. 26 Years
  4. 28 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (B)
How to Solve
Subir’s present age is (52 – 3) = 49 years.
Present age of Sabir is 4 x 49 / 7 = 28 years.
So, 4 years before Sabir’s age was ( 28 – 4 ) = 24 years.
Rough Workspace

Example #2
Suman and Bikash is 50 years and 70 years old. How many years ago their age ratio was 3 : 5 ?

  1. 20 Years
  2. 25 Years
  3. 30 Years
  4. 35 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (A)
How to Solve
Let, their age ratio was 3 : 5 before Y years.
So,
50 – Y / 70 – Y = 3 / 5
5 ( 50 – Y ) = 3 ( 70 – Y )
250 – 5Y = 210 – 3Y
2Y = 40
Y = 20 years.
Rough Workspace

Example #3
The present ratio of ages of P and Q is 4 : 6. If the sum of present ages of P and Q is 50 years. Find the ages of P and Q before 4 years.

  1. P = 12 Years and Q = 22 Years
  2. P = 14 Years and Q = 24 Years
  3. P = 16 Years and Q = 26 Years
  4. P = 18 Years and Q = 28 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (C)
How to Solve
Let, ages of P and Q is X.
So, P and Q ages are 4X and 6C Gradually.
Now according to question Sum of present ages,
4X + 6X = 50
10X = 50
X = 5 years.

And then the present age of P is 4X = 4 x 5 = 20 years.
So, 4 years ago the age of P was ( 20 – 4 ) = 16 years.

Present age of Q is 6X = 6 x 5 = 30 years.
So, 4 years ago the age of Q was ( 30 – 4 ) = 26 years.

Rough Workspace

Example #4
Reeya is 28 years old and Rajib is 12 years. In how many years will Reeya be twice as old as Rajib?

  1. 1 Years
  2. 2 Years
  3. 3 Years
  4. 4 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (D)
How to Solve
Let, Reeya be in X years.
Then,
( 28 + X ) = 2 ( 12 + X )
28 + X = 24 + 2X
X = 4 years.
Rough Workspace

Example #5
The ratio of ages of P and Q after 5 years will be 3 : 5. If the sum of ages of P and Q at present is 38 years. Find the ages of P and Q before 5 years.

  1. P = 10 Years and Q = 20 Years
  2. P = 8 Years and Q = 20 Years
  3. P = 8 Years and Q = 18 Years
  4. P = 6 Years and Q = 14 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (B)
How to Solve
Let, the ages of P and Q are 3X and 5X respectively after 5 years.
Then,
( 3X – 5 ) + ( 5X – 5 ) = 38
8X – 10 = 38
8X = 48
X = 6

The ages of P after 5 years
= 6 x 3
= 18 years.

Then the ages of Q after 5 years
= 6 x 5
= 30 years.

The ages of P and Q before 5 years is
P = ( 18 – 10 ) = 8 years
Q = ( 30 – 10 ) = 20 years.

Rough Workspace

Example #6
Suresh and Sanjay are two friend and they are 30 years and 50 years old. How many years ago was the ratio of their ages is 2 : 4 ?

  1. 18 Years
  2. 12 Years
  3. 8 Years
  4. 10 Years

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

Answer: Option (D)
How to Solve
Let, their age ratio was 2 : 4, Y years ago.
So,
30 – Y / 50 – Y = 2 / 4
4 ( 30 – Y ) = 2 ( 50 – Y )
120 – 4Y = 100 – 2Y
Y = 10
Rough Workspace

Few other examples of Problems Based on Ages

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

14 comments

  1. SRIDEVI says:

    sir thank for your shortcut trick but example 5 .after means plus but you explain minus but why plz explain it.

Leave a Reply