Profit or Gain percent Shortcut tricks

Profit or Gain percent Shortcut tricks

Profit or Gain percent shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time takes a huge part in competitive exams. If you know time management then everything will be easier for you. Most of us miss that part. Here in this page we give few examples on Profit or Gain percent shortcut tricks. We try to provide all types of shortcut tricks on profit or gain percent here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples will help you to understand shortcut tricks on Profit or Gain percent.

Before doing anything we recommend you to do a math practice set. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of timing. Write down the time taken by you to solve those questions. Now read our examples on profit or gain percent shortcut tricks and practice few questions. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. The timing will be surely improved this time. But this is not enough. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other topics are less important. You can get a good score only if you get a good score in math section. A good score comes with practice and practice. The only thing you need to do is to do your math problems correctly and within time, and only shortcut tricks can give you that success. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. Here we prepared profit or gain percent shortcut tricks for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your help will help others.

We are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any profit or Gain percent any articles using shortcut tricks.when we purchase some item and then sell it we make profit some time depends on the cost price and selling price of an particular item. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam.Under below  given some more example for your better practice.

 

 

  • Note : In case in Profit and Loss, the relation is between C P and S P is :
    If Profit 30% accrued on an article its mean to we say that

 

  • Cost Price of Particle is 100%
    Selling Price of Particle is 130%
    Profit of Particle after Selling 30%

 

  • Formula: Gain % = (Gain x 100/C.P)

 

 

Example 1: P sells a item to Q at a profit of 20% and Q sells it to R at a profit of 25%. If R pays Rs 225 for it. Find the cost price for it.
Answer : Required price is = 100 x 100 x 225 / 120 x 125 = Rs. 150

 

 

Example 2: A boy purchased an item for Rs.80 and sold it for Rs.100. What would be his % profit ?
Answer :  CP of the item = Rs. 80
SP of the item = Rs. 100
Profit of the boy 100 – 80 = Rs.20
% profit  = profit x 100 / CP
%p = 20 x 100 / 80 = 25%
Trick : % p = 20 x 100 / 80 = 25%

 

 

Example 3: If selling price of an item is 6 / 5 of its cost price than what would be profit in that ?
Answer : Let Cost Price is X.
Selling Price is 6X / 5
Gain = 6X / 5 – X = X / 5
Gain% = X x 1 x 100 / 5 x X = 20%

 

 

Example 4: A shopkeeper bought 80 kg of onion for Rs. 640 and sold the whole onion at the price of Rs. 8.50/kg. What would be his gain percent ?
Answer : Cost price 1 kg = 640 / 80 = Rs. 8
Selling price = of 1 kg = 8.50
gain% = 0.50 x 100 / 8 = 6.25%

 

 

Example 4: A shopkeeper sells one radio for Rs.840 at a gain of 20% and another for Rs.1056 a loss of 4%. What would be his total gain or loss percent ?
Answer : C.P of first radio is = Rs. (100 x 840 / 120) = Rs.700
C.P of 2nd radio is = Rs. (100 x 1056 / 96) = Rs.1100
Total S.P = 840+ 1056 = 1896
Profit = ( 1896 – 1800 ) = Rs.96
Profit % = 96 x 100 / 1800 = 5.33%.

 

 

Example 5: By selling an item for Rs. 250, gains Rs. 50. what would be his gain % ?
Answer : Cost price of an Item is ( 250 – 50) = Rs.200
So, Profit % = 50 x 100 / 200 = 25%.

 

 

Example 6:
By selling an item For Rs.260 one gains Rs. 20, Then What would be her gain % ?
Answer:
Cost price = 260 -20 = Rs.240.
Profit% = 20 x 100 / 240 = 8.33%.

 

 

Example 7: Sabir purchase an article for Rs.40 and sells it for Rs. 60. Find his gain percent.
Answer: C.P = 40 and S.P = 60.
Gain= 60 – 40 = 20 .
Gain % = 20 x 100/40 = 50%
So, his gain percent is 50%

 

 

Example 8: Rana purchase an ball for Rs.80 and sells it for Rs. 100. Find his gain percent.
Answer: C.P = 80 and S.P = 100.
Gain= 100 – 80 = 20
Gain % = 20 x 100/80 = 25%
So,his gain percent is 25%.

 

 

Example 9: A farmer purchase an article for Rs.25 and sells it for Rs. 28. Find his gain percent.
Answer: C.P = 25 and S.P = 28.
Gain= 28 – 25 = 3
Gain % = 3 x 100/25 = 12%
So, his gain percent is 12%.

 

 

Example 10: A untruthful retailer sell his product at cost price however uses a weight of 950 grams for a kg weight. Find his gain percent.
Answer : we apply gain% formula
1 Kg = 1000 grams.
Profit of untruthful retailer = ( 1000 grams – 950 grams ) = 50 grams.
Gain% = [ Error x 100 / ( True Value ) ]%
50 x 100 / 1000 = 5000 / 1000
= 5
So, his gain percent is 5%.

 

 

Example 11: A dishonest wholesaler sell his goods at a cost price and use weight of 800 gm instead of kilogram weight. what profit he is make ?
Answer : 200 x 100 / 800 = 25%.

 

 

Example 12: A women went to shop to bought chocolate at 6 for a rupee. To gain 20% profit how many for a rupee she sail ?
Answer : Cost price 6 chocolate 1 rupee.
So, To Gain 20% of 1 rupee = 100 / 120 = 5 / 6.
= 5 x 6 / 6 = 5.
To gain 20% profit she sail for a rupee of 5.

 

 

Example 13: Sunita bought a TV for Rs.18000, and sold it by Rs.22000, How much profit she get ?
Answer : ( 22000 – 18000 ) = 4000.
profit she get = 4000 x 100 / 18000 = 200 / 9 = 22.222222222%.
So, his gain profit is 22.222222222%.

 

 

Example 14: Nilesh in his shop mixes rice of 22 Kg at Rs. 18 per kg of with other type rice of 24 Kg of Rs. 16 er kg. and sell the new mixture of Rs. 20 per kg. What would be his profit percent ?
Answer: 22 x 18 + 24 x 16 = ( 396 + 384 ) = 780.
Total kg of rice = 22 + 24 = 46
selling price is = ( 46 x 20 ) = 920.
profit = ( 920 – 780 ) = 140.
profit % = 140 x 100 / 780 = 17.95%.

 

 

Example 15: Samir bought a car at 11 / 15 of its selling price and after that sold it at 15% more then its selling price. What would be his gain ?
Answer: Let Selling price be x Rs.
Cost price is 11 / 15 x,
sold it more 15% that is = 115% of Rs x is = 115 / 100 = 23 / 20x.
So gain = 23 / 20 – 11 / 15 = 5 / 12.
So gain% is = 5 x 15 x 100 / 12 x 11 = 625 / 11 %.

 

 

Example 16: Some goods item was purchased at 7 for Rs. 6 and that is sold at 6 for Rs. 7. What would be the gain percent ?
Answer: So, Number of goods was purchase = We need to do is L.C.M of 7 and 6 = 42.
So Cost price 42 goods item = Rs 6 x 42 / 7 = 36.
Selling Price of 42 goods item is = 7 x 42 / 6 = 49.
So gain = ( 49 – 36 ) = 13
gain% is = 13 x 100 / 36 = 325/9%.

 

Example 17:
Find her gain or loss percent if a women purchase oranges at 5 for Rs. 4 and sold them at 4 for Rs 5.
Answer : Let she purchase number of oranges L.C.M of 5 & 4
Cost price = Rs. (4 x 20 / 5) = Rs. 16
So, Selling price = Rs. (5 x 20 / 4 ) = Rs. 25
Profit = 25-16 / 16 = 9/16
So, gain percent = ( 9 x 100/16)% =56.25%

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

21 comments

    • Admin says:

      here we assume she purchase six oranges of each kind. means 6 of each kind, both kind = 12 oranges.
      than purchase oranges at 2 for Rs. 1 of each kind = 1 x 6/ 2. equal number at 3 for Rs 2 of each kind = 2 x 6 / 3
      So, add both kind of 12 oranges cost price price we get Rs.7. and than find selling price after that applied gain% formula.

    • tinu says:

      C.P. of 6 toffees = Re. 1

      S.P. of 6 toffees = 120% of Re. 1 = Rs. 6
      5
      For Rs. 6 , toffees sold = 6.
      5
      For Re. 1, toffees sold = 6 x 5 = 5.

  1. tinu says:

    C.P. of 6 choco= Re. 1

    S.P. of 6 choco= 120% of Re. 1 = Rs. 6/5(gain 20%)

    For Rs. 6/5, choco sold = 6.

    For Re. 1, choco sold =6 x (5/6) = 5.

  2. tanisha says:

    On selling an article of rs 240 ,a trader loses 4%.inorder to gain 10% he must sell that article for ???? Plzz solve this ….options are a) 275 b) 340 c) 320 d) 264

Leave a Reply