Find cost price Profit and Loss Shortcut tricks

Find cost price Profit and Loss Shortcut tricks

 

Shortcut Tricks are very important things in competitive exam. Time is the main factor in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us miss that part. Here in this page we give few examples on Cost price Profit and Loss shortcut tricks. We try to provide all types of shortcut tricks on cost price profit and loss here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples will help you to understand shortcut tricks on Cost price Profit and Loss.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Do first ten maths using basic formula of this math topic. You also need to keep track of Timing. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now practice our shortcut tricks on cost price profit and loss and read examples carefully. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

Math section in a competitive exam is the most important part of the exam. That doesn’t mean that other sections are not so important. But only math portion can leads you to a good score. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and this can be achieved only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that without using shortcut tricks you can’t do any math problems. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But other peoples may not do the same. For those we prepared this cost price profit and loss shortcut tricks. We always try to put all shortcut methods of the given topic. But it possible we miss any. We appreciate if you share that with us. Your little help will help others.

When we purchase some item and then sell it we make Loss or profit on some time depends on the cost price and selling price of an particular item. We can find the cost Price of an article using this Formula we are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 


  • Find cost price Profit and Loss Shortcut tricks

    Formula: C.P =100 x S.P/(100+Gain%).

 

 

Example 1: Nitin got a profit of 20% on selling an item for Rs. 5400/-. What was the cost price of that item ?
Answer : 5400 x 100 / 140 = 4500.

 

 

Example 2: If S.P of a article is Rs. 240, then Gain 20%, Find the C.P.
Answer: C.P.= ?
C.P . = 100 x 240 / ( 100+20 )
=24000/120 = 200
C.P. = 200
shortcut Tricks:
100 x 240/( 120 ) = 200.
Formula: C.P = 100 x S.P/(100 – Loss%).

 

 

Example 3: If S.P of a article is Rs. 240, then Loss 20%, Find the C.P.
Answer: C.P. = ?
C.P. = 100 x 240 / ( 100 – 20 )
= 24000 / 80 = 300
shortcut Tricks:
100 x 240 / 80 = 300.

 

 

Example 4: Anil sells a mobile to samir at the profit of 15% and samir Sell it to Tonny at the profit 20%, And If Tonny paid for Rs 345. Find the cost price of Anil ?
Answer:
Shortcut tricks : 345 x 100 x 100 / 115 x 120 = 250

 

 

Example 5: Amit sold balls for Rs 180, if he loss of 10%. What is the cost price of the ball ?
Answer: C.P = Rs. 100 x 180 / 90 = 200

 

 

Example 6: Samar sells a item to suresh at the profit of 10% and suresh Sell it to tanmoy at the profit 25%, And If Tanmoy paid for Rs 550. Find the cost price of samar ?
Answer:
Shortcut tricks : 550 x 100 x 100 / 110 x 125 = 400

 

 

Example 7: Nilam Sold an item at the profit of 16%, If she sold that item Β For Rs 12 more then he will get 18% gained, Find the cost price of the mobile ?
Answer:
Short cut tricks formula : Cost price = gained percentage profit x 100 / both percentage profit in difference
Short cut tricks :18 x 100 / 18 – 16 = 900

 

 

Example 8: Harris sold his watch at profit of 18%. If selling price and cost price both are 120 less, then more profit would be 6%. What would be its cost price ?
Answer:
If selling price and cost price both are less by same amount.
Shortcut tricks: ( increasing profit percent + primary profit percent ) x Amount / increasing profit percent
( 18 + 6 ) x 120 / 6 = 2880 / 6 = 480

 

 

Example 9: Nitin Sold his mobile at the profit of 12%, If he sold his mobile For Rs 25 more then he will get 16% gained, Find the cost price of the mobile ?
Answer:
Short cut tricks formula : Cost price = gained percentage profit x 100 / both percentage profit in difference
Short cut tricks :16 x 100 / 16 – 12 = 400

 

 

Example 10: jitten earns a profit of 20% on selling an item for Rs.2640/-, What is the cost price of the item ?
Answer:
Shortcut : 100 x 2640 / 120 = Rs.2200
cost price of the item Rs.2200.

 

 

Example 11: The shop owner marked his goods 25% more then the cost price, A customer paid Rs. 7850 for wooden dressing table. What is the cost price of wooden dressing table ?
Answer :
Shortcut : 7850 x 100 / 125 = Rs. 6280
cost price of wooden dressing table Rs. 6280.

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

8 comments

  1. Vikas Ghode says:

    To get answer very fast without doing any math or formula, use unbiased cube at exam hall, then toss it & write answer. To remember answers, we have trick
    Suppose 1 dots come : option 1

    Same for all ie if n dots come select answer n. But if 6 dots come then skip the question since its going to take time for another toss.

  2. giri says:

    Item sold with 10% profit.if items cost price is 5% less and then sell it with rs.56 more then profit is 25%. Items cost price is????

Leave a Reply