**Problem on time taken by train**

Shortcut tricks on time taken by train are one of the most important topics in exams. Time is the main factor in competitive exams. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss this thing. Here in this page we give few examples on Time taken by train shortcut tricks. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Time taken by train. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on time taken by train.

Before starting anything just do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of the time. Write down the time taken by you to solve those questions. Now read our examples on time taken by train shortcut tricks and practice few questions. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of timing. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you want. You need more practice to improve your timing more.

Math section in a competitive exam is the most important part of the exam. It doesn’t mean that other topics are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. Only practice and practice can give you a good score. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. For those we prepared this time taken by train shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Time taken by train. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

The problem on trains are important chapter for easily get the marks in competitive exam papers. you just remember the way of train cross the object and speed, time and distance. There are train based problem based on two object, Here we learn the problem on time taken by train pass a pole, a man or light lamp.

**First is Train and second object is that which is crossed by the train. **This is the basic theory of train which is applied in question to obtain answers here train Methods of example in different form of examples.

In maths exam papers there are two or three question are given from this chapter. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

**Example 1:** A train 480 meter long running at the speed of 54 km/hr. In what time will it pass a bridge 120 meter long ?

**Answer :** Total distance covered = (480 + 120)meter = 600 meter.

Speed = (54 x 5 / 18) = 15 m/sec

Required time = (600 / 15)sec = 40 sec.

**Example 2:** Two local train are 220 meter and 180 meter length respectively. The trains are running at the speed of 35 km/hr and 55 km/hr in the same direction. What time would be taken to cross the first train ?

**Answer :**

**Shortcut :** Time = 400 x 18 / (55 – 35) x 5 = 72 sec.

72 sec = 1 min 12 sec.

**Example 3:**

In what time will a 350 meter long train running at the speed of 90 km / hr cross a pole ?

**Answer :**

Speed = 90 x 5 / 18 = 25 m / s.

Time = 350 / 25 = 14 seconds.

**Example 4:**

A Rajdhani Express train 160 m long and running at speed 72 Km / h. It crosses a platform which is 240 m long. How much time will it cross a platform.

**Answer:**

At First we add the length of train and platform is 160 m + 240 m = 400 m, and convert the speed into m / sec that is ( 72 x 5 ) / 18 = 20 m / sec.

Required time to cross a platform is T = D / S, = 400 / 20 = 20 sec.

**Note:** Here is we add the length of train and platform both because we can’t ignore the length of platform.

**Example 5:**

A Mail train 250 meters long passes a standing boy in 5 seconds. How long will it take to cross a bridge 500 meters long ?

**Answer :**

Train length = 250 meters.

( 250 / 5 ) m / sec = 50 m / sec.

Time taken to cross its own length is 50 m /sec.

Time taken to cross the bridge = ( 500 + 250 / 50 ) m / sec = 750 / 50 = 15 m / sec.

**Example 6:**

A super fast train 150 m long is running at the speed 90 Km / hr. Find the time taken by it to pass a boy standing near the railway track.

**Answer:**

First we convert the speed of super fast train Km / hr to m / sec multiplying by 5 / 18.

So, ( 90 x 5 / 18 ) m / sec = 25 m / sec. so speed of train is 25 m / sec.

The super fast train passing a standing boy near the railway track = 150 m.

**Formula: Time = Distance / Speed.**

So, The time taken to cross the standing boy is T = D / S = ( 150 / 25 ) sec = 6 sec.

**Note:** Here width of boy, light lamp, pole, tree etc are in length.

**Example 7:** A local train running at a speed of 54 km/hr, to cross a pole in 20 seconds. What time will it take to crossing a 300 meter long bridge?

**Answer :** Speed convert to km/hr to m/sec

54 x 5 / 18 = 15 m/sec.

So, length of train = 20 x 15 = 300 sec.

we add length of train and length of bridge 300 + 300 = 600

T = D / S = 600 / 15 = 40 seconds.

So, it would cross bridge in 40 seconds.

- Problem on speed of train
- Problem on running same direction
- Problem on running opposite direction
- Problem on finding length of train or platform
- << Go back to Problem on Trains main page

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

Material is very nice

impressive approach…

it starts from the basic concept and also categorize the questions by which it becomes easy to understand the things..

Awesome thanks a lot.

it’s very helpful …..easy to understand the concept..Thanks

awesome ..

it’s very easy to understand

thanks a lot

Dear sir .. can u please send me reasoning and maths shortcut pls .. bec i m nt having pc .. by mobile its really hard to study

Its really useful…thanks

tank you its realy very easy to understand

Best site to understand maths in an easier way…

Good..very helpful

I Loved it. thanks o lot.

THANKS … AND VERY USEFUL FOR COMPETITIVE EXAMS

helpfull..thanks

Sir plz mail this . Bcoz I m using mobile, it is difficult to study this .

Thank you

hai i need quantative shortcut in pdf format please send me soon…

A train starts from Mumbai at 9 hrs 10 min in night and reached patna next night at 8 hrs 30 min.How many time taken by train.