Profit and Loss Example 1

Profit and Loss shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Competitive exams are all about time. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us miss that part. We provide examples on Profit and Loss shortcut tricks here in this page below. All tricks on profit and loss are provided here. Visitors please read carefully all shortcut examples. These examples here will help you to better understand shortcut tricks on profit and loss.

Before starting anything just do a math practice set. Write down twenty math problems related to this topic on a page. Using basic math formula do first ten maths of that page. You also need to keep track of the time. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for profit and loss shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you need. If you need to improve your timing more then you need to practice more.

You all know that math portion is very much important in competitive exams. That doesn’t mean that other sections are not so important. But if you need a good score in exam then you have to score good in maths. Only practice and practice can give you a good score. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and you can do this only by using shortcut tricks. But it doesn’t mean that you can’t do math problems without using any shortcut tricks. You may have that potential to do maths within time without using any shortcut tricks. But so many other people may not do the same. For those we prepared this profit and loss shortcut tricks. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Profit and Loss. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

Profit and Loss Example 1
We can find the cost Price of an article using this Formula we are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.
when we purchase some item and then sell it we make profit or loss some time it depends on the cost price and selling price of an particular item. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 

Example 1: What would be the equality discount of 50%and 26% ?
Answer : Let the marginal price be = Rs.100
Net selling price is = 100 x 50 x 74 / 100 x 100 = Rs.37
Required discount is = (100 – 37)% = 63%

 

 

Example 2: Bikash Rs 6500/- sold a mobile and loss 10%, to gained 20% profit on it What price should he sold that mobile ?
Answer :
Short cut : 6500 x 100 x 120 / 80 x 100 = 9750
he sold that mobile Rs. 9750.

 

 

Example 3: Mr. Prakash purchase an Led Tv for Rs. 18000/- And sold it after a year it for Rs. 22500/-. What is the profit percent ?
Answer : 22500 – 18000 = 4500
4500 x 100 / 18000 = 2.5%.

 

 

Example 4 :
If the C.P is 75% of the selling price, then What is the profit percent ?
Answer :
Let S.P = Rs 100,
Then C.P = 75
Profit = Rs 25
Profit% = ?
= 25x 100 / 75
= 100 / 3 = 33.3
Profit % = 33.3

 

 

Example 5 :
Find the single discount equivalent to a series discount of 30%, 20% and 10%.
Answer :
Let price be Rs. 100.
Then Net S.P = ( 90 x 80 x 70 / 100 x 100 x 100 ) x 100
= 36 x 7 / 5
= 252 / 5
= 50.4
Required Discount is = ( 100 – 50.4 ) = 49.6

 

 

Example 6 :
A Farmer purchased a cow and carriage for Rs. 3500. He sold the cow at a gain of 35% and the carriage at loss of 10%, So gaining 2% on the entire. Find the cost of the cow.
Answer :
We consider C.P of the cow Rs. x
Then C.P of the Carriage Rs. ( 3500 – x )
So,
35% of x – 10% of ( 3500 – x ) = 2% of 3500
( 35x / 100 ) – 10( 3500 – x ) / 100 = 2 x 3500 / 100
( 7x / 20 ) – ( 3500 – x ) / 10 = 70
5x – 7000 = 1400
5x = 1400 + 7000
x = 8400 / 5
x = 1680.

the cost of the cow is 1680.

 

 

Example 7: Puja sold her mobile for Rs 2650/- and earned a profit 25%, What is the cost price of the mobile ?
Answer:
Short cuttricks : 2650 x 100 / 125 = 2120

 

 

Example 8: Anil invest in a business Rs. 56000/- , After that four month later Bikash join and investing Rs. 62000/- and another friend 2 month later Dinesh join them and investing Rs. 60000/-, at end of 1 year they earn the profit of Rs. 28650/-, Find dinesh the share of profit ?
Answer:
56000 x 12= 672000
62000 x 8 = 496000
60000 x 6 = 360000

672000 : 496000 : 360000

84 : 62 : 45

( 84 + 62 + 45 ) = 191
28650 x 45 / 191 = 6750
dinesh the share of profit 6750.

 

 

Example 9: Sachin sell some portion of 100 kgs of rice at 16% profit and remaining portion sells at 26% profit. If total profit percent is 20 then what is the quantity sold by him at 6% profit ?

Answer :
Short cut tricks :
16    26
20
6   4

The ration is 6 : 4
So the required quantity of 6% is = 100 x 6 / 10 = 60 kg

 

 

Example 10: Difference between 65% of a number and 45% of the same number is 3260. What is 65% of that number ?
Answer:
65% – 45% = 3260
20% = 3260
So 65% of that number is =
3260 x 65 / 20 = 10595.

The number is 10595.

 

 

Example 11 : Souman bought an item for Rs. 6500/- and sold it 25% loss. after that he purchase from that money another item and sold it at 20% profit. What is his total profit ?
Answer : 6500 x 75 x 120 / 100 x 100 = 5850
6500 – 5850 = 650.

 

 

 

 

We provide few tricks on Profit and Loss. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

13 comments

Leave a Reply