Profit and Loss Example 2

Shortcut tricks on profit and loss are one of the most important topics in exams. Time is the main factor in competitive exams. If you know how to manage time then you will surely do great in your exam. Most of us skip that part. Here in this page we give few examples on Profit and Loss shortcut tricks. These shortcut tricks cover all sorts of tricks on Profit and Loss. Visitors are requested to carefully read all shortcut examples. These examples will help you to understand shortcut tricks on Profit and Loss.

First of all do a practice set on math of any exam. Choose any twenty math problems and write it down on a page. Solve first ten math problems according to basic math formula. You also need to keep track of Timing. After solving all ten math questions write down total time taken by you to solve those questions. Now go through our page for profit and loss shortcut trick. After doing this go back to the remaining ten questions and solve those using shortcut methods. Again keep track of the time. You will surely see the improvement in your timing this time. But this is not all you need. You need more practice to improve your timing more.

We all know that the most important thing in competitive exams is Mathematics. It doesn’t mean that other topics are not so important. You can get a good score only if you get a good score in math section. You can get good score only by practicing more and more. You should do your math problems within time with correctness, and this can be achieved only by using shortcut tricks. Again it does not mean that you can’t do maths without using shortcut tricks. You may do math problems within time without using any shortcut tricks. You may have that potential. But other peoples may not do the same. So Profit and Loss shortcut tricks here for those people. We try our level best to put together all types of shortcut methods here. But if you see any tricks are missing from the list then please inform us. Your little help will help so many needy.

Profit and Loss example 2:
We can find the Selling Price of an article using this Formula we are follow some important facts and formula without this we are not able to calculate any Loss percent of any articles using shortcut tricks.
when we purchase some item and then sell it we make Loss or profit on some time depends on the cost price and selling price of an particular item. This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

 

 

Example 1: An item marked at Rs 60 is sold for Rs.48. So the rate of discount is:
Answer : ( 12 x 100 / 60 )% = 20%.

 

 

Example 2: Sushil bought a Tv with an extra discount of 20% on the reduced price, and then deducted 10% from on marked price. If marked price was 2400, What price did he buy that TV ?
Answer :
Shortcut tricks:
Cost price of Tv = 2400 x 80 x 90 / 100 x 100 = 1728.

 

 

Example 3:
If the cost price of 14 pens is equal to the selling price of 8 pens, the gain percent is :
Answer :
Let C.P of each pen is Rs. 1 Then,
C.P of 8 pens = Rs. 8 : S.P price of 8 pens = Rs.14
Gain % = 6 x 100 / 8 = 75%
the gain percent is 75%.

 

 

Example 4: On Selling 16 pens, a Hole seller making a profit equal to the selling price of 6 pens, What would be the his profit percent ?
Answer : Selling price of 16 pens – cost price of 16 pens = selling price of 6 pens
cost price of 16 pens = selling price of 10 pens
Let cost price of each pens Rs. 1.
So, Cost price of 10 pens = Rs. 10
Selling price of 10 pens = Rs. 16.
gain% = ( 6 x 100 / 10 )% = 60%

 

 

Example 5: Souman bought a cycle with an extra discount of 20% on the reduced price, and then deducted 10% from on marked price. If marked price was 2400, What price did he buy that cycle?
Answer :
Shortcut tricks:
Cost price of Tv = 2400 x 80 x 90 / 100 x 100 = 1728.

 

 

Example 6:
The Profit gained by selling an item for Rs.630 is equal to the loss incurred if the same article is sold for Rs. 370. To gain 50% profit what would be the sale price ?
Answer:
Let C.P price be x
Then
630 – x = x – 370
2x =1000
x = 500
Required S.P = 150% of 500
= 150 x 500 / 100
= 750
the sale price for making 50% profit is 750.

 

 

Example 7: A item is sold with 15% discount on the listed price and gave profit of Rs. 86. What should its cost price ?
Answer: because the marked price has not given so that’s why we cannot be determined.

 

 

Example 8: A shop keeper mixes 25 kg of sugar at Rs. 22 per kg with 35 kg of sugar of other type at Rs. 42 per kg and then sells that mixture at Rs. 35 per Kg. What would be his profit percent ?
Answer:
Cost price of 60 kg sugar = Rs. ( 25 x 22 + 35 x 42 ) = ( 550 + 1400 ) = 2020
and Selling price of 60 kg sugar is = Rs ( 60 x 35 ) = 2100
So, gain % = 80 x 100 / 2020 = 3.96%.

 

 

Example 9:
On selling 15 book at Rs. 640, there is a loss equal to the cost price of 5 books. What would be the cost price of a book ?
Answer:
(C.P. of 15 books) – (S.P. of 15 books) = (C.P. of 5 books)
C.P. of 10 books = S.P. of 15 books = Rs.640.
C.P. of 1 books = Rs.(640 / 10) = Rs. 64.

 

 

Example 10: Some Apples were bought at 7 Apples for Rs. 6 and sold at 6 Apples for Rs. 7. What would be Gain percent ?
Answer : So, Number of Apples bought = L.C.M. of 7 and 6 = 42.
C.P. of 42 Apples = Rs.6 x 42 / 7 = Rs.36.
S.P. of 42 Apples = Rs.7 x 42 / 6 = Rs.49.
Gain % = ( 15 x 100 / 36 ) % = 41.66%.

 

 

 

We provide few tricks on Profit and Loss. Please visit this page to get updates on more Math Shortcut Tricks. You can also like our facebook page to get updates.

If You Have any question regarding this topic then please do comment on below section. You can also send us message on facebook.

5 comments

  1. choco says:

    in example 2
    cp formula is 100/(100-loss%)*s.p it is the standard formula but in example 2 why we take c.p as
    (100-loss%)*(100-loss%)*mp/100*100

  2. Arnab says:

    By selling an article a man loss 10%.If he had bought it 20%less and sells it 55 Rs more,then he gained 40%.cost price of the article?

Leave a Reply