Loss percent Shortcut tricks

Loss percent Shortcut tricks

Loss percent shortcut tricks are very important thing to know for your exams. Time is the main factor in competitive exams. If you manage your time then you can do well in those exams. Most of us skip that part. Few examples on loss percent shortcuts is given in this page below. We try to provide all types of shortcut tricks on loss percent here. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. You can understand shortcut tricks on Loss percent by these examples.

First of all do a practice set on math of any exam. Then find out twenty math problems related to this topic and write those on a paper. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of the time. After finish write down total time taken by you to solve those ten maths. Now read our examples on loss percent shortcut tricks and practice few questions. After this do remaining ten questions and apply shortcut formula on those math problems. Again keep track of the time. This time you will surely see improvement in your timing. But this is not all you need. You need to practice more to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. That doesn’t mean that other sections are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. Only practice and practice can give you a good score. You should do your math problems within time with correctness, and only shortcut tricks can give you that success. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may have that potential that you may do maths within time without using any shortcut tricks. But so many people can’t do this. Here we prepared loss percent shortcut tricks for those people. Here in this page we try to put all types of shortcut tricks on Loss percent. But we may miss few of them. If you know anything else rather than this please do share with us. Your little help will help so many needy.

We are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.when we purchase some item and then sell it we make Loss on some time depends on the cost price and selling price of an particular item.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Suppose Mr, Roy is an owner of a bakery shop he sell different product and due to some reason he can’t make profit means he sells product with loss, loss means selling price of a product is less than the cost price.

Remember always that profit and loss are always counted on cost price, and cost price is also 100% in profit and loss.

 


  • Loss percent Shortcut tricks

    Formula: Loss% = (Loss x 100/C.P)

 

 

Example 1: A Sunglasses is sold at the price of Rs. 770 and gained profit 10%. If it sold at the price of 680 then Find the profit and loss.
Answer : Cost Price = 100 x 770 / 110 = 700
C.P = Rs. 700
Loss = 700 – 680 = Rs. 20

 

 

Example 2: A boy sold his two mobile each at Rs. 1800. On 1st mobile he loss 10% and on 2nd mobile he gained 10%. What would be his total loss % or profit % ?
Answer : There is always loss in this type of case.
Loss % = 102 / 100 = 1.

 

 

Example 3:  A girls purchase a book for Rs. 200 and sell it for Rs 180. What would be her loss percent ?
Answer : loss % = loss x 100 / CP
( 200 – 180 ) = 20
20 x 100 / 200 = 10%.

 

 

Example 4: Monty bought a Led Tv and a smart phone for Rs. 16,000/- and Rs. 12,000/-. He sold his Led Tv a loss of 10% and mobile at a Profit of 6%. What is his overall loss/profit ?
Answer : Total Cost price = ( 16000 + 12000 ) = 28,000.
Selling price of Tv = 16,000 x 90 / 100 = 14,400.
Selling price of mobile = 12,000 x 106 / 100 = 12,720.
Total selling price = ( 14,400 + 12,720 ) = 27,120.
So, Loss = ( 28,000 – 27,120 ) = 880.

 

 

Example 5: Amit loss 20% on mobile selling price, What percent loss he made on the cost price ?
Answer : Suppose Selling price is Rs. 100.
if loss 20% then cost price Rs. 120.
So, Loss% = ( 20 x 100 / 120 )% = 16.66 %.

 

 

Example  6:
A man purchased a toy for Rs. 120 and sold it for Rs. 90, Find the loss Percent.
Answer :
C.P = 120 and S.P =90
So We Know the formula of Loss = C. P – S.P . Loss = (120 – 90) = 30
Loss% = 30 x 100/120 = 25%
So, the loss Percent is 25%.

 

 

Example 7:
Anil purchased a mobile for Rs. 12000 and sold it for Rs. 8000, Find the loss Percent.
Answer :
C.P = 12000 and S.P =8000
So We Know the formula of Loss = C. P – S.P,  Loss = (12000 – 8000) = 4000.
%Loss = 4000 x 100/12000 = 33.33%.
So, the loss Percent is 33.33%.

 

 

Example  8:
10% loss on selling price is what percent loss on the cost price ?
Answer :
consider selling price be = Rs.100, Then loss = Rs.10
Cost price = Rs.( 100 + 10 ) = 110
So, loss% = ( 10 / 110 x 100 ) = 100 / 11 %

 

 

Example 9:
A farmer purchased a cow for Rs. 200 and sold it for Rs. 180, Find the loss Percent.
Answer :
C.P = 200 and S.P =180
So We Know the formula of Loss = C.P – S.P . Loss = (200 – 180) =20
%Loss = 20 x 100 / 200 = 10%.
So, the loss Percent is 10%.

 

 

Example 10: Sachin sold his mobile for Rs. 6600 and gain 10%. What will his gain or loss per cent if it sold at price for Rs. 5640 ?
Answer : Cost price of mobile = 6600 x 100 / 110 = 6000.
if sold at Rs.5640 then ( 6000 – 5640 ) = 360
loss % = 360 x 100 / 6000 = 6%.

 

 

Example 11: Anil bought an mobile phone for Rs.6500 and he sold it to suresh at 25% loss, He again bought another mobile and sold it at 20% profit. Find his profit or loss.
Answer : bought price is Rs. 6500
Selling price of mobile = 6500 x 75 x 120 / 100 x 100 = 5850
Loss = ( 6500 – 5850 ) = 650/-

 

 

Example 12: Harish sold his two sunglasses for Rs. 750 each. On one he loss 15% and on another he gained 15%. How much does he gain or loss ?
Answer : Remember point : In this type cases there is always loss arises,
Formula : Loss% = ( Common loss and gain% / 10 )2
( 15 / 10 ) 2 % = ( 3 / 2 )2 % = 9 / 4 = 2.25%

 

 

Example 13: Ajit bought 11 apples for Rs. 12 and sells 12 apples Rs.11. How much profit or loss he make ?
Answer :
Short cut tricks :
% profit or loss = ( 11 x 11 – 12 x 12 ) x 100 / 12 x 12 = – 2300 / 144 = − 15.97%.
Sign is negative or -ve so, He makes loss of −15.97%.

 

 

 

 

We provide few shortcut tricks on this topic. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

7 comments

  1. Brajesh Kumar says:

    Hello sir can u please explain example7 in that qstion after solving manually total cp is 13000 and sp is 12675 then total loss will be 325 how it will be 650

Leave a Reply