**Loss percent Shortcut tricks**

Loss percent shortcut tricks are very important thing to know

First of all do a practice set on math of any exam. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now read our examples on loss percent shortcut tricks and practice few questions. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you need. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. Only practice and practice can give you a good score. You should do your math problems within time with correctness, and only shortcut tricks can give you that success. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. Here we prepared loss percent shortcut tricks for those people. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Loss percent. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

We are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.when we purchase some item and then sell it we make Loss on some time depends on the cost price and selling price of an particular item.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Suppose Mr, Roy is an owner of a bakery shop he sell different product and due to some reason he can’t make profit means he sells product with loss, loss means selling price of a product is less than the cost price.

Remember always that profit and loss are always counted on cost price, and cost price is also 100% in profit and loss.

Formula

Loss % = (Loss x 100/CP)

Example #1

A Sunglasses is sold at the price of Rs.770/- and gained profit of 10%. If it sold at the price of Rs.680/- then find the profit or loss.

- Profit Rs.20/-
- Loss Rs.20/-
- Profit Rs.40/-
- Loss Rs.40/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

Cost Price = 100 x 770 / 110 = 700

Loss = 700 – 680 = Rs.20/-

**Rough Workspace**

Example #2

A boy sold his two mobile each at Rs.1800/-. On 1st mobile he loss 10% and on 2nd mobile he gained 10%. What would be his total loss % or profit % ?

- Profit 5%
- Loss 5%
- Profit 1%
- Loss 1%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

There is always loss in this type of case.

Loss % = 10

^{2}/ 100 = 1%.

**Rough Workspace**

Example #3

A girls purchase a book for Rs.200/- and sell it for Rs.180/-. What would be her loss percent?

- 10%
- 12%
- 15%
- 20%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

Loss % = Loss x 100 / CP

( 200 – 180 ) = 20

20 x 100 / 200 = 10%.

**Rough Workspace**

Example #4

Monty bought a Led TV and a Smart phone for Rs.16000/- and Rs.12000/-. He sold his Led TV at a loss of 10% and mobile at a Profit of 6%. What is his overall loss or profit?

- Profit Rs.880/-
- Loss Rs.880/-
- Profit Rs.750/-
- Loss Rs.750/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

Total Cost price = ( 16000 + 12000 ) = 28000.

Selling price of TV = 16000 x 90 / 100 = 14400.

Selling price of mobile = 12000 x 106 / 100 = 12720.

Total selling price = ( 14400 + 12720 ) = 27120.

So, Loss = ( 28000 – 27120 ) = 880.

**Rough Workspace**

Example #5

Amit loss 20% on mobile selling price. What percent loss he made on the cost price?

- 10%
- 12.33%
- 16.66%
- 20%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

Suppose Selling price is Rs. 100.

if loss 20% then cost price Rs. 120.

So, Loss % = ( 20 x 100 / 120 )% = 16.66%.

**Rough Workspace**

Example #6

A man purchased a toy for Rs.120/- and sold it for Rs.90/-. Find the loss Percent.

- 15%
- 20%
- 25%
- 30%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

CP = 120 and SP =90

So, We know from the formula of Loss = CP – SP.

Loss = (120 – 90) = 30

Loss % = 30 x 100 / 120 = 25%

So, the loss percent is 25%.

**Rough Workspace**

Example #7

Anil purchased a Mobile for Rs.12000/- and sold it for Rs.8000/-. Find the loss Percent.

- 20%
- 25%
- 33.33%
- 40%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

CP = 12000 and SP =8000

So, We Know from the formula of Loss = CP – SP

Loss = (12000 – 8000) = 4000

Loss % = 4000 x 100 / 12000 = 33.33%

So, the loss percent is 33.33%.

**Rough Workspace**

Example #8

10% loss on selling price is what percent loss on the cost price?

- 100/11%
- 111/11%
- 100/9%
- 10/3%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (A)

**How to Solve**

Let, selling price be = Rs.100.

Then loss = Rs.10.

Cost price = Rs.( 100 + 10 ) = Rs.110

So, Loss % = ( 10 / 110 x 100 ) = 100/11%.

**Rough Workspace**

Example #9

A farmer purchased a cow for Rs.200/- and sold it for Rs.180/-. Find the loss Percent.

- 5%
- 10%
- 15%
- 25%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (B)

**How to Solve**

CP = 200 and SP =180

So, We Know from the formula of Loss = CP – SP

Loss = (200 – 180) = 20

Loss % = 20 x 100 / 200 = 10%

So, the loss percent is 10%.

**Rough Workspace**

Example #10

Sachin sold his mobile for Rs.6600/- and gain 10%. What will his gain or loss percent if it sold at price for Rs.5640/-?

- Profit 11%
- Loss 11%
- Profit 6%
- Loss 6%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

Cost price of mobile = 6600 x 100 / 110 = 6000

If sold at Rs.5640 then ( 6000 – 5640 ) = 360

Loss % = 360 x 100 / 6000 = 6%.

**Rough Workspace**

Example #11

Anil bought an mobile phone for Rs.6500/- and he sold it to Suresh at 25% loss. He again bought another mobile and sold it at 20% profit. Find his profit or loss.

- Profit Rs.1150/-
- Loss Rs.1150/-
- Profit Rs.650/-
- Loss Rs.650/-

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

Bought price is Rs.6500

Selling price of mobile = 6500 x 75 x 120 / 100 x 100 = 5850

Loss = ( 6500 – 5850 ) = Rs.650/-

**Rough Workspace**

Example #12

Harish sold his two sunglasses for Rs.750/- each. On one he loss 15% and on another he gained 15%. How much does he gain or loss?

- Loss 1%
- Loss 1.25%
- Loss 2.25%
- Loss 5.5%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (C)

**How to Solve**

**Remember:**In this type of case, there is always loss arises.

**Formula :**Loss % = ( Common loss and gain% / 10 )

^{2}

( 15 / 10 )

^{2}% = ( 3 / 2 )

^{2}% = 9 / 4 = 2.25%.

**Rough Workspace**

Example #13

Ajit bought 11 apples for Rs.12/- and sells 12 apples Rs.11/-. How much profit or loss he make?

- 10.57%
- 12.76%
- 13.64%
- 15.97%

Show Answer Show How to Solve Open Rough Workspace

**Answer:**Option (D)

**How to Solve**

% profit or loss = ( 11 x 11 – 12 x 12 ) x 100 / 12 x 12 = – 2300 / 144 = − 15.97%.

Sign is negative or -ve

So, He makes loss of 15.97%.

**Rough Workspace**

### Few Examples of Profit and Loss Tricks

- Profit or Gain percent Shortcut tricks
- Find selling Price Profit and Loss Shortcut tricks
- Find cost price Profit and Loss Shortcut tricks
- Profit and Loss Hard Example
- Profit and Loss Example 1
- Profit and Loss Example 2
- << Go back to Profit and Loss main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

Hello sir can u please explain example7 in that qstion after solving manually total cp is 13000 and sp is 12675 then total loss will be 325 how it will be 650

hey sir i m not getting example 10. is there any other method to solve it. waiting for ur kind rep…

Sp/cp= 6600/x =110/100

X comes out 6000

I.e cp = 6000

Now if sp = 5640 then loss = 6000-5640=360

I.e loss = 360

Now loss % = 360×100/6000

= 6%

sir in my book the answer of question 9 is 24 ,how is it possible?

when loss is in % of sp

CAN U EXPLAIN EXAMPLE 2 PLZ

Bindhu just see example no.12

nice