Average Methods Example 6

Shortcut tricks on average methods are one of the most important topics in exams. Competitive exams are all about time. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on average methods shortcuts is given in this page below. All tricks on average methods are provided here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on average methods.

Before starting anything just do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of Timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for average methods shortcut trick. After finishing this do remaining questions using Average Methods shortcut tricks. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you want. You need to practice more to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other topics are less important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. A good score comes with practice and practice. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and this can be achieved only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But so many people can’t do this. Here we prepared average methods shortcut tricks for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help others.

Average Methods Example 6 :
The result obtained by adding several quantities together and then dividing this total by the number of quantities is called Average. This is the basic theory of average which applied in question to obtain answers here is Average Methods of example 5 and shortcut tricks in different form of examples.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 

 

Example 1: In a office the average salary of employee is Rs.7000. The average salary of 6 office employee is Rs. 12,000 and the rest of employee salary is Rs.5000. Find the total number of employee in that office.
Answer: let the total number of employee is x, and average of all employee is
= 7000 = 7000x.
average salary of 6 employee is = 12,000 = 6 x 12,000 = 72,000.
So remaining average of employee is = 5000 X ( x – 6 ) = 5000x – 30,000
7000x = 72,000 + 5000x – 30,000
2000x = 42,000
x = 21.

 

 

Example 2: The average of 5 consecutive even number P, Q, R, S and T is 42. What is the product of P and R ?
Answer :

P   Q  R   S   T
38 40 42 44 46

38 X 42 = 1596.

 

 

Example 3:
The average monthly income of A and B is Rs.6040. The monthly average income of B and C is Rs.7500 and monthly average income of A and C is Rs. 6500. Find the income of A in a monthly income ?
Answer:
Step 1: here is ABC given respectively monthly income, hence we need to find both income.
( A + B ) = ( 6040 x 2 ) = 12080, ( B + C ) =( 7500 x 2 ) = 15000, ( C + A ) = ( 6500 x 2 ) = 13000
Step 2: If we add 3 income 2( A + B + C ) = 2 x ( 12080 + 15000 + 13000 ) = 40080 or A + B + C = 40080 / 2 = 20040.
Step 3: So we get the income of A Subtract income of ( A + B + C ) – ( B + C ) = (20040 – 15000 ) = 5040.5.

 

 

Example 4:
The average of 5 numbers is 4.5. If average of two number is 3.5 and that of another two numbers is 3.7, then what is the last number?
Answer :
2 x 3.5 = 7
2 x 3.7 = 7.4
5 x 4.5 = 22.5
( 22.5 – 7.4 + 7 ) = 8.1
So the last number is 8.1.

 

 

Example 5:
The average of Five numbers is 62. The average of the second and the third number is 45. The average of the first and the fifth number is 66. What would be the fourth number ?
Answer :
Average of Five numbers is = 62 x 5 = 310
Average of second and third number = 45 x 2 = 90
Average of first and fourth number = 66 x 2 = 132
( 132 + 90 ) = 222
The fourth number is ( 310 – 222 ) = 88.

 

 

Example 6:
In a school of class x after replacing an old student by new student, it was found that the average age of eight student of a class x is the same as it was 5 years ago. What is the differences between the ages of the replaced and new student ?
Answer : Age decreased = ( 8 x 5 ) = 40 years.
So the required age difference is = 40 years.

 

 

Example 7:
The average of 4 consecutive odd numbers P , Q , R , S is 66. What would be the product of P and S?
Answer :
Average is 66
P Q R S
63 64 65 66 67 68 69
Product of ( P x S ) = ( 63 x 69 ) = 4347.

 

 

Example 8: If the average of 8 numbers is 2.85. If the two number average is 2.3 and other two number average is 3.9, then Find the average of other two numbers ?
Answer:
22.8 – ( 4.6 + 7.8 ) / 2
= 22.8 – 12.4 / 2 = 5.2
the average of other two numbers 5.2.

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

5 comments

  1. reena sharma says:

    such a nice website ,it helps us in particular topic ..also tricks are very useful for our exams

    thanks

  2. sajan says:

    out of 4numbers,average of first 3 numbers is 16 and average of last 3 numbers is 15,which is the first number if the last number is 18

Leave a Reply