Time and Work Examples 1

Time and Work shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss this thing. Few examples on time and work shortcuts is given in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on time and work here. We request all visitors to read all examples carefully. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on time and work.

First of all do a practice set on math of any exam. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of the time. Write down the time taken by you to solve those questions. Now go through our page for time and work shortcut trick. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not all you need. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. All you need to do is to do math problems correctly within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. Here we prepared time and work shortcut tricks for those people. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Time and Work. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

Time and Work Examples 1
Some important facts are needed for Time and work Problems. If a person do a piece of work which has to be require more time to complete, and capacity is limited to that person but two or more person do the same piece of work which require less time and effort is minimum.

This examples is  two person work a piece of work in same time and find out one person alone work to complete. So here is some example 1 of this chapter related which help you better study for job preparation.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 

Example 1: Anil, priyanka and Suresh together can complete a work in 20 minutes If Anil and priyanka together same work complete in 60 minutes, How many time required Suresh alone can complete that work ?
Answer : 1 / 20 – 1 / 60 = 30 minutes.

 

 

Example 2: P complete a work in 12 days and Q complete the same work in 16 days. Find required time to complete the same work together.
Answer : Complete work in 1 day of P is 1 / 12
Complete work in 1 day of Q is 1 / 16
Together complete work P + Q in 1 day 1 / 12 + 1 / 16 = 7 / 48
Together complete work 48 / 7 days

 

 

Example 3: A, B and C together can finish a work in 50 minutes, A and B together finish the same work in 60 minutes. In how many minutes can C alone finish that work ?
Answer : ( 1 / 50 – 1 / 60 ) = 1 / 300 minutes.

 

 

Example 4: A can do a piece of work in 12 days and B can do a piece of work in 4 days. Find how many days they working together to complete that work ?
Answer : A 1 day work = 1 / 12
B 1 day work = 1 / 4
( 1 / 12 + 1 / 4 ) = 4 / 12 = 1 / 3
they working together to complete that work in 3 days.

 

 

Example 5: Anil, priyanka and Suresh together can complete a work in 20 minutes If Anil and priyanka together same work complete in 60 minutes, How many time required Suresh alone can complete that work ?
Answer : 1 / 20 – 1 / 60 = 30 minutes.

 

 

Example 6: A, B and C can complete a work together in 60 minutes. A and B can complete the similar work in 80 minutes. How much minutes can C take alone to complete that work ?
Answer: C alone take = 1 / 60 – 1 / 80 = 240 minutes.

 

 

Example 7: 22 boy complete a piece of work in 32 days . In how many days will 16 boy can complete that work ?
Answer :
22 x 32 = 16 x d2
d2 = 22 x 32 / 16 = 44
So, In 44 days 16 man can complete that work .

 

 

Example 8:
20 labour can do piece of work in 30 days, then how many days 15 labour can complete double of the work ?
Answer:
20 labour can do a piece of work in 30 days and Now we need to find the double of the work by 15 labour.
we use
= ( labour X working days ) = ( labour X working days )
= 20 x 30 = 15 x ?
= 600 = 15 x ?
? = 600 / 15 = 40
Now we need to double the working days is 40 x 2 = 80 days.

 

 

Example 9: subir and kabir can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. subir started the work alone and then after 4 days kabir joined him till the completion of the work. How long did the work last?
Answer :
Step 1: In 4 days subir work done = 1 x 4 / 20 = 1 / 5. Remaining work is = ( 1 – 1 / 5 ) = 4 / 5.
Step 2: Now subir and kabir work done by 1 days = ( 1 / 20 + 1 / 12 ) = 2 / 15.
Step 3: 4 / 5 work will be done by subir and kabir = ( 15 / 2 x 4 / 5 ) = 6 days.
So, the total time taken = ( 6 + 4 ) = 10 days.

 

 

Example 10:
Rajib and Rajesh together can complete a piece of work in 4 days. If Rajib alone can complete the same work in 12 days, In how long days can Rajesh alone complete that work?
Answer :
Rajib and Rajesh can do piece of work 4 day’s, then
First we find required 1 day time and work,
( Rajib + Rajesh ) can do piece of work in 1 day’s = 1 / 4, Rajib 1 day’s work = 1 / 12.
Same work Rajesh can do in 1 day’s = ( 1 / 4 – 1 / 12 ) = 1 / 6.
So, Rajesh can alone complete the work in 6 days.

 

 

Example 11: 25 Women can complete a work in 15 days. How many more Women need for complete this work in 5 days.
Answer :
25 Women can complete a work in 15 days, Women1 x working days1 = Women2 x working days2
25 x 15 = Women2 x 5
Women2 = 375 / 5 = 75
More women need for complete this work ( 75 – 25 ) = 50.

 

 

Example 12: 8 boy can complete a piece of work in 40 hours. In how many hours will 20 boy complete that same piece of work ?
Answer: boy x hour = boy x ?
8 x 40 = 20 x ?
320 = 20 x ?
? = 320 / 20 = 16 hours
Example 9: A, B and C together can complete a work in 40 minutes. A and B together can complete the same work in 60 minutes. Find the required time that C can complete work alone.
Answer : A, B and C complete the work in 1 day = 1 / 40
A and B complete the work in 1 day = 1 / 60
C complete work alone = 1 /40 – 1 / 60 = 1 / 120 minutes = 120 minutes.

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

51 comments

    • Admin says:

      if Subir can do piece of work in n days, then subir 1 day’s work 1 / n.
      similarly subir and kabir work done by 1 days ( 1 / 20 + 1 / 12 ) = 2 / 15.

      15 / 2 comes because if subir 1 days work = 1 / n, then subir finish work in n days .
      thats why it 15 / 2 both person work days

        • Samarth Singh says:

          Sunil, in that case we use the formula…

          1 = n(1/a+1/b) + x(1/a)

          We will try to make sure n(1/a+1/b) is 1 itself…
          If not, then we add x(1/a) to the equation as remainder work which person A does alone at last day.

          Solution will be (2n+x) days.

          For example, if A takes 24 days, and B takes 12 days to complete a work, and they do alternate days, we will use (1/24 + 1/12) to arrive at 1/8.

          1= n (1/8) + x (1/24)

          We can see that if we make n as 8, we can maximise it and make x zero.

          1= 8(1/8) + 0(1/24)
          =8(1/8)

          So, 2n+x = 2×8 + 0 = 16 days is answer, assuming A started the work first.

  1. KUSHAGRA KABRA says:

    These tricks are very much helpful for me it consumes less time and so, they are very much beneficial if they are applied in any competitive exam.

  2. SURAJ KUMAR GUPTA says:

    very helpful tricks sir i m greatly thankful to you will you send some important tricks in my mail
    thankyou

  3. anakha says:

    5 men can move a weight of 120 kg through distance of 5m in 10 mins.How much time will be needed by 10 men to move a weight 0f 240 kg through a distance of 15 m

  4. Maheswar badara says:

    A alone can complete a work in 16 days and B alone in 12 days.Starting with A,they work on alternate days.The total work will be completed in :

    • niraj says:

      let total work=lcm of16,12=48 units
      one day work of a=48/16=3 units
      one day work of b=48/12=4 units
      total units of work=3+4=7
      to do 48 units of work days required=48*2/7=13.7 aprox 14 days

  5. Maheswar badara says:

    A B nd C can do a piece of work in 20 30 and 60 days respectively.In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every 3rd day?

  6. Rsaraf says:

    A = one work in 10 days
    B – same work in 15 days
    they work together for 5 days and then C finishes rest of the work in 2 days. In total they have been paid 1500 RS.

    What would be the daily wasage of B and C

  7. simranjeet singh says:

    50 men can complete the work in 100 days.In how many days the work will be completed if 10 men joined after every 10 day.
    Sir plz solve and explain this question.

    • Samarth Singh says:

      1/20-1/60 =

      3/60 – 1/60 = 2/60
      =1/30

      This is the contribution, not time. To get time, we reverse its fraction.
      1/30 is made 30/1 = 30 minutes

  8. S.MANIKANDAN says:

    IN EXAMPLE 11-) please explain sir,
    How many more women need the complete work in 5 days ?
    75-25=50
    How is it possible sir, more means plus symbol then we add only 75+25=100.
    please clear this doubt

  9. Saloni says:

    Can you help to solve a word problem? the word problem is: A and B together complete a piece of work in 20 days. The same work is completed by B and C and C and A in 15 and 12 days respectively. how long will it take for them to complete the work together? and how long will each take to complete the same work?

  10. Pooja says:

    A does a work in 90 days, B in 40 days and C in 12
    days. They work one after another for a day each, starting with
    A followed by B and then by C. If the total wages
    received are Rs 360 and A, B, C share them in the ratio
    of the work done, find their respective individual wages

  11. k k subramanian says:

    A contractor undertook to complete a work in 120 days. He employed 200 men. In 72 days only half of the work was done.How many more men should be employed to complete the work in time ?

Leave a Reply