Profit and Loss Example shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss that part. We provide examples on Profit and Loss shortcut tricks here in this page below. All tricks on profit and loss are provided here. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on profit and loss.

Before starting anything just do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of the time. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for profit and loss shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

Few Important things to Remember

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. Only practice and practice can give you a good score. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks.

But, so many other people may not do the same. For those we prepared this profit and loss shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Profit and Loss. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

Profit and Loss Examples

We can find the cost Price of an article using this Formula we are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.

When we purchase some item and then sell it we make profit or loss some time it depends on the cost price and selling price of an particular item. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Example #1 – Profit and Loss Example

Find the single discount equivalent to a series discount of 50% and 26% ?

63%

56%

44%

38%

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve Let, the marginal price be = Rs.100 Net selling price is = 100 x 50 x 74 / 100 x 100 = Rs.37 Required discount is = (100 – 37)% = 63%

Rough Workspace

Example #2 – Profit and Loss Example

Bikash sold a mobile for Rs.6500/- and get a loss of 10%. To gain 20% profit on it, at what price should he sale that mobile?

Rs.9500/-

Rs.9750/-

Rs.10500/-

Rs.12000/-

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve 6500 x 100 x 120 / 80 x 100 = 9750

He should sale that mobile for Rs.9750/- to gain 20% profit.

Rough Workspace

Example #3 – Profit and Loss Example

Mr.Prakash purchased a Led TV for Rs.18000/- and sold it after a year for Rs.22500/-. What is the profit percent?

1.5%

2%

2.5%

3.5%

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve 22500 – 18000 = 4500 4500 x 100 / 18000 = 2.5%

Rough Workspace

Example #4 – Profit and Loss Example

If the cost price is 75% of the selling price, then what is the profit percentage?

20%

25%

30%

33.3%

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve Let, SP = Rs.100. Then CP = Rs.75. Profit = Rs.25. Profit % = 25 x 100 / 75 = 100 / 3 = 33.3

Profit % = 33.3%

Rough Workspace

Example #5 – Profit and Loss Example

Find the single discount equivalent to a series discount of 30%, 20% and 10%.

20%

30%

49.6%

55%

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (C)

How to Solve Let, price be Rs.100/-. Then net Selling Price = ( 90 x 80 x 70 / 100 x 100 x 100 ) x 100 or, 36 x 7 / 5 or, 252 / 5 therefore, 50.4

Required Discount % is = ( 100 – 50.4 ) = 49.6%

Rough Workspace

Example #6

A Farmer purchased a cow and carriage for Rs.3500/-. He sold the cow at a gain of 15% and the carriage at loss of 10%. So gaining 2% on the entire. Find the cost of the cow.

Rs.1500/-

Rs.1680/-

Rs.1750/-

Rs.1880/-

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (B)

How to Solve We consider Cost Price of the cow is Rs.X Then, Cost Price of the Carriage Rs. ( 3500 – X ) So, 15% of X – 10% of ( 3500 – X ) = 2% of 3500 ( 15X / 100 ) – 10( 3500 – X ) / 100 = 2 x 3500 / 100 ( 3X / 20 ) – ( 3500 – X ) / 10 = 70 5X – 7000 = 1400 5X = 1400 + 7000 X = 8400 / 5 X = 1680.

So, the cost of the cow is Rs.1680/-.

Rough Workspace

Example #7

Puja sold her mobile for Rs.2650/- and earned a profit of 25%. What is the cost price of the mobile?

Rs.2000/-

Rs.2050/-

Rs.2100/-

Rs.2120/-

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve 2650 x 100 / 125 = 2120

Cost price of the mobile is Rs.2120/-.

Rough Workspace

Example #8

Anil invest in a business Rs.56000/-. After four months, Bikash join and investing Rs.62000/- and another 2 months later Dinesh join them and investing Rs.60000/-. At the end of 1 year they have earned the profit of Rs.28650/-. Find Dinesh’s share of profit?

Rs.6750/-

Rs.7050/-

Rs.7500/-

Rs.8000/-

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve 56000 x 12= 672000 62000 x 8 = 496000 60000 x 6 = 360000

672000 : 496000 : 360000

84 : 62 : 45

( 84 + 62 + 45 ) = 191 28650 x 45 / 191 = 6750

Dinesh’s share of profit is Rs.6750/-.

Rough Workspace

Example #9

Sachin sold some portion of 100 kgs of rice at 16% profit and remaining portion at 26% profit. If total profit percent is 20, then what is the quantity sold by him at 16% profit?

20kg

26kg

56kg

60kg

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve

16

26

20

4

6

The ration is 6 : 4

So, the required quantity of 16% is = 100 x 6 / 10 = 60kg.

Rough Workspace

Example #10

Difference between 65% of a number and 45% of the same number is 3260. What is 65% of that number?

6684

8563

9564

10595

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (D)

How to Solve 65% – 45% = 3260 20% = 3260 So, 65% of that number is, 3260 x 65 / 20 = 10595.

The number is 10595.

Rough Workspace

Example #11

Suman bought an item for Rs.6500/- and sold it at 25% loss. After that she purchase another item from that money and sold it at 20% profit. What is her total profit or loss?

Rs.650/-

Rs.750/-

Rs.850/-

Rs.1250/-

Show AnswerShow How to SolveOpen Rough Workspace

Answer: Option (A)

How to Solve 6500 x 75 x 120 / 100 x 100 = 5850 6500 – 5850 = 650.

We provide few tricks on Profit and Loss. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If you have any question regarding Profit and Loss Example, then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

If you have any questions or suggestions then please feel free to ask us. You can either comment on the section above or mail us in our e-mail id. One of our expert team member will respond to your question with in 24 hours. You can also Like our Facebook page to get updated on new topics and can participate in online quiz.

Disclaimer:

All contents of this website is fully owned by Math-Shortcut-Tricks.com. Any means of republish its content is strictly prohibited.
We at Math-Shortcut-Tricks.com are always try to put accurate data, but few pages of the site may contain some incorrect data in it. We do not assume any liability or responsibility for any errors or mistakes in those pages. Visitors are requested to check correctness of a page by their own.

sir

plz explain ex 4 from 4th step of calculation

That is an profit percentage.We calculate that percentage…….

it is nice

pls explain the question for details

its very nice..i solved every question of each type….thnkeew…

example 2:

why is it not..

(6500*90*120)/(100*100)

That means the profit percentage….

In 6th sum it must be 8400( 1400+7000). Its given as 5600. How did you get it

please recheck it, and keep visiting

can you explain the 9th example?

sir this is a best website …i have ever found for maths tricks and examples….thanks ….thanks a lot..

On selling 17 balls at rs 720/- there is a loss equal to the cost of 5 balls. The cost price of balk is………

explain example 2 please

problem in example 2