Average Methods shortcut tricks

Average Methods shortcut tricks

average shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss this thing. We provide examples on average shortcut tricks here in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on average here. Visitors please read carefully all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on average by these examples.

Before starting anything just do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of the time. Write down the time taken by you to solve those questions. Now read our examples on average shortcut tricks and practice few questions. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of timing. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you need. You need to practice more to improve your timing more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. It doesn’t mean that other topics are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and you can do this only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. So average shortcut tricks here for those people. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help others.

Now we will discuss some basic ideas of Average Methods. On the basis of these ideas we will learn trick and tips of shortcut average methods. If you think that how to solve average methods questions using average methods shortcut tricks, then further studies will help you to do so.

 

What is Average?
The result obtained by adding several quantities together and then dividing this total by the number of quantities is called Average. The main term of average is equal sharing of a value among all, where it may share persons or things. We obtain the average of a number using formula that is sum of observations divide by Number of observations.

Here is average based some fact and formula and some average shortcut tricks examples. The problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below  given some more example for your better practice.

Anything we learn in our school days was basics and that is well enough for passing our school exams. Now the time has come to learn for our competitive exams. For this we need our basics but also we have to learn something new. That’s where shortcut tricks are comes into action.

 

 

  • Formula:
    Average: = ( Sum of observations / Number of observations ).


 

 

Find the Average Speed
Suppose Rahul covers a certain distance at P Kmph and an equal distance at O Kmph. Then,
the average speed during the whole journey is (2PO / P + O ) Kmph.

 

 


Find the Average of all numbers ?

There are Five Numbers, we are going to calculate the average of  29, 31, 33, 37, 49.
Average = (29 + 31 + 33 + 37 + 49 ) / 5 = 179 / 5 =  35.8.

 

 

Example 1: The average of five positive integers is 55.8 If average of first two integers is 49 and the average of fourth and fifth integers is 69.5 Than find the thired integer.
Answer : Shortcut :
55.8 x 5 = 279
49 x 2 = 98
69.5 x 2 = 139
third number = (279 – 98 – 139) = 42.

 

 

Example 2: The average of four numbers is 80. The first number is 1 / 3 of sum of three number. What would be the first number ?
Example : P + Q + R + S = 320 ——(I)
P = Q + R + S / 3 ——(II)
from (I) and (II)
4P = 240
P = 80

 

 

Example 3:The average of six numbers is 18, If average of four number is 12. What would be the average of remaining two number ?
Answer : (18 x 6) – (12 x 4) = 108 – 48 = 60
the average of remaining two number 60 / 2 = 30.

 

 

Example 4:
What would be the average of first 20 natural numbers ?
Answer :
Sum of first n natural numbers = n ( n + 1 ) /2
So, we can find easily average of first 20 natural numbers 20 x 21 / 2 = 210
So, then Required average is = 210 / 20 = 10.5.

 

 

Example 5: In a college, 16 girls has the average age is 18 years and 14 boys has the average age 17 years. What would be the average age of entire college ?
Answer: 16 girls has the average age is 18 years ( 16 x 18 ) = 288
4 boys has the average age 17 years ( 14 x 17 ) = 238
Average age is = 288 + 238 / 30 = 526 / 30 = 17.54 years

 

 

Example 6: The average of five numbers is 64.6. The average of first and second numbers is 66 and the average of 4th and 5th number is 86. Find the third number.
Answer : 3rd number is = 323 – ( 132 + 172 ) = 323 – 304 = 19.

 

 

Example 7: The average salary of 25 employee in a company per month is Rs.6000. If the salary of manager’s is added than the salary is increase is Rs. 6500. What would be the salary of the manager’s ?
Answer : average salary of employee in company is = 6000
when added one member salry 25 + 1 = 26 = 6500.
So, (26 x 6500)-(25 x 6000) = 169000 – 150000 = 19000

 

 

Example 8:
What would be the average of first 20 multiplies of 5.
Answer:
Required average = 5 ( 1 + 2 + 3 +……………….. + 20) /20
= ( 5 x 20 x 21 / 20 x 2) = 2100 / 40 = 52.5.
So the Required average is 52.5.

 

 

Example 9:
The average marks of 13 students is 40, the first six students is 30 and that of the last six students is 32. Find the value of the 7th number.
Answer :
Shortcut tricks :
7th student marks number = Total of 13 students result – ( Total of first six students + Total of last six students results )
= 13 x 40 – ( 6 x 30 + 6 x 32 )
= 520 – 180 + 192
= 148.

 

 

Example 10:
The average of five numbers is 29, if one number is exclude the average becomes 27. what is the exclude number ?
Answer :
let the exclude number is
= ( 29 x 5 ) – ( 27 x 4 )
= 145 – 108
= 37.
The exclude number 37.

 

 

 Here is some average sub link of Examples which help you better understanding.


More Shortcut Tricks of Average Method

We provide few tricks on Average. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

27 comments

  1. sneha mondal says:

    i want to know one ans..
    qstn is: average of 10 numbers is7.. if each number is7 multiplied by 12 then what will be the present average
    is the ans 50?

  2. Eifer says:

    if each no. is multiplied by a no. then then the average of the nos. get multiplied by the same no. So the answer is 7 X 12 = 84

  3. Raj says:

    Q. Ina maths test, in maths, 10 students scored 75 marks, 12 students scored 60 marks, 8 students scored 40 marks & 3 scored 30 marks . find the mean score.
    plse answer.

  4. vijay gupta says:

    first find the total score of each student and sum it up.Then find total no of students and divide total marks by total students
    soln :sum of marks obtained by 10 students =10*75 =750
    likewise 12 students=12*60=720
    8 students=8*40=320
    3 students=3*30=90
    now next step is total marks obtained in the test is
    total marks=750+720+320+90=1880
    now total no of student appeared in the test=10+12+8+3=33
    so the mean score =total marks obtained/total no. of students=1880/33=56.97

    • Admin says:

      average of 5 number means 5 x 64.6 =323
      first and second numbers means 2 x 66 = 132
      average of 4th and 5th number means 2 x 86 = 172
      So, 323 – ( 132 + 172 ) = 323 – 304 = 19.
      third number is 19.

    • manisha mishra says:

      see avg. of four nos. is (P+Q+R+S)/4=80
      take 4 on that side. P+Q+R+S=320
      then given that P=(Q+R+S)/3
      3P=Q+R+S
      then put this value in above equation
      P+3P=320
      4P=320
      P=80
      i hope it helps u:)

  5. vivek kumar says:

    The Average Weight of a Groups of Boys and girls is 38 kg.The Average Weight of Boys is 42 kg.and That of Girl is 33kg.if the number of Boys is 25 then number of Girl is

  6. yogesh says:

    tricks are too good. but there is a little mistake in question no. 2. There is not a big issue because is anybody solve and learn that question he/she can understand but you should correct your mistake.

  7. siva shree says:

    It is very useful for me to recall the formulae.Thanks a lot. It gives me hope to attend quantitive ability section.

  8. Ankush says:

    Girls – 20 ( use alligation method)

    And thanks for the tricks ….these are really usefull for exam …especially for ssc:-)

  9. pooja says:

    I wants advanced maths all short trick on my mobile number whatsapp.if anybody have plzz give me.plzz don’t abuse .number 9667760994.

  10. sa id ul islam says:

    Sir solve this question if a shop keeper buy 2 dozen of egg on 6 rupees,6dozen eggs on 5 rupees and 4 dozen eggs on 4.45 per doze.find the average price of eggs.

  11. riya says:

    I want answer..
    Q..the average height of 12 students is 150 cm and remaining 18 students average height is 180 cm .what is the average height of a student in class?

Leave a Reply